Kaj se dogaja na GlutenFree.Si?

Ta stran je ugledala luč sveta z namenom, da pomagam vsem, ki se bodisi na novo ali pa že dalj časa srečujete s prehrano brez glutena.

Ko so mi pred slabim letom po nekaj letih slabega počutja diagnosticirali celiakijo, sem srečala veliko ljudi, ki jim to predstavlja ogromno težav.

Nekateri so prestrašeni zaradi slabih informacij, ki so jih dobili ali pa sploh ne, ob določitvi diagnoze. Zopet drugi niso tako spretni in ne vedo kje vse se lahko skriva gluten, nekateri od njih so dobili celo napačne informacije katera hrana vsebuje gluten in katera ne.

Ker se v svojem poklicu ukvarjam s prehrano in mi je v veselje pomagati ljudem, ki so se znašli v podobni situaciji kot jaz, sem se odločila urediti stran, kjer me boste lahko vprašali za nasvet, kjer bodo objavljeni recepti, ki jih sama preizkusim in so podkrepljeni s slikcami za boljšo predstavo.

Objavljeni bodo članki, ki vam bodo pomagali na vaši poti do zdravega načina življenja, vse skupaj pa bo 100% GlutenFree.

Med priporočili boste našli kakšen nasvet v zvezi z nakupom brezglutenske prehrane oziroma o preizkušenih izdelkih, ki jih testira SLOVENSKO DRUŠTVO ZA CELIAKIJO. Tudi povezavo na društvo boste našli na tej spletni strani.

Ne obremenjujmo se, če ne moremo jesti glutena, lepka oziroma v svoji osnovni funkciji lepila. Naše telo nam bo neizmerno hvaležno.

Torej lepo vabljeni vsi, ki vas zanima brezglutenska prehrana in zdravo prehranjevanje ter zdrav način življenja.

Vaša GlutenFree prijateljica

Nataša Forstner Holešek

Univ.dipl.inž.živ.teh.

28 Replies to “Kaj se dogaja na GlutenFree.Si?”

 1. Pozdravljeni, Natasa!

  Toplo pozdravljam vaso novo stran in vam zelim VELIKO uspeha.
  Tudi sama se velikokrat ne morem udeleziti kaksnega predavanja,pa tudi informacije od zdravnikov so zelo skope,zato sem resnicno vesela,da so v nasem svetu se taksni ljudje kot ste vi ,ki nesebicno delijo svoje znanje..
  lepo vas pozdravljam.

 2. Pozdravljena, Branka!

  Najlepša hvala za čestitke in lepe želje. Trudila se bom, da bo na strani veliko koristnih informacij, tudi na splošno o zdravem načinu življenja, vse pa bo absolutno GlutenFree.

  Lepe praznike vam želim

  Nataša

 3. Hvala Nataša,
  za izjemno zanimive podatke, ki si jih navedla na svoji spletni strani. Vsem, ki imamo podobne težave si pripomogla z številnimi podatki, da lažje razumemo bolezen, ki nas je prizadela. Želim, da bi napisala čim več, ko boš spoznala kaj novega. Upam, da boš navedla še nekqaj receptov za našo zahtevno prehrano tako, da nam bo življenje lepše ob zdravi prehrani.

  Lep pozdrav in vesele velikonočne praznike!

  Franci

 4. Spoštovana!

  Z veseljem prebiram vedno kakšno noviteto kar se tiče gluten free hrane.In sem zelo ponosen na ljudi, ki se opogumijo in probajo pomagat drugim.

  Hvala Nataša z veseljem bom obiskoval tvojo stran.

  Vesele praznike!
  Aljoša

 5. Pozdravljeni,

  vesela sem novice, da ste odprli “brezglutensko” spletno stran, kjer si bomo lahko delili izkušnje in pridobivali informacije, ki nam bodo olajšale naša življenja.
  Zelo vas podpiram in se vam zahvaljujem za nasvete ter možnost povezovanja z ostalimi celiakaši in vaš pogum, da ste svojo idejo realizirali.

  Lepe praznike in vse najlepše,
  Tanja

 6. Čer!

  Tud z moje strani čestitke ob odprtju strani.Fajn, bomo spet zvedli kaj novega, koristnega. Imam pa že na začetku vprašanje:a mi lahko pošljete recept od štrukljev in tortelinov, ker ste Janji napisali kak so fajni, so se mi kar sline začele cedit.In jst bi to kr poskusla.Hvala že vnaprej, pa se tipkamo.

  Lepe praznike želim!

 7. Franci, hvala lepa za pohvale in lepe želje.
  Tudi vam želim lepe in vesele praznike.

  Nataša

 8. Aljoša, pozdravljen in dobrodošel. Pa lepa hvala za spodbudne besede in pohvale.

  Lepe praznike želim

  Nataša

 9. Tanja, hvala lepa za vašo podporo in zahvale.

  Tudi vam lepe praznike in vse dobro.

  Nataša

 10. Čer Tatjana!

  Hvala za čestitke in pohvale. Tule čisto na kratko sestavine za izdelavo testa, ki ga lahko uporabite za štruklje ali torteline:
  cca.500 g brezglutenske moke (mi smo uporabljali Schär Mix B)
  sol po okusu (jaz jo dam 2 mali žlički)
  2 žlici olja
  voda po potrebi-obvezno mlačna-ne mrzla
  2 jajci
  Najprej v posodo nasujemo moko, dodamo olje in sol. Prilijemo vodo-je nismo nič merili, ker je odvisna od vlažnosti moke. Dobiti moramo gladko testo, ki se ne lepi v obliki hlebčka. Nato ga razvaljamo na delovni površini, ki jo prej malo pomokamo.
  Za štruklje obrežemo na tanko razvaljano testo v obliki pravokotnika, namažemo z nadevom (cca 150 g nepasirane skute, 1 jajce, sol in 1 žlica kisle smetane-vse zmiksamo v mešalniku v gladko maso) nato štrukelj zvijemo in zavijemo v prozorno folijo za živila kot bombonček. Kuhamo v kropu 25-30 minut.
  Za torteline je enako testo in nadev, le oblikovati jih moramo iz izrezanih krogcev.
  Na žalost nimam kakšne fotografije, za vsa vprašanja sem vam na voljo na mail natasa@glutenfree.si.
  Lep večer in pa veliko sreče pri pripravi. Pa dober tek seveda.

 11. Nataša, zdravo!

  Čestitke za zanimivo spletno stran. Vidim, da je odziv že velik.
  Me veseli! Posredovala sem prijateljem.

  Želim vam lepe praznične dni!

  Monika

 12. Monika, najlepša hvala za pohvale in posredovan link.

  Tudi tebi in vsem tvojim želim lepe praznike!

  Nataša

 13. POZDRAVLJENI* TUDI JAZ SEM ZELO VESELA TE STRANI ZA NAS BOLNIKE DA VIDIMO KAKŠNE RECEPTE ZA NAŠO PREHRANO ,HVALA VAM***DAMJANA

 14. Pozdravljena Damjana!

  Najlepša hvala za vaš komentar in pohvale. Vse dobro vam želim!

  Nataša

 15. Pozdravljena Nataša!
  Prejšnji teden sem po naključju, med brskanjem po spletu, našla vaše recepte in še isti dan sem spekla čokoladne mufine brez glutea. Doma smo jih vsi poskusili, naredila pa sem jih sicer za sina, ki ima celiakijo že od drugega leta, zdaj pa je star dvanajst let. Lahko povem, da jih tisti dan ni ostalo nič več, ker so nam bili tako zelo všeč, da se tudi ostali člani nismo mogli vzdržat samo pri enem. Od takrat sem jih naredila še dva krat, kar pomeni da so v naši kuhinji zelo dobrodošli in da moram vsakokrat pred sinom kakšnega skriti, da ne poje vse od enkrat :). Zelo sem vam hvaležna in vam želimo še veliko uspehov tako v vaši kuhinji kot pri ustvarjanju spletne strani.

  Lep pozdrav,
  Alenka

 16. Pozdravljena Alenka!
  Najlepša hvala za vaš komentar in pohvale. Še naprej se bom trudila, da se bomo lahko sladkali, pa tudi kaj konkretnega pojedli brez glutena. Lep pozdrav vsej vaši družini in dober tek ob dobrotah, ki jih ustvarjate.

 17. Pozdravljena! Tudi jaz sem zelo vesela te strani in vseh teh receptov.. z celiakijo sem se šele začela spopadati.. zelo me zanima, če je res, kar sem slišala od mnogih: so nutella, snickers, bounty, riževa čokolada bali in kinder čokolada res brez glutena?? mogoče me lahko s svojimi izkušnjami rešiš dvomov. hvala 🙂
  veliko uspeha!

 18. Pozdravljena Maja!

  Me veseli, da je stran koristna in pa seveda najlepša hvala za pohvale. Pri izdelkih, ki niso certificirani s strani proizvajalca sem sama vedno bolj previdna. Mislim, da je bil Bounty testiran in tudi Nutella naj bi bila brez glutena. Je pa bil en problem pri Bountiju, ki je bil proizveden na Poljskem, ta iz Nemčije pa naj bi bil OK. Jaz to rešim tako, da jih kupim v Mullerju, ker imajo direktno dobavo iz Nemčije. Za Snickers sem tudi slišala, da naj bi bil brez-ker ga ne jem- nisem še preverjala, bom pa preverila kako in kaj. Riževo čokolado jaz jem Mikado-ker piše da je brez glutena, Bali pa dela Gorenjka, ki ima na večini ostalih čokolad napisano, da lahko vsebuje sledi glutena, zato je sama ne uživam, prav tako nisem čisto sigurna za Kinder, ki ga tudi ne jem. Bom pa preverila in se javim ko bom kaj izvedela. Tačas pa obilo užitkov ob mogoče doma pečenih sladicah, ki bodo sigurno Glutenfree. Obilo dobre volje ob odkrivanju čudovitega življenja brez glutena. Nataša

 19. Super zadevca, Nataša. Ne samo za celiakaše, kot se kaže, sta gluten in casein dejavnika pri zelo širokem spektru bolezni – Chronova in epilepsija sta dve, s katerimi sem se soočil pri svojih bližnjih. In na koncu ugotovil, da imam genetsko predispozicijo za celiakijo.

  No, vse, kar sem opažal in raziskoval dobro leto dni, ima kot kaže tudi močno genetsko povezavo. V raziskavi treh univerz (iz Belgije, Nizozemske in Kanade) se je ugotovilo, da obstaja skupen genski člen za celiakijo in Chronovo bolezen:

  http://goo.gl/Vh6KJ

  In še originalni povzetek članka:

  http://goo.gl/W6PVs

  Raziskava gor ali dol, v naši družini so se zadeve pokazale v 3 generacijah kot navidez različne bolezni. Vse pa zdravimo z isto zadevo – dieto brez glutena in caseina.

 20. Pozdravljen Dušan!

  Najlepša hvala za komentar. Zanimive so tele povezave med Chronovo boleznijo in celiakijo. Sem že malce pogledala povezave, se jih pa lotim še bolj podrobno.
  Pravite da imate v vaši družini že 3 generacije s odobnimi težavami in vsem pomaga izogibanje glutena in caseina. Ali ste imeli tudi genetske priskave ali samo diagnozo s pomočjo kolonoskopije oz. gastroskopije?

  Se še priporočam za kakšen link, ker tudi sama veliko raziskujem vse podrobnosti o celiakiji in podobnih avtoimunih boleznih.

  Lep pozdrav Nataša

 21. Se opravičujem, zdaj sem šele videl odgovor. Zame in sina imamo gensko potrjeno predispozicijo za celiakijo. Za očeta se še čaka izvid glede Chronove (celiakija negativna). Imam pa načrt, da raziskujemo dalje. Predvsem glede na to novejšo raziskavo, ker me zanima, ali smo slučajno vsi trije nosilci teh genov.

  Gastroskopije k sreči nismo delali. 🙂 No, predvsem pa ni potrebe, saj se skozi prehrano in posledične simptome potrjuje povezanost občutljivosti na gluten.

  Kot se mi zdi, bo dejansko verjetno potrebna nekolikšna sprememba teorij okrog glutena. Zaenkrat vsaj pri nas v zdravstvu poznajo le celiakijo in alergije. Pravilneje pa bi bilo verjetno obravnavati vpliv glutena na telo, ki lahko varira od malih težav (migrena) do največjih (Chronova). Narava pač ni črno-bela, a ne?

 22. Pozdravljeni,

  od začetka spremljam vašo spletno stran in vam želim vso srečo. Tudi sama imam celiakijo in z veseljem prebiram novice. Zanima pa me, če obstajajo kakšne knjige za otroke o celiakiji? Našla sem jih veliko v angleščini ampak nobene v slovenščini.

  Lep pozdrav

  MonikaM

 23. Pozdravljena Monika!

  Sem tudi sama malce iskala pa nisem zasledila prav za otroke s celiakijo v slovenščini prav nobene knjige.
  Prilagam pa link, kjer je ministrstvo za šolstvo izdalo standarde prehrane za ditneo prehrano med drugim za obolele
  s celiakijo, vendar to ni tisto kar ste pričakovali.
  (je pa uporabno če morate v vrtcu ali šoli razložiti kako morajo pripravljati hrano za otroke).
  Če naletim na kakšno knjigo vam takoj javim.
  Tukaj je link http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/javno_zdravje_09/prehrana/ZRSS_uvod_low_res_pop.pdf

  Lep dan vam želim in vas lepo pozdravljam

  Nataša

 24. Pozdravljena,

  me veseli da končno obstaja ”aktivna” stran na temo celijakije.
  jaz jo imam pa otrok tudi, in vedno iščem možnost da ugotovim kje se skriva gluten da lahko mogoče popestrim jedilnik.
  zato me pa zanima, ali mogoče siri, jogurti navadni, smetana, in pdb. vsebujejo gluten?
  zaenkrat se jih izogibam, ker ne vem če jim prizvajalci dodajajo gluten..
  mogoče pa veste kaj več o tem?

  lep pozdrav!

 25. Pozdravljena!
  Navadni jogurti ne vsebujejo glutena, sadni ga lahko vsebujejo že v sadni bazi, sigurno pa ga vsebujejo tisti z žitaricami. Prav tako je pri sirih. Trdi siri ga ponavadi ne vsebujejo, problem pa so mehkejši siri in topljeni siri, ter sirni namazi. Sladka smetana (navadna,ne rastlinska) tudi ne vsebuje glutena, bil pa je že najden v kakšni kisli smetani, ki je vsebovala manj maščob in so namesto maščob dodajali snovi, ki vsebujejo gluten. Tudi sladoledi niso vsi brez glutena, na veliko embalažah pa sem v zadnjem času zasledila napis ne vsebuje glutena. Torej v trgovini nam ne preostane drugega, kot da beremo etikete.
  Za določene izdelke imajo podjetja na svojih straneh objavljeno, kaj je brez glutena, nekateri pa imajo žal samo interne sezname, za katere so dejali, da ne želijo, da jih objavim na strani.
  Če vas še kaj bolj konkretno zanima, vam pa seveda z veseljem odgovorim.

  Lep pozdrav Nataša

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *