Tortelini brez glutena

Tortelini brez glutena

tortelini_brez_glutena

Sestavine za testo:

1/2 kg brezglutenske moke (Mix B )

mlačna voda po potrebi (cca 1/2 litra)

2 žlici olja

2 jajci

sol (1 žlica)

Sestavine za nadev:

150 g nepasirane skute

1 jajce

kisla smetana po okusu

sol

Skuto sol ter jajca stresemo v multipraktik ali multimix in temeljito zmešamo do gladkega. Po potrebi dodamo kislo smetano, da nadev ne bo pregost.

 

Priprava tortelinov:

testo_brez_glutena

V skledo stresemo moko, dodamo sol in olje. Po potrebi (odvisno od vlažnosti moke) prilijemo mlačno vodo in zamesimo testo. Ko so se vse sestavine premešale, ga prestavimo na delovno površino npr. desko ali na pult in ga z rokami še temeljito premesimo, da dobimo lep gladek hlebček.

razvaljano_testo

Tanko ga razvaljamo na delovni površini ali pultu, ki smo jo prej potresli z brezglutensko moko, da se nam ne bo prijelo.

izdelava_tortelina01

S pomočjo modelčka ali kozarca izrežemo krogce, ter jih premažemo s stepenim jajcem in dodamo malo žličko skutinega nadeva.

izdelava_tortelina02

Tortelin prepognemo in s prsti lepo spojimo strani.

izdelava_tortelina03

Konice tortelina rahlo zavihamo navzgor.

izdelava_tortelina04

Konice nato spojimo skupaj, kot prikazuje slika.

 

Kuhamo jih v osoljeni vodi, dokler vsi ne priplavajo na površino, nato jih pustimo vreti še 1-2 minuti. Odcedimo in jih damo v smetanovo omako.

Smetanovo omako sama pripravim na več načinov:

Najbolj  enostavno je, da pogrejemo smetano za kuhanje jo malo osolimo in popopramo, dodamo malo kopra in vanjo denemo odcejane torteline.

Lahko pa raztopimo malo masla, dodamo navadno sladko in malce kisle smetane (ali pa samo kislo smetano), pazimo, da ne zavre, dobro mešamo kakšno minuto, solimo, popramo in dodamo koper ter odcejene torteline.

kuhani_tortelini

Serviramo s svežo solato. Pa dober tek in obilo užitka ob pripravi-res je enostavno!

2 Replies to “Tortelini brez glutena”

  1. Pozdravljena,

    zelo sem vesela, da obstaja slovenska stran z brezglutenskimi recepti.
    Zanima me, če ste poskusili narediti testo za torteline tudi z moko Farina, ki je posebej primerna za brezglutenske testenine.

    Lep pozdrav, Darja

  2. Najlepša hvala za pohvale, ga. Darja. Tortelinov še nisem poskusila narediti iz moke Farina ( mogoče lahko poveste, kje se jo kupi). Ko jo najdem bom poskusila in javim kako je uspelo.

Comments are closed.