O meni

Natasa_glutenfree

Pozdravljeni!  Moje ime je Nataša. Rada bi vam povedala, da sem glutenfree.

V zadnjih nekaj letih sem se bolj kot ne prebijala skozi dneve. Zelo težko, a je nekako šlo. Predvsem zaradi mojih čudovitih deklic in ljubečega moža, ki so razumeli moje utrujene trenutke.

Ves čas sem se počutila utrujeno. Zjutraj, ko sem odhajala v službo sem zbrala vso energijo, da sem se lahko prebila skozi dopoldan.  Vsem mojim znancem in prijateljem sem se zdela čisto OK, le moji domači so videli, da nekaj ni v redu z mano. Hčerki sta opazili,da je mami preveč zbita, da bi se lahko kaj igrala. Včasih sem slonela na pultu, preden sem bila dovolj pri močeh, da sem skuhala kosilo. Najbolj sem se veselila večera, ko sem lahko brez slabe vesti legla in zaspala.

Da ne razlagam o vseh slabostih po obrokih, ko nisem vedela kam naj se dam, tako mi je bilo slabo. Napihovalo me je brez konca in kraja, kljub temu, da sem bila suha oziroma vitka, kot mi je komplimentiral moj gastroenterolog, sem imela vedno velik trebuh.

Kljub telovadbi leto dni po porodu nisem dobila potrebnih mišic, ki bi moji hrbtenici dajale oporo in sem obležala z bolečinami v križu, nepokretna za nekaj dni. Nekaj časa sem po navodilu zdravnikov jedla protibolečinske tablete, ko pa so se mi začele tresti roke in bolečina v križu kljub temu ni popustila, sem se odpovedala vsem tabletam.

Začela sem s telovadbo, najprej nekaj let z jogo, nato s Pilatesom, nekaj časa sem celo hodila v Fitnes. Telovadila sem brez konca, delala trebušnjake, doma delala vaje, mojih hrbtnih, pa tudi ostalih mišic pa od nikoder. Bolečina je sicer izginjala in se vračala, nikoli pa nisem bila popolnoma brez nje. Nisem si znala razložiti kaj delam narobe.

Med tem časom, sem imela še vrsto drugih težav. Na kolenih in pod njimi sem dobila nerazložljive krastice, ki kljub vsem kremam, predpisanih tudi s strani dermatologov niso izginile. Na desnem stopalu sem imela bulico, za katero so mi razložili, da ni nič takšnega in da jo bomo opazovali. Nohti na nogah so dobivali nekakšen poprh po površini in so se debelili, kot pri okužbi z glivicami.

Če vam omenim še, da sem že pred 15 leti začela izgubljati lase, oziroma, da se le ti niso obnavljali, kot bi bilo treba. Med obema nosečnostima so bili kar lepi, po porodu so normalno izpadali, izpadanje pa se kar ni hotelo ustaviti. Moja žalost je bila vedno večja. Kaj se dogaja z mano sem se spraševala?

Imela sem redne težave s hemeroidi, boleli so me zobje, imela sem občutek, kot da so znotraj votli, postajala sem vse bolj utrujena…. Na koncu, pred testiranjem, sem imela kar nekaj mesecev stalne bolečine v predelu črevesja.

Prišel pa je lanski mesec maj. Ko sem se ponovno rodila v srečno življenje. Sončen dan in moj mož me je povabil na kavo v prijetno zunanjo kavarnico. Ko sem nič hudega sluteč prišla, je imel zame izvid, ki so mi ga poslali iz bolnišnice. ”Sem razmišljal, da boš želela vedeti zanj,” je dejal. Po opravljeni gastroskopiji in kolonoskopiji, kje so mi vzeli vzorce tankega črevesja me je sedaj čakala kuverta z rezultati.

Ko sem jo odprla in prebrala, sprva nisem točno razumela vsega. Na koncu pa je le pisalo Diagnoza: Celiakija po Marshu… ”Imam jo, sem rekla.” Bila sem malce zmedena, pa iskreno vesela, da smo končno prišli do nekakšnega zaključka. Od tistega trenutka dalje sem na prehrani brez glutena.

Prve pozitivne spremembe počutja sem čutila že po štirih dneh. Po štirinajstih dneh sem se počutila že veliko boljše. Izginile so bolečine iz predela črevesja. Po treh tednih so začele zginjate ranice pod koleni. Po enem mesecu nisem imela več težav s hemeroidi. Tudi bulica na desnem stopalu se je zmanjševala.

Po treh mesecih mi je mož dejal, da se mu zdi, da mi rastejo lasje. Ker je bilo izpadanje las zame velik problem, mu sprva nisem verjela. Ko pa me je na to opozorila še prijateljica, sem upala verjeti tudi sama. Lasje rastejo in se gostijo-to je nekaj neverjetnega. To je najlepše in nepričakovano darilo, ki sem ga bila deležna z uvedbo brezglutenske prehrane.

Poleg tega seveda, da se počutim vsak dan boljše, bolj polna energije. Da lahko tečem! Prej tega nisem zmogla- le kako bi brez mišic? Po 9 mesecih so se začele kazati pozitivne spremembe tudi na nohtih. Tudi zobje me ne bolijo več.

Resnično je to zahrbtna bolezen, ki vodi k različnim težavam, poslednično pa do različnih bolezni. Nekje so jo zelo pravilno poimenovali in sicer da je to Kameleonova bolezen. Kaže se z zelo različnimi znaki.

Vredno je začeti s prehrano brez glutena, če ste že diagnosticirani, oziroma vredno se je testirati, če imate več zdravstvenih težav. Pa še dedna je. Če jo odkrijejo vam, jo lahko imajo tudi vaši starši ali vaši otroci. Testirajte tudi njih. Pri nas smo se testirali.

Jaz sem tukaj! Že od leta 1970 , ponovno pa lahko rečem, da od maja 2009 z novo voljo do življenja in novo energijo. Z velikim veseljem jo delim tudi z vami.

152 Replies to “O meni”

 1. Živjo punči!

  Sedaj mi je jasno skozi kakšne muke si se prebijala. Vesela sem zate, da si končno spet zaživela. Z veseljem bom pregledovala tvojo stran, saj sem mnenja, da tudi zdravim nič ne bi škodilo občasno poseganje po brez glutenski hrani.

  Uživaj lep, pomladni dan in vse lepo želim,

  Selma

 2. Pozdravljena!

  Imam sina, ki je že od 14. meseca na strogi brezglutenski dieti. Stvar smo vzeli resno in do sedaj, sin je star 12 let, res ne posega po drugi hrani. Večkrat pa slišim koga, ki je na dieti, pa le delno. Tako kot praviš ti, so za to verjetno res krivi zdravniki, ki ne povedo dovolj jasno, da ta bolezen je in bo tudi ostala in kako pomembna je stroga dieta. Tvoja predstavitev mi je res všeč.

  Vesela sem zate, da si šla na dieto še pravi čas, da so se vsi ti bolezenski znaki popravili.

  Karolina

 3. Pozdravljena!
  Ko sem brala tvojo zgodbo, sem v njej našla svoje življenje, ki se je odvijalo na podoben način, s podobnimi težavami, mogoče je bila pridružena še katera druga. Nihče, ki ne poskusi tega ne more verjeti, kaj lahko stori celiakija na človeku, ki je bil včasih športnik, poln življenja, zdrav, pozitivno usmerjen. Naenkrat postaneš popolnoma drug človek. In ko greš skozi vso zdravniško kalvarijo, ko prosiš, naj ti pomagajo, končno uspeš najti lučko na koncu tunela in lahko upaš na boljši vsak dan, se zaveš kako krhko je življenje. Super, da si se odločila za takšno spletno stran. Ne znam si predstavljati, kako se znajdejo ljudje, ki so malo manj “računalniško” pismeni, kje dobijo informacije, saj od zdravnikov ne moreš pričakovati veliko pomoči. Upam, da bo dobrodošlo tudi naše sodelovanje in naše izkušnje. Želim tebi in vsem celiakašem lep dan in vesele praznike.

