Proso

Proseno zrnje ne vsebuje glutena, zato je nepogrešljivo živilo v brezglutenski prehrani oz. pri diagnozi celiakija.

Še posebej je proso primerno žito za ljudi z občutljivim želodcem, saj v želodcu zaradi visoke vsebnosti mineralov in vitaminov povzroči alkalno reakcijo. Prav zaradi alkalne reakcije ugodno vpliva na vsebnost kalcija v tkivu.

Vsebuje veliko beljakovin, kar osem esencialnih aminokislin ( esencialne aminokisline so tiste, ki jih telo ne more sintetizirati samo). Zaradi tega je priporočljivo živilo za vegetarijance in vegane.
Zahvaljujoč vsebnosti vitaminov B in predvsem holina zavira kopičenje holesterola in tvorbo žolčnih kamnov ter razvoj bolezni ožilja. Vsebuje velike količine fosforja, magnezija, kalija, železa in kalija.

Že 10 g prosa vsebuje dnevno potrebo našega organizma po mineralih.
Pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro, saj preprečuje razmnoževanje gnilobnih bakterij.

Proso je tudi ena redkih raslin, ki premorejo silicijevo kislino v topni obliki, kar organizmu omogoči njeno absorbcijo. Ta pa je zelo koristna za zobno sklenino, trdnost nohtov in čvrstost las.

Uporabljamo ga lahko na različne načine. Najpogosteje uporabljamo oluščeno zrnje, ki mu pravimo kaša, v obliki narastkov ali kot prilogo k zelenjavi ali pa k mesu. Narastke lahko naredimo tudi v sladki različici. Proso lahko tudi kalimo in uporabljamo kalčke, kot dodatek k solatam.

V pivovarstvu je lahko surovina za slad.
V kozmetiki pa lahko naredimo masko iz kuhane kaše, skute, medu in npr. konopljinega olja.

9 Replies to “Proso”

 1. Zelo zanimiv članek, sama sem hotela že večkrat kupiti proseno kašo, pa ne vem katero naj kupim, ker jo velikokrat pakirajo na istih napravah kot pšenico, ječmen. Včasih piše gor, da lahko vsebuje sledove glutena, včasih pa tudi ne piše. Katero proseno kašo pa ti kupuješ?

 2. Pozdravljena!
  Jaz kupujem proseno kašo od podjetja Werz, ki ima oznako brez glutena. Vse dobro želim! Nataša

 3. Najlepša hvala! Werz poznam, imajo kar veliko stvari brez glutena, upam da najdem tudi proso. Se že kar veselim narastka iz prosene kaše.:) Tudi jaz želim vse dobro in še enkrat hvala! Martina

 4. Proseno kašo kupujem v Biotopic ( city center Celje), mislim pa da jo imajo tudi v spletni trgovini sončna trgovina.

 5. Pozdravljen Tone!

  Ja uporabljam proso od Werza, neouluščenega mletega še nisem poizkusila. Kadar rabim mletega, si ga zmlejem sproti.

  Lep pozdrav
  Nataša

 6. Imam samo eno vprašanje glede proso kaše, in sicer, zakaj je treba, da je proso v zrnju – tj. prosena kaša – brezglutensko deklarirano, medtem ko za riž te potrebe očitno ni? Prosena kaša so v bistvu oluščena prosena zrnja, enak postopek pa se uporablja tudi za luščenje riža, da nastane beli, luščeni riž.

 7. Pozdravljen!
  Proso raste na njivah, kjer so v neposredni okolici lahko njive s pšenico, ržjo in ostalimi žitaricami, ki vsebujejo gluten in lahko pride do navzkrižne zasaditve glutenskega žita med proso ali ajdo npr.
  Riž pa se prideluje takorekoč v vodi, kjer glutenske žitarice nimajo pogojev za rast in tako pri rižu lahko pride do navzkrižne kontaminacije le pri pakiranju. Glede na to, da riž vedno pred uporabo speremo, ga lahko uporabljamo v BG prehrani.
  Tudi proso v zrnju ali ajdovo kašo lahko ročno preberemo in jo speremo pred uporabo ter je potem ok.
  V primeru uporabe mok, mora pa tudi riževa moka biti označena, da je brez glutena, saj se lahko ”onesnaži” z glutenom med mletjem.

Comments are closed.