Moj kruhek brez glutena

Moj kruhek brez glutena

kruh brez glutena

Vsi, ki se na novo spopademo s celiakijo najbolj pogrešamo svež kruhek. Nikar ne obupajte že na začetku. Tudi to je mogoče. Seveda-bodimo odkriti-ni čisto takšen kot tisti z glutenom, lahko pa si naredimo zelo dober približek.

Tudi takšnega na sliki verjetno ne boste spekli v prvem poskusu, če ga, vam iskreno čestitam in upam, da boste svoje spretnosti delili z nami. Potrebnih je nekaj poskusov, da ugotovimo kako in kaj.

Da pa se vseeno ne boste predolgo lovili, prilagam recept, po katerem je bil pripravljem tale okusni hlebček, ki je tudi lep na pogled, kar ni zanemarljivo  saj  jemo tudi z očmi. Pripravila ga je mama mojega moža, ki me velikokrat prijetno preseneti z brezglutenskimi dobrotami.

Da ne bom predolga tule je recept, ki je zelo podoben tistemu na moki iz katere je pripravljen z nekaj popravki:

  • 500 g Krušne mešanice Dr. Schär MixB
  • 10g ali ena jedilna žlica suhega kvasa ali 21g (pol kocke) svežega kvasa
  • 6g ali 2 čajni žlički olja -jaz uporabljam repično olje
  • 450ml mlačne vode
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • 1 čajna žlička soli

Priprava s suhim kavsom: V skledi dobro zmešamo moko in kvas ter sladkor, dodamo olje in sol ter mlačno vodo. Mešamo z mešalnikom za testo ali z roko, da dobimo gladko testo, ki se ne lepi na mešalnik ali roko in vidimo tvorbo zračnih mehurčkov. Testo položimo v naoljen in z moko potrosen pekač, tako da ostane v obliki hlebčka. Pokrijemo ga s toplo vlažno krpo in damo na toplo, na primer v  rahlo ogreto pečico, ki pa ne sme biti prevroča. Pustimo vzhajati, da naraste do  dvojnega volumna, v času je to  od 1/2 ure do 1 uro. Ta moj hlebček na sliki je bil pred peko namazan z razžvrkljano jajco in z nožem prerezan na treh delih, ker je še vzhajal na začetku pečenja. Pečemo ga  pri 200°C 50-60 minut odvisno od željene stopnje zapečenosti.

Priprava s svežim kvasom: V skledo damo moko in na sredini napravimo jamico: v jamico damo predhodno pripravljen kvas z malo vode in sladkorja. Začnemo mešati , nato dodamo še olje in sol ter preostalo vodo. Mešamo z mešalnikom ali z roko in nadaljujemo kot sem opisala zgoraj.

Veliko uspeha, dobre volje in ljubezni pri pripravljanju kruhka brez glutena, pa seveda dober tek vam želim!