 4. Pozdravljena Nataša

  Supar, bravo in še enkrat bravo. Takšno internetno stran bi morala najti 2 leti nazaj, ko so pri sinu ugotovili celiakijo in smo bili čisto izgubljeni, brez pravih informacij o bolezni, brez informacij o pravi brezglutenski dieti, receptih, izkušnjah……
  Tudi sedaj, ko smo se čisto privadili na nov način prehranjevanja (tudi ostala družina) bom z velikim veseljem večrat skočila na tvojo stran in prebirala nove podatke, informacije, nasvete.

  Lepo bodi

  Mamica celiakaša

 5. Hvala lepa Karolina, me veseli, da ste stvar vzeli resno in da ne delaš prekrškov pri svojem sinu. Le tako naprej.

  Lepe praznike tebi in vsej tvoji družini želim

  Nataša

 6. Pozdravljena Mihaela!

  Najprej hvala za pohvale in lepe želje. V zadnjih dneh sem dobila veliko pozitivnih odzivov tudi direktno na moj mail. Nekateri ljudje bi z veseljem sodelovali in delili svoje zgodbe. Trenutno preučujemo tehnične možnosti za to in ko bo stvar izvedljiva vam javim kako in kaj.
  Medtem pa vas lepo pozdravljam in vam in vsej družini želim lepe velikonočne praznike.

  Nataša

 7. Zdravo Damijana!

  Tudi tebi lepa hvala za pohvale in lepe želje. Dobrodošla na straneh, kjer bo vedno kaj novega, zanimivega in koristnega, vse pa bo seveda 100% GlutenFree.
  Lepe praznike tebi in tvoji družini, uspešno peko velikonočnih dobrot in vse dobro ti želim

  Nataša

 8. Spoštovana,tudi meni so predkratkim odkrili to bolezen in sem prav vesela,da lahko kje dobim inf.
  Lp,Klavdija

 9. Pozdravljena Klavidja!

  Me veseli, da na strani najdete nasvete, ki vam koristijo. Če imate kakšno vprašanje me lahko vprašate preko komentarja ali na moj mail naslov in z veseljem vam bom odgovorila.
  Lepo bodite
  Nataša

 10. Pozdravljeni !

  Te dni sem veliko pri računalniku in s trudom brskam po vseh straneh, ki v čemerkoli omenjajo besedo celiakija. Vesela sem, da sem odkrila vašo. Tudi meni so predkratkim ugotovili celiakijo ( preiskave še delam )in tudi jaz sem preživela svojo kalvarijo ( slabosti, napihnjenost, slabokrvnost, izpadanje las itd. ). Najhuje so zaradi poznoodritja utrpele moje kosti – obraba. O vsem tem, sem že nekaj let jokcala medicini, da me vse boli, kako ne morem telovaditi, se normalno gibati, in se kljub obilnem prehranjevanju ne redim. No ja, sedaj vem zakaj, nisem pa sigurna, če sem bolezen čisto sprejela. Vsem govorim da sem, v glavi pa se porajajo majhni dvomi.Težko si naredim ustrezen jedilnik, saj mi še nihče ni povedal, kateri naši proizvodi so sigurno brez glutena, povrhu vsega, pa sem še diabetik. Upam, da mi bodo vaši navseti pomagali prebroditi krizo.
  Danes je možu po štirih tednih prvič uspelo speči brezglutenjski kruh, ki je spominjal na kruh. Otroka sta me takoj vprašala, če je takšen, kot navaden. Ne, seveda ni, a prvič sem ga pojedla z užitkom !

 11. Helou Nataša,

  SUPER za tole spletko! In HVAAAALAAA!
  Sicer nimam celiakije vendar mi gluten definitivno škodi. Simptomi so sicer blagi vendar v tem smislu, kot jih opisuješ.
  Sem tudi diabetik (kot Tanja v prejšnjem postu) in ni ravno enostavno poiskat primerne hrane za obe motnji.
  Na srečo sem danes našla tole odlično spletko in že nabavila en kup brezglutenskih zadev…moko, kosmiče…odlično.
  Ker imam tudi mlin za mletje žit si že nekaj časa sama pečem kruh…od zdaj naprej iz zrn riža, koruze in ajde, ki se izvrstno zmeljejo. Bom poročala o svojih uspehih, imam pa tudi en kup receptov, ki so zlata vredni…če je seveda kdo zainteresiran? 🙂
  Pozdravček,
  Lenča

 12. Ojla Lenča !

  Jaz sem zellooooo zainteresirana za vsakršne nove bresglutenske recepture. Če jih ne boš posredovala tukaj, te bom prosila, da mi jih pošlješ na moj gmail. Malo pa le opiši, za kakšne dobrote gre :).

  Pozdravček,
  Tanja

 13. Ojla!

  bse pohvale za tole stran in za recepte! jaz sem diabetik in sumim na celiakijo … moram se na testiranja. se strinjam, da je malo receptov, ki so brez glutena in brez sladkorja oz. primerni za diabetike. se priporocam za taksne!

  lp vesna

 14. Helou Tanja,

  recepti so izključno MOJI 🙂 …to ne pomeni, da jih ne bom delila z drugimi ampak želim rečt, da sem si jih sama izmislila oz. prikrojila svojemu okusu glede na težave s sladkorjem in glutenom.
  Recepti so pa raznorazni…od sladic, glavnih jedi in prigrizkov. Mljask! 😛 Grem ravno pečt moj izvrstni sadni kruh, ki ga vsi
  obožujej(m)o. 🙂 Ne vem, če lahko kot uporabnik objavim recepte…po moje jih je treba poslat Nataši, pa jih potem ona objavi. Je tako, Nataša? 🙂
  Tanja, daj mi zaupaj mail in povej, kaj te zanima, pa ti pošljem.

  Pozdravček,
  Lenča 🙂

 15. Helou Tanja,

  recepti so izključno MOJI 🙂 …to ne pomeni, da jih ne bom delila z drugimi ampak želim rečt, da sem si jih sama izmislila oz. prikrojila svojemu okusu glede na težave s sladkorjem in glutenom.
  Recepti so pa raznorazni…od sladic, glavnih jedi in prigrizkov. Mljask! 😛 Grem ravno pečt moj izvrstni sadni kruh, ki ga vsi obožujej(m)o. 🙂 Ne vem, če lahko kot uporabnik objavim recepte…po moje jih je treba poslat Nataši, pa jih potem ona objavi. Je tako, Nataša? 🙂
  Tanja, daj mi zaupaj mail in povej, kaj te zanima, pa ti pošljem.

  Pozdravček,
  Lenča 🙂

 16. Vesna, takoj ko dobim kakšen reply od Nataše in ko izvem, kako se objavljajo receptki tukaj, grem v akcijo.

  Pozdravček,
  Lenča 🙂

 17. Helou še enkrat,

  Tanja, čakam, da mi Nataša odgovori, kako se objavijo recepti. Se mi dozdeva, da jih je treba Nataši poslat, potem jih pa ona “inštalira” na tole odlično spletko. 🙂
  Kar napišite, kateri obroki vas zanimajo (zajtrki, sladice, glavni obroki…), pa vam dam receptke, ki so samo MOJI…to ne pomeni, da jih ne bom delila z vami ampak da sem jih priredila nam, “taposladkanim in brezglutenskim”. 🙂

  Pozdravček,
  Lenča

 18. Ojla Lenča !

  Odgovor dobila. Zdi se mi, da Nataša objavlja le svoje recepte na tej strani. Se bo treba zmeniti kar preko svojih gmailov,lahko pa napišeš recepte tudi na spl. strani slo. društva za celiakijo.

  Pozdravček,
  Tanja

 19. Helou Tanja,

  poslala sem mail Nataši in upam, da bo razložila, kako in kaj. Moji recepti namreč nestrpno čakajo na objavo. 🙂
  Če ne bo šlo drugače, pa se tipkava po mailih. 😀
  Spletka društva za C ni ravno “bogata” z recepti, moram rečt. Bomo šle pa punce od tu v akcijo, kaj praviš?

  Pozdravček,
  Lenča

 20. Pozdravljene Tanja, Lenča in Vesna!

  Me veseli,da ste začele kar same pravi pogovor.
  Ker nisem čisto pravi računalničar in se spoznam bolj na prehrano, mi je tole malce ušlo.
  Ponavadi me ljudje kar kontaktirajo na mail in so mi tile vaši prjazni in lep komentarji malce ušli. Zaradi veliko spama sem morala namestiti en programček, ki pa je tudi vaše komentarje, ki sem jih drugače dobila na mail-skril.Se ‘opravičavam’.Iskreno. Vedno gledam, da na mail odgovorim, če se le da isti dan.

  Torej sedaj sem z vami in vaše recepte z veseljem objavim, zaenkrat tako kot je rekla Lenča, da jih pošljete meni in jih jaz dodam gor, mogoče pa lahko uredimo tudi tako, da bi jih v prihodnosti, lahko tudi sami naložili. Moram preveriti možnosti.
  Želim vam čudovit novemberski večer.
  Nataša

 21. Živ !

  Hvala Nataša in upam, da nismo bile preveč tečne. Veš, treba nas je iskoristit, dokler nas še drži volja za te reči in jaz upam, da nam je ne bo prekmalu zmanjkalo.To z dodajanjem receptov, se mi zdi super. Sicer je pa pred nami veseli december in saj veš, tudi mi sladkorčki se zellloooooo…. radi posladkamo :).

  Pozdravček,
  Tanja

 22. Hvala tudi tebi Tanja za potrpežljivost.

  Kot sem že omenila, pardon za tale spodrsljajček. Z veseljem objavim vaše recepte, super je če je še slikca zraven. Seveda se vsi skupaj radi sladkamo, še posebej sedaj v decembru, kot si omenila.
  Torej, ko kaj dobim se bo potrudila, da bo čimprej gor.

  Lepo in glutenfree bodite vsi skupaj

  Nataša

 23. Helou vsem,

  Nataša, hvala, da si objavila recept. Zdaj čakamo na povratne informacije, če bo katera preizkusila. 🙂
  Vem, da točno veste, kje se da kupit BG proizvode in imate veliko izkušenj, jaz sem pa še bolj nova na tem področju in imam nekaj vprašanj. Zadnjič sem nakupila en kup zadevic v Intersparu, kjer imajo posebno stojalo z BG proizvodi. http://www.spar.si/spar/trgovinskaznamka/freefrom/brezglutena.htm
  Malce bom pokomentirala. 😉
  Brotmix-mešani rezani kruh s semeni.
  Ajoj…tole res ne bo v redu. Moje brbončice so očitno več kot razvajene ampak to res ni za jest. 🙁
  Zmes za palačinke: palačinke se res lepo spečejo (namesto mleka sem dodala Radensko), tudi okus je zelo dober (jasno so nadevi pridali piko na i 🙂 ), dve sta ostali in naslednji dan so nekako gumijaste in ne prav užitne. Ampak sveže so pa odlične. 🙂
  Musliji oz.kosmiči: vzela sem čokoladne in sadne. ODLIČNI!!! Niti ene negativne pripombe. Jaz jih sicer namočim v mandljevo mleko (moj vsakotedenski izdelek) in dodam sveže sadje so res, res okusni.
  Kupila sem tudi 2 vrsti moke vendar je še vedno zapakirana in čaka, da naredim kruh. 🙂
  Tako me zanima , kje kupujete BG izdelke, kateri so dobri in okusni in kaj NE priporočate. HVALA!
  En super lep BG dan! 🙂

  Lenča

 24. Pozdravljena Lenča in vse ostale!

  Jaz kupujem moko Schär B za kruh in testenine, pa torteline in testo za štrudelj… In Schär C za pecivo in tudi palačinke so odlične iz te moke. Naredim jih za 4 osebe iz 4 do 5 jajc, da bolj veže ker ni glutena, pa mleko uporabljam nehomogenizirano iz mlekomata-je tudi bolj mastno in tudi koristi pri prožnosti. Malce je treba paziti ker se po 5-10 minutah zmes malce zgosti, takrat lahko dodaš radensko za rahlost, lahko pa kar navadno vodo-so tudi dobre. Na 400 ml mleka dodam cca 200 ml moke ( merim kar v merilni posodici oz. po občutku ker ni vedno enak rezultat).
  Free from muslije sem tudi že jaz preizkusila in so krasni, kekse, raje pečem sama, všeč so mi edino Schärovi čokoladni in pa od Klasja figovi.Kruh iz Freefrom moke je dobro izpadel mojemu očetu, ki ga večkrat speče.Testenine, kadar jih ne naredim sama pa so mi najbolj všeč La Veneziane v rjavem ovitku ( Spar ali DM pa tudi najboljši sosed jih ima) .Če pa ste kdaj blizu Škofij skočite 2 km čez mejo v Coop, kjer so bistveno cenejše.
  Toliko sem se spomnila na hitro. Ko se še česa spomnim se oglasim.

  Čudovite GlutenFree dneve vam želim
  Nataša

 25. Hojla!

  Super recept Lenča. Seveda ga moram še preizkusiti in potem sporočim. Mogoče je zame v njem preveč jajc, glede na to, da ga bom morala verjetno sama pojesti ( moji so precej izbirčni ).
  Tudi sama imam kar nekaj receptov, ki jih moram preizkusiti, poslikati in ko bodo “redi”, jih pošljem Nataši. So pa le-ti z manj jajci in masla, sladkam pa jaz s rjavim sl., javorjevim sirupom ali drobno mletim Guala Java sladkorjem ( iz nektarja kokosovih cvetov ).
  Umentnim sladkorjem se kljub diabetesu izogibam v veliki meri.

  Tudi jaz sem precej nova glede celiakije in trgovine s BG izdelki še odkrivam. Za enkrat nabavljam vsepovsod. Merkator, Spar, Kalček v Lj., Vita-Care v Qulandiji in manjših bio trgovincah. Ker živim blizu It meje, veliko nakupim tudi pri njih, saj so nekateri produkti cenejši in tudi izbira je pestra. Za enkrat kupujem le izdelke, ki imajo prečrtan žitni klas ali napis brezgl…Mi je pa prijateljica povedala, da je npr. Nuttella, ki jo kupiš v It brez glutena, ta ki se kupi pri nas, pa ga vsebuje. Enako velja za tune v konzervi. Zelo rada imam temne čokolade in vedno si kupim bio čok. namaz Plamil. Ne vsebuje glutena, jajc, mleka in je super dober. Z njim lahko namažeš tudi peciva :).
  Seveda sem podpornik zdrave bio prehrane in bom, ko se naučim, kar največ stvari poskušala narediti sama. Zato pa je super, da se združimo in si pomagamo pri kuharskih BG podvigih :).
  Danes sem naredila božanske zelenjavne polpete, katerih vonj, še sedaj valovi po stanovanju :).

  Pozdravček,

  Tanja

 26. Helou Nataša,

  kakšna je pa razlika med moko Schär B in moko Schär C? Obstaja tudi A? Kje se pa kupijo Schärovi izdelki? Izgleda, da ima tudi ta proizvajalec en kup izdelkov. Bi želela preizkusit. 🙂
  Vidim, da ti pečeš vse sorte peciv, še torteline delaš sama? In druge testenine??? Odlično! Kapo dol! 🙂
  A morda kdaj uporabiš riževe špagete ali široke rezance? Jaz sem jih poskusila in prelila z mojo božansko omako iz arašidov 😛 ampak so nekako gumijasti. A je veliko BG izdelkov gumijastih? Že palačinke so bile. 🙁 Aha, ti uporabljaš polnomastno mleko za palačinke, kar reši zadevo, moja hči ne prenaša mleka (slaba toleranca na laktozo), jaz, moja mama, moja babica in teta – ISTO! Cela ženska veja…
  Zato uporabim Radensko, delam mandljevo mleko, pa lešnikovo, oba sta izredno okusna, čeprav nimata veze z mlekom in bi bil morda boljši izraz mandljev napitek, čeprav je še bolj bele barve, kot kravje mleko. 🙂
  Nataša, a ima tvoj oče kak poseben sistem peke kruha iz BG moke? Doda kakšna semena ali kaj podobnega? Jaz namreč kruh pečem klasično (NE v kruhomatu) z veliko sezama, sončničnimi semeni, pinjolami, oljkami, origanom…še zdaj pa nisem preizkusila BG moke. 🙁 Vikend bo namenjem temu. 🙂
  Nataša, HVALA za tole!

  En lep sončen dan!
  Lenča

 27. Tanja, helou 🙂

  Se prav veselim tvojih receptov, manj mastna hrana in manj “jajčna”, super. Od sladkorjev pa jaz uporabljam izključno fruktozo. Sadni sladkor mi ne dvigne cukra in je odličnega okusa. Rjavi sladkor je žal prevečkrat le obarvan kristalni beli sladkor. 🙁 Goljufajo, da je groza in tako je bila posledica… dvig sladkorja v moji krvi.
  ZELO me zanima Guala Java. Priznam, da še nisem slišala zanj. Je primeren za nas, tasladke? Ga imajo tudi v Sloveniji?
  Umetnim cukrom se tudi jaz na daleč izogibam, občasno se pregrešim s kokakolo Zero, da si malo dvignem pritisk, če ni kave v bližini. 🙂
  Za sladice pa striktno uporabljam fruktozo.
  Plamilke dobro poznam…mnjami. 😛 Predvsem temno čokolado z ingverjem.
  A tuna v konzervi vsebuje gluten???????
  Ja, ja…se do Ljubljane širi božanski vonj tvojih polpetkov. Recept? Prosim? In…a jih ocvreš na olju ali jih bolj na suho narediš? Meni mastne stvari namreč kar precej dvignejo sladkor.

  Pozdravček tja blizu italijanske meje in hvala, ker deliš… 🙂
  Lenča

 28. Oj Lenča!

  Moka Schar je njabolj zanesliva glede glutenfree. Oznake A,B,C označujejo uporabo le-te za različne recepte. Ena je bolj za peko kruha, druga peciva, saj že vsebuje nekatere sestavine, ki so potrebne pri peki. Meni so vse super. Njihove izdelke dobiš v vseh hipermarketih ( Merkator, Spar ), veliko izdelkov pa imajo tudi dm trgovine.Jaz sem probala že veliko stvari. V sparu lahko kupiš tudi njihove torteline,pizzo,lazanjo,listnato testo…Vse to je zamrznjeno.
  Lenča…kako pa si ti ugotovila, da imaš celiakijo . Si opravila kakšne teste ? Imaš ti juvenilni diabetes in kje se zdraviš ?

  Pozdravček,

  Tanja

 29. Hi,hi, Lenča…ravno sem ti tipkala post :).

  Sladkor, ki sem ga omenila kupujem v Qulandiji-trgovina Vita-Care. Meni je super za vse zadeve, pri peki peciva, kuhanju marmelad, kot sl. za kavico, čaj itd. Seveda mi vse kar je sladko hitro dvigne KS in moram zato hitro potelovaditi:).
  Polpeti so bili res super, a tudi nasitni in zahrbtni. Sladkor mi je tako poskočil ! Krivo je, ker se zraven naredila pire krompir in ta kombinacija ni najboljša. Drugič samo solatka. Sem jih pa cvrla v zelo malo olja in nahito, ker sem že prej zelenjavo malo popražla.
  Drugače jaz pohanega spoh ne jem.
  Tudi glede testenin bodi pozorna, saj tiste koruzne in riževe še bolj dvignejo sladkor.
  In Lenča, našla sem isti recept, kot si ga poslala, le da je pri mojem 6jajc, 6 žlic sladkorja, 100g mletih orehov, 1 vanilija sl. in 400g kisle smetane. Že dolgo sem ga imela, le da takrat še nisem imela celiakije in se mi je zdel nezanimiv. No sedaj bo pa prišel večkrat na vrsto :).

  Pozdravček,

  Tanja

 30. Pozdravljene punce!

  No v glavnem je že Tanja odgovorila glede moke. Moka B je bolj za kvašeno testo in torteline, C pa je malo ”mehkejša” in je bolj primerna za biskviteno testo in kekse, je pa treba malce experimentirat z njimi. Obstaja še ena Schär, ki je nekako nevtralna in sem jo že tudi preizkusila pri palačinkah in testeninah, pa krompirjevi svaljki se z njo lepo naredijo ali pa češpljevi cmoki tudi s krompirjem. Te so res najbolj zaneljive glede odsotnosti glutena. Saj tudi druge označene naj bi bile OK, vendar so pri nekaterih menda včasih našli nekaj nedovoljenega glutena. Pa ne pri vsaki šarži.
  Jaz gledam kje imajo trenutno cenejšo moko: DM Spar ali Mercator, tam jo pa kupim, ker je včasih kar razlika. Pa DM ima vsake toliko akcijo, da si lahko sprintaš ven bon za popust na prehranske izdelke 15% in se tudi kar pozna. Torej malce je treba spremljati

  Ne poznam pa tega namaza Plamil ali nekaj podobnega, pa ta bio čokolada, kdo pa jo izdeluje, ali piše, da je brez glutena?

  Moj oče, je naredil kruh iz Freefrom moke,po navadnem postopku, nima kruhomata, včasih doda jajco, potem je skoraj malo podoben potici, večkrat pa doda tudi domače orehe. Dela pa po receptu, ki je na škatli.
  Riževe špagete sem že uporabila, tukaj je ena finta, kar močno jih moraš na koncu spirati, pa da niso potem čisto mrzli, jih na koncu speri še z vrelo vodo. So pa seveda vseeno rahlo drugačne sestave. Poskusila sem že tudi ajdove testenine od Werz firme, pa mi niso bile najbolj všeč.
  Za palačinke pa namesto mleka lahko uporabiš tudi riževo mleko se odlično obnese, ali pa te tvoje variante z mandljevim in pa radensko. Res nerodno, potem morate še pri mleku zelo paziti? Laktoza je podobno kot gluten v veliko katerem izdelku.
  Pri novo odkritih pacientih s celiakijo pa se lahko tudi na začetku pojavi intoleranca na laktozo, ki pa lahko po nekem času izzveni, ko se črevo popravi. Lahko pa seveda ostae za vedno. Na žalost.

  Pa še nekaj besed glede rib. Za tune nisem sigurna. Ima pa Delamaris na svoji strani objavljeno kateri njihovi izdelki ne vsebujejo glutena. So jih dali testirati in mislim, da jim lahko zaupamo. Link:
  http://www.delamaris.si/slo/zdrava-prehrana/izdelki-brez-glutena.html

  No pa toliko za danes z moje strani. Pozdravček v Ljubljano in pa nekam blizu Italijanske meje.

  Bodite z ljubeznijo glutenfree

  Nataša

 31. Tanja, bom na hitro… potek mojih “stanj”. Pred 11.leti sem fasala Hashimotov tiroiditis, kar po naše pomeni, da mi je ščitnica začela izločat premalo hormona (tiroksin) in me je skoraj pobralo. Ko so me malo porihtali (doživljensko je treba jemati nadomestne hormone), mi je začel škripat še pankreas in diagnoza se je glasila diabetes tipa 2. Ščitnico sem dobro ukrotila in je zdaj že dolga leta moja prijateljica, čeprav občasno nesramno štrajka, diabetes sem pa krotila samo z dieto 7 let, zdaj si pa že 3 leta pomagam s tabletami in sem SUPER. Obe sta avtoimuni bolezni…kaj ju je sprožilo? STRES, preobremenitve, sekirancija, preresno jemanje vsega, pretirana zahtevnost do sebe…težka služba, zraven sem delala še en faks, hči je bila še majhna…pa nisem zmogla vsega, mož je veliko pomagal vendar sem pretiravala. 🙁 In me je štrafnilo. Zadnja leta se Metuljčice (punce, ki imaj(m)o ščitnične težave) ogromno pogovarjamo o tem, raziskujemo, delimo izkušnje…sem ena prvih punc družbe, ki smo ustanovile društvo ščitničnih bolnikov, imenuje se Metuljčica (ščitnica ima namreč obliko metulja).
  Zadnjih nekaj mesecev sem opažala, da sem po določeni hrani napihnjena, prebava me je totalno uničevala, slabo sem se počutila…in tako sem jamrala eni od metuljčic, ki ima tudi ZELO slabo toleranco na gluten. Opisala mi je popolnoma enake simptome. Ona je šla na testiranje in je alergična še na vse kaj drugega. No, tako sem se najprej začela izogibat glutenskih jedi, pa je bilo izboljšanje občutiti že po tednu dni. Potem sem pa malo testirala, pojedla kos pice in…jao…pa mi je le pripeljalo, da morda ne bi bilo slabo, da praktično ukinem gluten oz. ne delam prekrškov. In…BINGO! 😀

  Aja, nekaj let sem hodila na Polikliniko…dr.Janež, zelo fajn diabetolog vendar je ŽAL postal predstojnik klinike (saj mu privoščim, no 🙂 ) pa ni imel več časa za paciente, zdaj sem pa presedlala k eni SUPER ŠPICA NAJBOLJŠI diabetologinji, ki ima edina v Sloveniji privatno ordinacijo za diabetes in si je celo koncesijo izborila. Dr.Karin Kanc Hanžel. http://www.jazindiabetes.si/index.php
  Ženska si vzame čas, je prijetna, prijazna, topla in profesionalna, človeška in vse, kar pacienti potrebujemo. Tako da…močno priporočam, če kdo rabi diabetologa.

  Kateri tip diabetesa pa imaš ti?

  Pozdravček,
  Lenča

 32. Tanja, očitno si skačeva v besedo…hihi…aja, ne, ne…v poste si skačeva. 🙂
  Vita-Care??? QUlandija??? Ja kje je pa to? Sliši se, kot v pravljici. 😉 Je morda kje v Ljubljani?
  Hvala za vse informaciej o mokah.
  Kar se cukra tiče…o, ja…vem, kako so testenine nesrane, včasih prav zlobno dvignejo sladkor in ga tudi badminton ne zbije. 🙁 Pravzaprav je brez glutena čisto enostavno živet…vsaj meni…ampak če se moraš izogibat še OHjem in vsemu, kar dviguje sladkor, je pa malce težje. Ampak se da…če je volja, gre z malo odpovedovanja brez težav. 😀
  Jaz praktično ne jem nobenih ocvrtih zadev…že leta zaradi diabetesa. Prekrške si le redko privoščim. Polpete enostavne spečem v pečici brez maščobe in so prav dobri.
  Testeninam se tudi izogibam in jih niti nimam preveč rada. Sem bolj riževa prijateljica in pa predvsem “brez mesa mi živeti ni”. 😛 Zelenjava, sadje, oreščki…ni ovir za Mobitel…aja, ne, ne…ni ovir za Lenčo. 😉

  Pri originalnem receptu, ki si ga našla…ja, to je osnova mojemu, ki sem ga modificirala, ker imam večji pekač in je iz 6. jajc nastala pretanka plast. Saj veš, improvizacije so zakon. 😉

  Tanja, mislim, da bova še marsikatero rekli na to temo…kombinacija BREZ Glukoze in Glutena. Tile G-ji nama ne pašejo, kaj ne? 😀

  Pozdravček in eno mirno nočko 😀
  Lenča

 33. Ojj!

  Hvala za razlago, Nataša. Glede mok je res treba preizkušati in ugotoviti, katera je za kaj. Jaz kruha ne pečem več. Vsi, ki sva jih z možem spekla v kruhomatu so bili polomija. Sem se lep dan potožla tašči in ona mi je že v prvo spekla na klasičen način, več kot odličen kruhek :). Dobim ga vsak petek, ga lepo narežem na rezine, zamrznem in je. Sem pa prej jedla zelo malo kruha ( le zjutraj ) in to stoletnega od Žita. Za tem kruhkom mi je res malo hudo. Ampak tudi zdajšnji je odličen. Narejen je iz schar moke in malo ajdove, v njem pa se sprehajajo sončnična, sezamova in lanena semena :).

  Čokoladni namaz je sigurno brez glutena in živalskih maščob. Ima prečrtan klas. Proizvaja ga Plamil Foods Ltd, Velika Britanija. Kupiš ga lahko v hiperm. Merkator. Imajo ga tudi v eni luštkani mali trgovinci z bio prehrano v stari Lj. Obstaja navaden in z okusom pomaranče. Razmišljam ali bi se obnesel v tvojem receptu za mafine ?

  To za ribice je super, hvala. Pri nas jih vsi obožujemo in so redno na jedilniku. Sem ravno zadnjič klicala proizvajalca, ki dela ribji namaz iz polenovke – bakalar in se pozanimala, kaj vse namečejo notri. Nasrečo nič prepovedanega ( razen seveda obilico olja ), saj ga obožujem.

  Tako, nočka vsem.

  Tanja

  P.s. Ker sem prehlajena, v petek pa imam pevski zborovski nastop, sem izkopala hren in si naredila tisti napitek, ki si ga opisala Nataša. Joj, prejoj….sem videla zvezdice že ob prvi žlički :). Da bi mi le pomagal.

 34. Nataša, ti si Carica! 😀 Katera višja sila te nam je poslala? Najbrž te je kak kozmični prah izrinil z zvezde Glutenke in si pristala na Zemlji? 🙂
  Malo heca…
  Hvala za vse razlage, ki ZELO pomagajo nam, novinkam.
  Moka…s Tanjo obvladata, ni kaj. 🙂 Tudi jaz bom kmalu, jupi! 😉
  Pa še nekaj mojih info:
  Plamil…MNJAM! Odlična firma, 100% brez glutena in laktoze! Tudi brez jajc, oreščkov, sladkorja…skratka…izključili so veliko alergenov, ki nam grenijo življenje. Sicer ne vsi izdelki, je treba prebrat, kaj piše na embalaži. Imajo po produkte sortirane prav po tem, brez česa so. 🙂 Meni je okus skoraj vseh izdelkov SUPER! http://www.plamilfoods.co.uk/

  Cmoki, svaljki in podobne močnate zadeve…žal jih ne jem, ker moj pankreas potem tečka in se repenči. 🙁 Tanja že ve, a ne?

  Super ideja za riževe rezance…jih bom dala pod slap. 😀

  Tuno Rio Mare jem, pa ni težav. Morda vsebuje premalo glutena, da bi moj telešček to detektiral. 😀

  Ker sem menda cela narobe 😀 , se je pri meni najprej pojavila intoleranca na laktozo, šele nato pa na gluten. Ampak ko enkrat vemo, je lažje živet, kaj ne?

  Še eno vprašanjce: če katera od vas, ki ste popolnoma Glutenfree, naredi kak prekršek…se to takoj pozna na počutju? Prosim za razlago, kaj in kako je ali bi bilo, če bi pojedla kos navadnega belega kruha ali recimo kos pice? So reakcije takoj?
  Pri diabetesu te štrafne že čez dobro uro. 🙁
  In…ne bit hude, če bodo vprašanja še deževala. O:)

  Nataša, hvala, RES! Hvaležna…

  Lenča

 35. Tanja, ti si na moji frekvenci. 🙂 Ravno imam zamašen nos in ni variante, da me obišče kak prehlad, ker drugi teden potujem v tujino in bom tam samo UŽIVALA! Ne bo časa za kak prehlad, zato Nataša…HVALA! Sem prebrala o hrenu. Oh, yeah!

  Bakalar…MNJAM! Bo na sporedu in to na BG kruhu!
  Tanja, PROSIM, Prosim za recept tvoje taščice…v detajle, da ga kaj ne polomim.

  Naj še povem, da sem strašanska gurmanka (kar ne pomeni, da se bašem s hrano ampak da UŽIVAM v dobrih okusih) in redno skrbim, da moje brbončice vriskajo! 😛
  Receptki…grem še enkrat prebirat tukaj objavljene…njami, njami. 😛

  Nočko vsem,
  Lenča

 36. Hej Lenča, midve sva res na isti valovni liniji :).
  Evo moje zgodbice:
  Pri štirih letih so mi odkrili diabetes tipa 1 in bila sem eden mlajših bolnikov v SL. Seveda mi niso znali takoj pomagati in so me imeli nekaj časa za poizkusnega zajčka. Porihtali so me šele v Lj in mi uvedli doživljensko terapijo s insulinom. V bolnici sem bila dva meseca :(. Od takrat imam fobijo na bele halje in vse kar je v zvezi z zdravstvom.
  Sledilo je veselje rojstva sina ( med nosečnostjo strah, skrbi ali bo vse ok. ). Porod kompliciran – enajst ur, vmes dobila protibol. zdravila in doživela hudo alerg. reakcijo.
  Sin krasen, dojila pridno, a pri štirih mesecih umre moj tast – šok.
  Izgubila mleko in od takrat le še vse slabše. Zdravniki nič. Iz neba se prikaže svetla luč in pošlje v ordinacijo novo splošno zdravnico, ki me vpraša :” kaj pa ščitnico, so vam kdaj pregledali “?. Bingo !!!
  Diabetologinja mi je na pregledu celo svetovala, naj si poiščem dobrega psihiatra. Moj TSH je bil 149 in komaj sem še živela. Od takrat je 15 let in ob jemanju Euthyroxa se moja metuljčica počuti
  dobro.
  Drugi porod. Punčka-princeska in vse super ! Dojila 18 mesecev in ko sem prenehala, se je začela kalvarija, spisek, na kaj vse sem alergična oz., na kaj sploh nisem.
  In po tem ? Ja, že pet let jamram, kako me bolijo sklepi, sem po obrokih vsa napihnjena, nonstop utrujena, spahuje se mi po vsaki reči…itd.
  Julija mi je umrl oče – ŠOK ! Dva tedna po pogrebu, mi na redni kontroli ( jaz sem po porodih presedlala na pediatrijo, ker sem tam dobila insul. črpalko hitreje in tudi vse poznala ), se v krvi pokažejo znaki za celiakijo – sema sem jih čutila že nekaj let.
  Takoj, ko sem pričela z dieto, se je stanje izboljšalo. Me pa čaka še pregled ( gastroskopia ), ki zanesljivo potrdi bolezen.

  Tudi jaz sem sigurna, da je moje telo, dušica, preobčutljina in kar vleče nase te avtoimunske zdrahe. Se pa ne dam !!!!!
  Jojjjj,celi roman sem napisala !

  Še to. Zdravim se po novem na PK pri dr. Skvarču. Specializiral se je pri dr. Janežu. Je simpatičen in luštkan, da grem na kontrole malo lažje, kot prej. Tvoja zdravnica je super. Jo poznam, nisem pa se mogla odločit, ali k njej, ali k njemu.

  Nataša naju bo dol vrgla, ko toliko piševa 🙂 🙂 :).

  Lep sončkast dan iz NG,

  Tanja

  P.s.Recept za kruhek dobiš :).

 37. Meni je zelo všeč, da se je tole takole razživelo in vaju niti slučajno ne bom dol vrgla. Stran sem naredila ravno s tem namenom!

  Vidve kar pišita, jaz bom pa poskrbela, da se nam bo še kdo pridružil. Toliko na kratko, da ne bo katere preveč skrbelo. 😉

  Nataša

 38. Nataša, prosim še odgovor na tole moje vprašanjce iz prejšnjega posta:
  Še eno vprašanjce: če katera od vas, ki ste popolnoma Glutenfree, naredi kak prekršek…se to takoj pozna na počutju? Prosim za razlago, kaj in kako je ali bi bilo, če bi pojedla kos navadnega belega kruha ali recimo kos pice? So reakcije takoj?
  Pri diabetesu te štrafne že čez dobro uro.
  Hvala! 🙂
  LP
  L

 39. Lenča najprej hvala za vse superlative, v katere si me ovila.
  Mogoče se carsko počutim takrat, ko lahko komu pomagam in se mu počutje izboljša.
  Ja meni se zelo poznajo prekrški. Na začetku sem bila tudi sama še zelo nerodna in sem na isti polici kupila kekse, ki so bili brez jajc in laktoze vsebovali pa so gluten ( enthält glutenje pisalo na njih), kar sem žal opazila, ko sem jih že par pojedla. Začutila sem bolečine v desnem spodnjem delu trebuha, kjer sem pred postavljeno diagnozo čutila bolečino ves čas. Torej, mislim, da se ti bo prekršek s kruhom ali pizzo kar poznal, če pa bi bil kje gluten skrit kot npr. kakšen manjši dodtek-ojačevalec okusa ali če je uporabljem v samem proizvodnem procesu, potem pa dvomim, da bi ga močno čutila.
  Ali si imela kakšne bolečine preden, si šla na brezglutensko prehrano?
  Z nekaterimi, ki so nevede naredili prekršek sem se pogovarjala in so rekli, da so čutili lahko tudi kot slabost in slabo počutje.
  Tudi ščitnico takoj prizadene gluten, ker je podobne molekularne sestave kot sama ščitnica. Ščitnica pa je kot veš odgovorna za nešteto fnkcij v telesu. Tako se mi zdi se vse skupaj kar nekako upočasni.
  Toliko za zdaj! Čudovit večer želim in na ”pisanje” jutri
  Nataša

 40. Tanja, moja sorodna duša 🙂 Hodiva po isti poti le da si ti pridelala 2 sončka od otročičkov, jaz pa enega, ti si na insulinu, jaz na glucophagu, ostalo se pokriva. 🙂 Torej obe veva, kako je s temi avtoimunskimi sr****. 🙁
  Saj vem, da ni vljudno spraševati o letih ampak me vseeno zanima, če si kje blizu moje generacije? Jaz bom čez slab mesec stara 45. 😀
  Sindrom belih halj imam tudi jaz in mi na vseh pregledih pritisk naraste na 220/180, pa je že panika, ko začnem razlagat, da drugače moram zjutraj najprej kavo spit, da se sploh sestavim, tako nizek tlak imam. 🙂 Ampak pri novi diabetologinji sem ga imela “le” 160/90, kar ji je bilo tudi previsoko, potem, ko je pa slišala zgodbo, ji je bilo jasno, zakaj. Veš, ko me je moja prva diabetologinja ob prvem obisku, ko sploh še nisem vedela, kaj je to diabetes, praktično nahrulila, kaj se grem, da imam HbA1C 9,6 in da je brez veze, da sem sploh prišla, ker mi bodo čez nekaj mesecev itak odrezali obe nogi… 🙁 me je sesulo. GROZA! Odvihrala sem ven, se vsedla na beton pred Polikliniko in lovila sapo ter krotila paniko. Na vso srečo je mimo pripel moj prijatelj, ki je reševalec in me zbudil iz transa. Ko sem mu povedala, kaj se je zgodilo, me je peljal na kavo, mi vse razložil in me pomiril. Hvala, Tone! :)Ampak sindrom belih halj je ostal, čeprav sem vsak dan pri zdravniku. 🙂 Delam namreč v zobozdravstvu. 😀
  Ščitnica…ne bi skakajočem TSHju…kot ping pong žogica…mene je moja osebna zdravnica poslala k psihiatru, ker me je dala na vse preiskave (razen TSH seveda) in je mislila, da se mi meša. 🙁
  Poklicala sem dobro prijateljico in ji vse razložila, ta me je pa še isti dan peljala k svojemu možu, ki je res izjemno dober psihiater. Po 10. minutah je ugotovil, da ne pašem k njemu ampak na nuklearko, ker mi ščitnica škripa. Prej sem se pa leta vlekla naokoli in …eh! Saj poznaš te zgodbe.
  Ja, obe sva občutljivi rožici, ki se ne data!
  Tanja, pozitivno naprej, sončka v dušo in imej se rada! 🙂

  Lenča

  P.S. Prosim, prosim za receptka čim prej, ker se vikend bliža. 😛

 41. Nataša, saj te ne hvalim zaman. To so samo dejstva! 🙂 Vsi vemo, kako pomembno je, da naletiš na takega človeka, ko si na tleh in v stiski, željan informacij, tople besede, vzpodbude…
  Hvala. 🙂

  Kar se tiče mojih glutenskih težav…bolečin nisem nikoli imela. Najhujša je bila slabost in splošno slabo počutje (recimo po žemlji ali kosu pice), kar odhajala sem, nisem se mogla skoncentrirat pa čisto brez energije sem bila, pa spahovanje…. Pa napihnjenost in driske, potem pa zaprtja…vse je bilo zmešano. Še dobro, da me je Metuljčica Alma razsvetlila, ki je imela iste simptome. Zdaj obe hodiva naokrog NEnapihnjeni. 🙂
  Najbrž še nisem totalno alergična na gluten ampak ga zelo slabo prenašam. Sem na lepi poti tja, kaj ne?

  Tvoj stavek: Tudi ščitnico takoj prizadene gluten, ker je podobne molekularne sestave kot sama ščitnica. Ščitnica pa je kot veš odgovorna za nešteto fnkcij v telesu. Tako se mi zdi se vse skupaj kar nekako upočasni.

  VEM, kaj pomeni ščitnica, saj je ne imenujejo zastonj Kraljica Žlez!:D O tem sem dobro informirana, saj je naše društvo ogromno naredilo na tem, predvsem na informacijah in kar je najbolj pomembno: odprto delimo izkušnje, kajti če te splošni dr. pošiljajo k psihiatru, ker imaš čudne simptome, verjetno ne obvladajo dobro diagnostike. Tako smo organizirale veliko predavanj z izvrstnimi predavatelji in osveščale smo splošne zdravnike, da naj ob takih simptomih le pošljejo ščitnico pregledat, ne pa kar direkt v mentalne ustanove. 🙁 V glavnem so vse začetnice te bolezni prestrašene, zgrožene, v stiski in depresivne. In potem jim ponudimo roko, da se izvlečejo iz blata.
  Hashimoto je moj prijatelj že 10 let in prvič slišim, da ščitnico prizadane gluten?!?!?!?! Kako je mogoče, da do sedaj še nihče od tirologov ni tega omenil? Grrr 🙁
  Prosim, če mi lahko kaj več poveš o tem, vpliv glutena na ščitnico.

  In hvala, da naju s Tanjo ne boš vrgla dol, ko piševa romane, eseje, tragedije in komedije. 🙂 Imava pač zelo podobno pot in je toooolikooo za povedat, a ne, Tanja?! 😉

  Pozdravček,
  Lenča 😀

 42. Hi, hi…res je Lenča, z besedo je treba na dan in že s to gesto, se rešiš enega knedljčka-cmoka manj v grlu :).

  Sploh nisem vedela, da obstaja društvo glede ščitnice. Prosim te, če mi lahko posreduješ link, da si bom kaj več prebrala. Morda bom po petnajstih letih obolenja izvedela kaj novega, koristnega. Če po pravici povem, dam zjutraj tabletko ” hormončka ” v usta in to je vse. Vem le to, da nas veliko bolnikov s sladkorno boleznijo kasneje zboli tudi za celiakijo in nedelovanjem ščitnice. Tudi alergije so pogostejše pri nas. Žal navkljub modernizaciji, zelo pozno odkrijejo te nevšečnosti :(. No, ko jih, jim je takoj jasno in so hitro zellloooo pametni o vsem :).

  Nataša, kolikor jaz vem, naj gluten ne bi vplival na ščitnico. Morda si mislila bolj v povezavi s posledicami – ker pač ne deluje pravilno en organ, vpliva ne drugega itd. ).

  Mene pestijo tudi neštete alergije – seneni nahod, vlaga, sonce, jabolka ( še posebej BIO ), češnje, grozdje, lubenica, dinja, riž ( ne vedno ), ajda, oljke in njihovo olje, bučno olje….itd.
  Pred sedmimi leti sem bila na bioresonanci in od takrat sem alergična na manj stvari juppiii!.
  Zelo imam tudi naštudirana obdobja in navskrižne reakcije, glede kaj in kdaj pojem. Jeseni jabka ja, spomladi bog ne daj in take forice.

  Decembra moram opraviti na Bledu gastroskopijo in že sedaj me stiska v grlu. Po eni strani komaj čakam, da bo mimo, po drugi pa grrrrr. Nazadnje, ko sem delala ta pregled, mi ni bilo ravno prijetno. Punce, prosim za kakšno vspodbudno besedico :).

  No pa da vas še malo nasmejem.
  Prd letom dni, me je kolegica navdušila nad Morskim prašičkom – poznata to živalico ? Nikoli si nisem mislila, da mi bodo takšne živali sploh všeč. In ja ! Kupili smo samčka in samičko ( ne vedoč, da bodo kmalu sledili tudi mladički ), nabavili kletko, dodatke in briketke. Ko smo jima vse lepo poštimali, se je v moji glavi prižgala velikanska rdeča luč ! Pa saj glavna hrana teh živalic je SENO !!!!!! Jaz pa seneni nahod najvišje stopnje ! 🙂 A ker Tanja ne bi bila Tanja, sem stvar vzela s optimizmom in si rekla, če sem se zaljubila v to živalco, je to dober znak in je že za kaj dobro. In res. Danes jih imamo štiri, en lepši, kot drugi. In seno ? Včasih kihnem, si zaželim na zdravje, pa je :).

  Evo, zopet roman :).
  Lenča, recept pade jutri, ker moram k tašči in že pečen kruhek poslikati. Tako se ti bodo še bolj cedile sline :).

  Lep dan in kakšno mehko kajzerico vama želim hi, hi, hi.

  Tanja

 43. Hi, hi,mlajša, mlajša!!!!!Jaz jih bom imela marca 42. No ja, sva si zelo blizu :). Torej bo kmalu torta !

  Ja, zdravstvene ustanove so moja šibka točka in se jih, če se le da, na veliko izogibam. Meni pregledi ne dvignejo pritiska, kot tebi, a če grem tja zdrava, se po nekaj minutkah, že počutim bolna.
  Pritisk imam pa tudi jaz zelo nizek ( 56-90 ). Na zadnjem pregledu je tudi meni prvič poskočil na 130 in sem mislila, da mi bo srce ven skočilo. Strah, trema, nervoza….

  Tisto s zdravnico je bilo pa zelo nezrelo, nesramno. Katera pa je bila ? Oooo…jaz sem se večkrat z mojo sporekla, ker se je včasih vedla, da je v moji koži in me tretirala, kot majhnega otroka. Sem morala marsikaj požreti zaradi takrat prenizke samopodobe. Sedaj se ne pustim več zmesti in si ne dovolim, da bi kdo rekel, da me razume, če me niti ne posluša. Leta pač prinesejo svojo kilometrino :).

  Moj TSH ni razen med nosečnostjo ( takrat so mi povečali dozo zdravila ) ni nikoli skakal in sploh nisem vedela, da se lahko tako spreminja. Koliko tabletke pa ti jemlješ sedaj ? Jaz eno 100mg.

  Glede celiakije pa bi bilo dobro, da se pogovoriš s zdravnico. Ni tako simple zadevica, kot si mislimo. Moja kolegica jo ima že par let in ob prekrških, se ji je sedaj v želodcu naselila še tista nevarna bkterija. Ona je tudi morala vreči stran ves lesen pribor, saj se vanj močno vpijejo razne jedi, ki vsebujejo gluten. No teh for je veliko.

  Lenča, to bo vse. Grem še kaj postorit, da me ne bo mož našeškal :).

  Tanja

 44. Pozdravljene punce!

  Ker sem imela težave s ščitnico (dg. Hashimoto)tudi sama, 7 let sem bila na Eltroxinu, potem pa sem po 1 letu na brezglutenski dieti prišla iz Hashimoto torej hipo v hipertirozo z vsemi znaki in sem mislila , da bom eksplodirala.
  Ker me tirologinja v Ljubljani, ko sem prišla z napotnico nujno ni vzela ( pa ne samo to, nadrla me je, da kaj me zdravnica pošilja sem in ko se ji omenila, da imam tudi celiakijo in da gluten vpliva tudi na delovanje ščitnice je zelo nesramno rekla, da edino kar imata skupnega Hashimoto in celiakija je, da sta obe avtoimuni bolezni in nič drugega. Ni mi preostalo drugega, kot da si pomagam sama, saj sem se počutila naravnost grozno.
  Takrat sem si kupila knjigo od dr.Kharraziana z naslovom: Why Do I Still Have Thyroid Symptoms? When My Lab Tests Are Normal: A Revolutionary Breakthrough In Understanding Hashimoto’s Disease and Hypothyroidism.

  V tej knjigi lepo piše o tej povezavi med glutenom in delovanjem ščitnice oz.kako negativno gluten vpliva na delovanje ščitnice. Od takrat sem brez tablet ( seveda sem šla potem k drugi tirologinji, ki pa me je poslušala-izgleda da s to tematiko še niso vsi najbolje seznanjeni in predlagala, da sem nekaj časa brez tablet in bomo videli, kako zadeva deluje. TSH FT3 in FT4 so normalni, odstopajo mi le še protitelesa, bom pa prosila še za en pregled konec leta, da vidimo če so se tudi protitelesa umirila.
  Vama zvečer napišem še kaj več, lahko pa sami pogledata na amazonu, ali pa ta dr. ima svojo stran, kjer lahko par strani free pogledaš-je pa res v angleščini.
  Glavna stvar je pač v tem, da se tistim ,ki imajo Hashimoto priporoča brezglutenska dieta, ker je kot sem omenila gluten podobne molekularne sestave kot ščitnica. Stanje se jim po prehodu na dieto zelo izboljša in so v določenih primerih brez tablet-seveda po prejšnjem posvetu z zdravnikom-jaz jih na svojo roko ne bi nehala jemati. Za svoje potrebe sem zadevo kar naštudirala, lahko pa mi povesta kaj konkretno vaju zanima in pogledam noter kaj piše.
  Noter ima opisanih 6 ali 7 variant krvnih izvidov in kaj v tem primeru priporoča. Torej malo povejta kakšni so vajini zadnji krvni izvidi TSH FT3 FT4 in bom pogledala katere paramete še ima opisane.

  Čudovit petek vama želim
  PS Tanja, tvoj recept za kruh lahko tudi objavimo, če želiš seveda.

  Nataša

  Tukaj je link na Scribd, kje lahko par strani te knjige pregledaš for free 8 je pa seveda v angleščini)
  http://www.scribd.com/doc/25224250/Why-Do-I-Still-Have-Thyroid-Symptoms-When-My-Lab-Tests-Are-Normal

 45. Ojoj Nataša…..koliko zanimivih stvari si navedla. Da gluten tako vpliva na ščitnico sploh nisem vedela. Ne razumem, zakaj so zdravniki tako ozkousmerjeni. Povejo ti za diagnozo, predpišejo lepo dozo zdravil in…..znajdi se. Tudi to nisem vedela, da ti lahko ščitnica dela enkrat premalo, drugič preveč. Mislila sem, da sta to dve različni diagnozi, eni fašejo eno obliko, drugi drugo.

  In ti si sedaj čisto brez tabletk ? Jaz sem le enkrat opustila jemanje in bilo je hitro narobe. Zdravnik, ki me je zdravil na bioresonanci je rekel, da mi lahko pozdravi tudi ščitnico in naj kar preneham s terapijo. Ko pa se je stanje poslabšalo in sem mu to sporočila, je rekel, da nisem vstrajna in mi zato ne pomaga. HALO !!!!

  Evo Nataša, to so moji zadnji izvidi ( 17. 8. 2010 ), seveda ob jemanju Evtyroxa : TSH 0,o55; pT4 17,79; pT3 3,71; anti TG 88,4; TPO 241,7 . Tudi S-Holesterol je povišan=6,3
  Prvič pa sem imela povišan tudi titer antigliadinska protitelesa : S-t-TG 14,2; IgA EMA= pozitivna.
  Drugače so mi test za celiakijo delali enkrat letno in prej ni bil nikoli pozitiven, je pa bil vsako leto višji. Leta 06= 1,6; 09=5,8 in tudi znaki so se bolj kazali.

  Mnogo je stvari, o katerih smo premalo osveščeni in prav vesela sem, da se bomo o njih tukaj poučili. Več ljudi, več ve :).

  p.s. Recept ti pošljem, ko bo kruhek pečen in pofotkan :).

  Pozdravček iz deževne NG

 46. Pozdravljena Tanja!

  Bom pogledala v knjigo kaj piše za tvoj primer in seveda še ker sta obe ”ta sladk”i, o tem tudi veliko piše, pa se oglasim ko bom bolj točno vedela kako in kaj. Samo toliko da veš, da zadevo študiram, knjiga ima čez 300 strani, tako da je kar obsežna in takoj ko kakšno stvar ugotovim se javim, prav?

  Lep sneženi pozdravček

  Nataša

 47. Super Nataša ! Obe z Lenčo ti bova hvaležni :).

  Naj še povem, da hrenova omakica odlično deluje in grem lahko sedaj z odmašenim noskom, v Goriška Brda na pevski nastop.

  Lp

  Tanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *