Hrana za možgane

Spodnji prispevek ni ravno strogo povezan z brezglutenskim prehranjevanjem, seveda je v njem mišljeno vse kot glutenfree. Govori namreč o hrani, ki spodbuja naše možgane, da se lažje skoncentriramo.

Veliko otrok je trenutno pod velikim stresom pred zaključnimi testi izpiti in morda tudi maturo. Do boljše koncentracije jim lahko veliko pomagamo s pravilno prehrano. Seveda vse to deluje tudi pri nas odraslih.

KRATEK POVZETEK:

Raziskave so pokazale, da obrok hrane bogat z ogljikovimi hidrati skupaj z zmerno količino beljakovin pripravi telo za spanje.

Nasprotno pa:

Bogat beljakovinski obrok z manjšo količino ogljikovih hidratov ima nasprotni učinek in nas spodbuja k budnosti!

Koristna hrana za možgane

Ribe in školjke

1. Omega 3 maščobne kisline za hiter razvoj možganov in izboljšanje razpoloženja.

 2. Vir holina za tvorbo acetilholina, ki je vitalnega pomena za hitro delovanje spomina in  in izboljšanje učnih sposobnosti.

 3. Školjke kot vir cinka, ki je odločilnega pomena za zbranost in spomin.

Žita in kosmiči

1. Polnovredna žita preprečujejo hitre skoke nivoja sladkorja v krvi.

2. So odličen vir za možgane pomembnih vitaminov in mineralov. Vitaminov skupine B, Zn, Mg, folne kisline, železa, selena.

 3. Kompleksni ogljikovi hidrati zvišujejo stopnjo serotonina, kemijske spojine, ki pomirja in uravnava počutje-idealen za zaključek dneva.

Sadje in zelenjava  Vitamin C pomaga pri absorpciji Fe, za katero je bilo dokazano da izboljša IQ in krepi um. Bor je odgovoren za pozitivno možgansko valovanje in povečano pozornost.

Oreščki in semena Odličen vir omega 6 maščobnih kislin, vitaminov B skupine, Fe, Mg, Ca, K in Zn.

Stročnice Odličen vir B vitaminov: otroci, ki zaužijejo dovolj B vitaminov, bolje opravljajo spominske teste.

Mlečni proizvodi  Aminokislina TIROZIN, ki jo najdemo v mleku in siru vzpodbuja delovanje možganov in se spremeni v noradrenalin in dopamin.

Jajca vsebujejo lecitin, vitamine B skupine, Fe in Zn v idealni kombinaciji za delovanje možganov.

Meso in perutnina Živalske beljakovine so klasificirane kot popolne beljakovine, kar pomeni, da vsebujejo vse pomembne aminokisline.

•Povečano uživanje z železom bogatih živil izboljša razploženje in zmanjša razdražljivost. Meso je dober vir Zn, ki deluje proti svincu. Svinec škoduje telesu in zmanjšuje optimalno delovanje možgan.

Voda-primerna hidracija je zelo pomembna za zbranost, razmišljanje in koncentracijo.

Zjutraj oziroma pred umskimi izzivi priporočam obrok: skuše iz mediteranskega olja in mini mozarelice brez ogljikovih hidratov. Odličen obrok, ki ga moji hčerki zaužijeta pred testi, tekmovanji ali izpiti in nista nikoli zaspani.

Zvečer pred spanjem pa obrok z žitaricami, ki nas bodo zazibale v zaslužen nočni spanec.