O meni

Natasa_glutenfree

Pozdravljeni!  Moje ime je Nataša. Rada bi vam povedala, da sem glutenfree.

V zadnjih nekaj letih sem se bolj kot ne prebijala skozi dneve. Zelo težko, a je nekako šlo. Predvsem zaradi mojih čudovitih deklic in ljubečega moža, ki so razumeli moje utrujene trenutke.

Ves čas sem se počutila utrujeno. Zjutraj, ko sem odhajala v službo sem zbrala vso energijo, da sem se lahko prebila skozi dopoldan.  Vsem mojim znancem in prijateljem sem se zdela čisto OK, le moji domači so videli, da nekaj ni v redu z mano. Hčerki sta opazili,da je mami preveč zbita, da bi se lahko kaj igrala. Včasih sem slonela na pultu, preden sem bila dovolj pri močeh, da sem skuhala kosilo. Najbolj sem se veselila večera, ko sem lahko brez slabe vesti legla in zaspala.

Da ne razlagam o vseh slabostih po obrokih, ko nisem vedela kam naj se dam, tako mi je bilo slabo. Napihovalo me je brez konca in kraja, kljub temu, da sem bila suha oziroma vitka, kot mi je komplimentiral moj gastroenterolog, sem imela vedno velik trebuh.

Kljub telovadbi leto dni po porodu nisem dobila potrebnih mišic, ki bi moji hrbtenici dajale oporo in sem obležala z bolečinami v križu, nepokretna za nekaj dni. Nekaj časa sem po navodilu zdravnikov jedla protibolečinske tablete, ko pa so se mi začele tresti roke in bolečina v križu kljub temu ni popustila, sem se odpovedala vsem tabletam.

Začela sem s telovadbo, najprej nekaj let z jogo, nato s Pilatesom, nekaj časa sem celo hodila v Fitnes. Telovadila sem brez konca, delala trebušnjake, doma delala vaje, mojih hrbtnih, pa tudi ostalih mišic pa od nikoder. Bolečina je sicer izginjala in se vračala, nikoli pa nisem bila popolnoma brez nje. Nisem si znala razložiti kaj delam narobe.

Med tem časom, sem imela še vrsto drugih težav. Na kolenih in pod njimi sem dobila nerazložljive krastice, ki kljub vsem kremam, predpisanih tudi s strani dermatologov niso izginile. Na desnem stopalu sem imela bulico, za katero so mi razložili, da ni nič takšnega in da jo bomo opazovali. Nohti na nogah so dobivali nekakšen poprh po površini in so se debelili, kot pri okužbi z glivicami.

Če vam omenim še, da sem že pred 15 leti začela izgubljati lase, oziroma, da se le ti niso obnavljali, kot bi bilo treba. Med obema nosečnostima so bili kar lepi, po porodu so normalno izpadali, izpadanje pa se kar ni hotelo ustaviti. Moja žalost je bila vedno večja. Kaj se dogaja z mano sem se spraševala?

Imela sem redne težave s hemeroidi, boleli so me zobje, imela sem občutek, kot da so znotraj votli, postajala sem vse bolj utrujena…. Na koncu, pred testiranjem, sem imela kar nekaj mesecev stalne bolečine v predelu črevesja.

Prišel pa je lanski mesec maj. Ko sem se ponovno rodila v srečno življenje. Sončen dan in moj mož me je povabil na kavo v prijetno zunanjo kavarnico. Ko sem nič hudega sluteč prišla, je imel zame izvid, ki so mi ga poslali iz bolnišnice. ”Sem razmišljal, da boš želela vedeti zanj,” je dejal. Po opravljeni gastroskopiji in kolonoskopiji, kje so mi vzeli vzorce tankega črevesja me je sedaj čakala kuverta z rezultati.

Ko sem jo odprla in prebrala, sprva nisem točno razumela vsega. Na koncu pa je le pisalo Diagnoza: Celiakija po Marshu… ”Imam jo, sem rekla.” Bila sem malce zmedena, pa iskreno vesela, da smo končno prišli do nekakšnega zaključka. Od tistega trenutka dalje sem na prehrani brez glutena.

Prve pozitivne spremembe počutja sem čutila že po štirih dneh. Po štirinajstih dneh sem se počutila že veliko boljše. Izginile so bolečine iz predela črevesja. Po treh tednih so začele zginjate ranice pod koleni. Po enem mesecu nisem imela več težav s hemeroidi. Tudi bulica na desnem stopalu se je zmanjševala.

Po treh mesecih mi je mož dejal, da se mu zdi, da mi rastejo lasje. Ker je bilo izpadanje las zame velik problem, mu sprva nisem verjela. Ko pa me je na to opozorila še prijateljica, sem upala verjeti tudi sama. Lasje rastejo in se gostijo-to je nekaj neverjetnega. To je najlepše in nepričakovano darilo, ki sem ga bila deležna z uvedbo brezglutenske prehrane.

Poleg tega seveda, da se počutim vsak dan boljše, bolj polna energije. Da lahko tečem! Prej tega nisem zmogla- le kako bi brez mišic? Po 9 mesecih so se začele kazati pozitivne spremembe tudi na nohtih. Tudi zobje me ne bolijo več.

Resnično je to zahrbtna bolezen, ki vodi k različnim težavam, poslednično pa do različnih bolezni. Nekje so jo zelo pravilno poimenovali in sicer da je to Kameleonova bolezen. Kaže se z zelo različnimi znaki.

Vredno je začeti s prehrano brez glutena, če ste že diagnosticirani, oziroma vredno se je testirati, če imate več zdravstvenih težav. Pa še dedna je. Če jo odkrijejo vam, jo lahko imajo tudi vaši starši ali vaši otroci. Testirajte tudi njih. Pri nas smo se testirali.

Jaz sem tukaj! Že od leta 1970 , ponovno pa lahko rečem, da od maja 2009 z novo voljo do življenja in novo energijo. Z velikim veseljem jo delim tudi z vami.

152 Replies to “O meni”

 1. Helou 🙂

  Nataša, tole ti je pa izvrstno uspelo, da si lahko nehala z Eltroxinom. Super, res. Jaz ga zobam že 10 let in moj TSH se giblje med 3 in 5, kar je zame ok.
  In da si iz hipo prešla v hiper? To je fenomenalno! In samo s tem, da si nehala jest gluten? Me prav zanima, kako bo pri meni. Čez nekaj mesecev bom šla pomerit TSH, pa da vidimo. 🙂

  Tanja, pri takem TSHju (0,055), kot ga imaš ti, mene pobere. 🙁 A nisi nič hiper? Ko je bil moj pod 3, sem bila koz zombi, nič spala, eksplozijaska prebava 😉 , naspidirana in nikakor se nisem mogla umirit. Kilogrami so kar izginjali…nič prijetno. Ko sem bila pa hipo…eh, saj ne vem, kaj je bolj moteče.
  Holesterol imam pod spodnjo mejo in so vsi moji dr. začudeni. Vrednost je od 3,8 do 4,2, s tem, da sem totalni mesojedec, jajčejedka in sploh imam rada recimo krvave biftke in podobno. Očitno je to v genih, ker nihče od mojih nima povišanega holesterola, vsa moja okolica (prijateljice, kolegi, znanci) pa jamra in se pazi pri hrani, pa jim nič ne pomaga. Geni, geni… 🙂 Vsaj nekje me ni štrafnilo. 😀

  Nataša, hvala, da boš malce pobrskala po tvoji knjigi, me res zanima, kaj pravijo.

  Tanja, upam, da ti glasilke služijo in boš izvrstno odpela! 🙂
  Glede metuljčic:
  Društvo: http://www.metuljcica.si
  Forum: http://metuljcica.mojforum.si/ (toplo svetujem)

  O morskih pujsih pa lahko napišem esej ampak RES nočem tvegat, da me Nataša “dol butne”. 🙂 Pa tudi ne paše ravno na to spletko.
  Samo toliko, da imamo doma pujsa z imenom Feeby, da je cuker, ki bi se samo mečkal in jedel, da non-stop čustveno izsiljuje in se hoče crkljat. Ima malce daljšo dlako in vrtinčke…za požrt luškan. 🙂 Mislim, da se bova o tem pogovarjali preko mailov. 🙂

  Se javim zvečer (zame se večer začne okrog polnoči, noč je pa ob 3. zjutraj) 🙂 Sem nočna ptica, zato pa spim do 10., če se pa le da, do 11ih. 🙂

  Pozdravček,
  Lenča

  P.S. Tanja, če BG kruh jutri ne uspe, boš ti kriva! 😉

 2. Pol ure sem pisala post in ga ne vidim nikjer . 🙁 Upam, da se je samo kje skril, ker drugače bo grrrr ^^

  Lenča

 3. Lenča tukaj je post, skril se je, sedaj pa je odkrit. Ne vem kaj je bilo narobe ampak nisi se zastonj trudila.Se ti javim, ko vsega preberem-najprej sem ga šla iskat!
  Lep pozdrav Nataša

 4. O, HVALA, Nataša! Kaj se je pa zgodilo z mojim pisanjem? Ko sem pred par dnevi pisala, se je isto zgodilo, pa se je potem post čudežno pojavil…na srečo. 🙂 No, samo, da si ga našla, hvala! 😀
  Ravnokar delam spisek za v trgovino in tukaj diktiram, kaj je treba prinest…a je v merkatorju večja izbira BG izdelkov kot v šparu?
  Kako je pa z glikemičnim indeksom BG moke v primerjavi z navadno belo moko? In posledično kruh? Pa Natašini mufini? Tanja je omenila, da ji BG izdelki kar precej dvignejo sladkor. 🙁 No, no treba stestirat.

  Mirno nočko,
  Lenča

 5. Lenča, si dobila moj post tam bolj zgoraja !

  Nastop uspešen, jaz pa bolj krepasta. Grem kar v horizontalo in se tipkamo jutri.

  p.s. Kruhek je že pečen in jutri pade končno recept.

  nočka,

  Tanja

 6. Ooooo, Tanja Mladenka! 😉 Še ena nočna ptica.
  Ja, dobila tvoj post, pa še nisem uspela odgovorit!
  Si ti dobila tisto o Feebyju? 😀
  Super, da je petje uspelo!
  Komaj čakam na kruhek…no, na receptka. 😛
  Ura je že skoraj 2, pa bo treba it spat.

  Lepe sanje,
  Lenča

 7. Helou,
  spet jaz 😀 A morda katera ve, kdaj je slina grenka. Jaz imam že nekaj dni tak čuden okus pri požiranju, predvsem dopoldne in nima veze, kaj pojem. 🙁 Drugih zdravstvenih težav trenutno nimam.
  So morda lahko vzročnik kapljice za nos, ki ji zdaj nekaj večerov nakapam v nos, ker se mi maši?

  Pozdravček,
  Lenča

  P.S. Kuham božamsko gobovo juhico, pretežno lisičke, krompir, ajdova kaša, en kup zelenjave…MNJAM 😛

 8. Hoj Lenča !

  Grenak okus v grlu je nekaj zelo groznega in boš morala kar hitro k zdr…..hi,hi,hi:).

  Ja,ja…to je zaradi prehlada in kapljic. Tudi sama sem si jih morala dati, ker nisem mogla več normalno dihati in sem bila vsa zabasana. To noč nisem skoraj nič spala. Bila sem tako nervozna, nemirna in tudi v želodčku mi ni bilo dobro. Včeraj smo bili po nastopu povabljeni na obilo hrane. Tako sem bila lačna, da so mi očke izstople, ko sem videla, koliko pripravljene hrane nas čaka. No ja, njih, zame je bilo manj izbire in kot izgleda ( slabosti,spahovanje ), je bilo še v tisti, ki sem mislila da ni, gluten. Pa še cuker me je zaradi prehlada zafrkaval.
  Veš da sem snoči celo pomislila, da mi morda res ščitnica sedaj, ko sem na BG dieti, bolj dela in sem zato že nekaj časa nemirna, ne spim dobro in tudi suha sem, se mi zdi. Koža se mi tako lušči, da imam vse obleke v luskah. Morda je moj TSH res prenizek in bo potrebno znižati dozo zdravil. Kakšna pa so tista zdr.,ki jih jemlješ ti ? Prvič slišim zanj.

  Lenča….si danes pridno zapravljala, nabavljala BG zadevice ? Si kupila moko Schar B, kvas in semena za kruhek ? Jaz že pišem recept.

  Glede pujsov, se bova pa res morali kaj pomeniti po mailu. Mož je mislil da ga zafrkavam, ko sem mu povedala, da imaš tudi ti pujsa :).
  Je rekel, vprašaj jo, če tudi ona pleše salso, ker če jo, bi bilo pa že preveč !

  Mmm…gobove juhce obožujem ! Kar sline so se mi pocedile. Boš pojedla še eno žlico zame, prosim :).

  Lp
  Tanja

 9. Helou Tanja,

  ne maram biti prehlajena. 🙁 Tudi kapljic ne maram. 🙁 Zato sem si naredila tekočino po starem receptu (žlička soli v 2dcl vode) in lepo potegnila v sinuse, pa se nos takoj odmaši. 😀
  Nisem mogla počakati na tvoj recept in sem spekla kruh! BOŽANSKO dober je! 😛 Še s semenci sem ga oblekla. Bom poslala recept Nataši in morda ga objavi, ker je hudo drugačen od vseh, kar sem jih prebrala. 🙂 Imam namreč mlin za mletje zrnja…tak na mlinske kamne in sem sama zmlela koruzo, ajdo in primešala BG moko (razmerje na tretjine).
  Ampak tvojega bi vseeno imela, prosim. 🙂

  Glucophage jem za cuker, Eltroxin za ščitnico.
  Tvoj TSH je nenormalno nizek. Vsaj malo nad 1 bi moral bit. Po moje si hiper, zato si najbrž suha (saj ni slabo 🙂 ), nemirna, ne spiš in suha koža…tipični znaki… Jaz si vsako jutro pred zajtrkom privoščim 100 ug Eltroxina, pa je ravno prav za moj telešček.

  Pri nas je nabavni mož in je pridno prinesel vse iz spiska, le sladkorja iz kokosovih cvetov ni nikjer našel. 🙁 Sem malo pobrskala po netu, pa so trgovine Vita Care, kjer prodajajo Gulo, le v Mb, NG, Kr in Kp. 🙁 Je mož spraševal še v Kalčku in v Zrnu do zrna, pa še slišali niso za to. 🙁 Menda ta sladkor imenujejo tudi palmin sladkor ali kokosov sladkor. Tako da žal… 🙁
  Sem pa na novo naročila BG drobtine in en super dober musli Alara, ki vsebuje sojine kosmiče, rozine, riževe kosmiče, quinojo, polnozrnato ajdo, sončnična, lanena in bučna semena, GOJI jagode, brusnice in jabolčni sok.Na veliko tudi piše BREZ GLUTENA. Super je. 😛

  Ja, ja…naš pujs je rojen za crkljanje. Ti pošljem fotko…aja, še mailov si nisva izmenjali. Moj je alenka@orto-obrez.si

  Aja, mladenka si res. Kar nekaj let mlajša od mene…marčevska…a si ribi po znamenju? Jaz sem strelka, menda nemogoča, svojeglava, neumirjena in avanturistična, bla, bla…18. december je najlepši dan. 😛

  Salse pa (še) ne plešem, sem pa nekoč trenirala latinskoameriške plese. 🙂
  Gobova juhica je bila za bogove, popolnoma BG in res okusna…kot vedno. 🙂 Sem pojedla pol krožnika omenjene dobrotice še zate, pa še jutri jo bom. 😛

  Grem sestavit recept, da ga pošljem Nataši, potem boš pa ti naredila kruh po mojem receptu, jaz pa po tvojem (taščicinem). 🙂

  Pozdravček,
  Lenča

 10. Ejjj! A si mislila, da sem pa jaz rada prehlajena :). Tako zoprno mi je, da kar zbolim :). Meni slana voda žal ni dovolj pomagala in sem se začela ponoči kar dušiti. V nosu imam toliko sluzi, da bi napolnila cel tovornjak.

  Sem ribica, ja. Seveda sem mlada, a tako siva, da prekašam celo svojo mamo. Tudi majhna sem kot en palček – palčica 159cm. A ko odprem usta…….:).

  Glede ščitnice se bom pa res morala posvetovati. Upam, da mi bo kakšen dober nasvet posredovala tudi nataša, ko bo utegnila. Veš, meni so na kontrolah vedno ščitnico pretipali in rekli, da je vse v mejah normale. In kaj naj potem še naredim. A ja, pa opozorili so me na malo prenizko težo ( 46-47 ). Ja….,a niso oni zdraviki !

  Torej bo padla ena BG torta 18. decembra !!!Bomo še mi tukaj gor s tabo praznovali in se sladkali. Jaz iskoristim vsako praznovanje, pa tudi če je to preko neta, da se lahko posladkam 🙂

  Lenča, glede sladkorja se lahko zmeniva in ti ga prinesem v Lj. Moja sestra živi v stari Ljubljani, blizu Škuca. Ona je tudi zelo vegi in se prehranjuje izključno s bio, vegi prehrano. Veiko kupuje tudi v tisti mali, privat trgovini, ki sem jo zadnjič opisala ( na Starem trgu, še naprej od vodjaka, čisto na koncu ). Imajo tudi veliko BG izdelkov , tudi najin ljubi čokoladni namaz :). Jaz ti lahko kupim ta omenjen sladkor in prinesem tudi v to trgovinico ( če se časovno ne bi mogle drugače vskaditi, dobiti ). Lahko bi ga pustila tudi pri sestri in bi ga ti dvignila. Se bova že kako zmenili. Je pa kar drag veš. Kozaček 310 g stane 9€. Ampak se splača.

  No evo, sedaj grem tudi jaz poslat recepte. Sem prav vesela, da ti je kruhek uspel :). Kaj veš, mogoče bomo šle pa enkrat na kakšno tekmovanje v tujino in ga prodajale za velike novce. Podobno kot Mc Donalds – da ne bo pomote, tu mislim na uspeh, ne na njihovo hrano :).

  Tanja

 11. Helou,
  eh, Tanja, saj vem, da uživaš v prehladu. ;)Meni pa slana voda vedno pomaga. Sem se naučila prepucat sinuse in potegnem to domačo razstopino do vrha glave. 🙂 Potem pa še grgram in ti povem, da se sluznica skrči in POMAGA! Tudi našim pacientom svetujemo, da usta izpirajo s slano vodo, če imajo vnete dlesni. POMAGA! 🙂
  Jaz sem že bolje na srečo.
  Ja Malčica Palčica si res. Jaz pa pravo nasprotje tebe. Nisem sicer debela, sem pa visoka in nabildana. 🙂 170cm-68kg. Usta pa…hm, hm…menda je moj jezik XXXL in se čudijo, da si ne hodim po njem, tako je dolg. 😉
  Torta definitivno pade 18.12., taka the best, BG. Bo kar pomarančna, ki jo obožujem. Po mojem receptu, jasno. 🙂 Te povabim…pridi in mi prinesi tisti tadragi cuker. 🙂 Cena me ne gane, saj je za moj telešček. Ti bom zelo hvaležna, če mi ga nekako dostaviš. Ko boš obiskala sestro, mi prosim sporoči, pa se dobiva. Ob katerih dnevih pa po navadi hodiš po Lj? Se lahko zmeniva in greva na eno božansko kavico tam blizu…čokoladno-pomarančna s smetanco. 😛
  In katera je tista mala štacunca pri vodnjaku? Hm, a morda misliš čisto na drugem koncu, če greš po tej ulici navzdol? Notri imajo razno zrnje in potem zmeljejo kar tam? To poznam. To je čisto blizu Škuca. 🙂 Ampak zadnjič mi je neki gospod tam trdil, da alergiki na gluten lahko jejo piro. Pa sem ga malo čudno pogledala in je rekel, da ni čisto prepričan. Tako da… 🙂

  Ja, ja…receptka daj! Pa moj mail imaš, tako da…kje so fotke vaših pujsov???
  Pocajtaj se čim prej, da ne boš zamašila bližnjega potoka s svojimi nosnimi izločki. 🙂

  Pozdravček,
  Lenča

 12. Pozdravljene punce!

  Komaj vama sledim! Včeraj sem malo manjkala, ker je imela Celjska podružnica Slovenskega društva za celiakijo srečanje s predavanjem o kožnoi obliki celiakije-sem že pripravila povzetek in ga bom dala med članke. Obema lepa hvala za recepte in slikce, bom kar se da hitro pripravila in objavila. Jaz pridno študiram Tanjin primer, mogoče pa res ne bi bilo slabo, da ti pregledajo kri in vse parametre ponovno, kako dolgo pa si že na dieti brez glutena?
  Sladkorje pa res obvladate punce! Kapo dol. Tudi jaz sem večkrat v Lj in če me vzameta kdaj s sabo na kavo lahko tudi v živo kakšno rečemo. Popostavi sem ravno nekje vmes 165cm, 50 kg.

  18.decembra se bomo pa definitivno mastili vsi skupaj z Alenko na čelu, seveda.
  Aja Lenčica-grenka slina definitivno od kapljic. Sluz, ki nastaja v telesu mora ven na vsak način, ker telo se s tem reši strupov in da bo lahko normalno deloval jih izloča na vse možne načine.

  Se kmalu javim z izsledki iz knjige, tačas pa pozdravček.
  Nataša

 13. To, da nama ne moreš slediti, je kriva ščitnica, veš :). Pa ne tvoja, moja je naspedirana. Nocoj sem zopet komaj zaspala, se sredi noči zbudila, kot da je že jutro in na srečo ponovno kinknila.
  Včeraj zjutraj sem si izmerila pritisk : 58 / 90, puls pa 85 v stanju popolnega mirovanja ( direkt iz postelje ).
  Kaj pa vem Nataša, morda pa mi niso znižali dozo zdravil, ker so se bali, da bi preveč zanihala, ali pa sem jaz premalo jamrala. Saj T4 in T3 sta nekako v mejah normale, le skupna vrednost je preniska.
  Na dieto sem šla takoj, ko sem dobila krvne izvide – 20. 9. in izboljšave so se pokazale že tretji dan. Kri so mi vzeli že avgusta in takrat sem imela TSH prenizek, povišal pa se mi je tudi skupni holesterol ( 6,3 ). Ker pa imam trigliceride 0,7, mi še ni trba jemati tablet – hvala bogu !

  Veš, meni se vsebolj dozdeva, da imamo te bolezni zapisane v genih in izbruhnejo, ko si najbolj občutljiv. Vso otroštvo sem se borila, ne le s cukrom, ampak tudi s prenizko rastjo nekaj časa, hudimi zaprtji neka obdobja, suho kožo, nezbranostjo…Ženske imamo prisotnih ogromno hormončkov, ki v vsakem obdobju odraščanja, pokažejo svojo dobro in slabo stran. In lahko, da je bila celiakija in premalo del. ščitnica izražena že takrat v bolj blagi obiki, ko pa je napočil čas….

  Super bo prebrati tvoje novo poročilo in že komaj čakam :).

  Seveda bi bilo fino, če bi se lahko dobile. Zato pa je veseli december, da se dobimo in malo posladkamo, poklepetamo. Se bomo že kako vskladile. Ne bi bilo slabo, če bi si na čelo napisale z rdečo ” BG ” ! Tako bi se hitro prepoznale :).

  Danes kuha tašča in prav vesela sem, da mi za kakšen dan ni treba stati v kuhinji. Saj zelo rada kuham, a otroci so postali bolj izbirčni, kot nekoč in se težje ulovimo na istih željah – saj vesta kaj mislim, kajne ? Teta puberteta nam rahlo ponagaja včasih :).

  LP
  Tanja

 14. Helou v lep nedeljski dan 😀

  Samo na hitro, ker sem ravno sredi kuharije. JASNO, da se bomo dobile v kratkem na enem dooolgem klepetu in srkale kakšno dobro kavico. Spoznale se pa bomo, ni dileme. Nataša ima itak tu sliko, mene si lahko ogledaš na facebooku (Alenka Bakse), Nataša si me je že 😉 , Tanja, samo ti si še “neznanka” ampak samo po videzu, ker drugače imam občutek, kot da te poznam že 23 let. 😉
  In tvoji pujsi so za požrt lušni. Sledi mail, samo da končam joto…a duhata, kako diši??? 😛

  Kasneje…

  Pozdravček,
  Lenča

  P.S. A ni romantično, ko tako lepo pada snegec? 😀 (saj ne vem, če bom jutri še tako mislila, ko bo treba z avtom v službo) 🙂

 15. Romantično je mogoče samo pri vas Lenča, tukaj piha burja sto na uro in dežuje, kot iz škafa. Bom pa jaz mogoče jutri, bolj mirno zakorakala v novi dan :).

  Torej sta se vidve na videz že spoznali. Samo jaz sem še uganka ;).
  Ne bo me težko prepoznati. Imam Diabotoks ops. Diabetes,Hashi-motor, cele-kile in še več. A ja…to imata tudi vidve hi, hi :). Brez skrbi, bom držala nasmeh do ušes, samo prosim ne zamudita preveč, ker se mi bo drugače izpahnila čeljust.

  Lenča, joto sem imela včeraj jaz na programu in že eno uro po zaužitju, me je tako črvičilo in razganjalo, da so moji izjavili, naj grem kar na balkon za eno uro :). Ne vem, ni mi dobro sedla v želodčku. Bila pa je božanska.

  Ja,ja…pujski so luštkani, za požret pa niso, da veš ! Premalo mesa in preveč dlake ;).

  Tašča mi je danes spekla kvašene rogljičke s pehtranom. Recept je bil objavljen na društvu za celiakijo. Izgledajo okusno, moram jih probati, po tem pa hitro nekaj v skrinjo, predenj jih pojem preveč :).

  Pozdravček,
  Tanja

 16. Helou Tanja,

  veseli me, da imaš smisel za humor. Ti si definitivno moje vrste. 😀
  Jota je dobro sedla v želodčke, le moja Teja je ena izbirčna duša in vedno nekaj viha nos! Smrklja pri 19ih, kaj pa lahko pričakujem?!
  Mož je včeraj nabavil vlažilec zraka (na pike v Intersparu) za borih 40 EUR, pa še nekega Jollyja je imel in je bil 35 EUR. Firma je Dormeo in v dveh dneh so se mi odmašili vsi dihalni kanali, ko tako lepo puha vlažen zrak. 😛 Nisem vedela, da imamo tako suh zrak. 🙁 Zdaj je pa res super.
  Si predstavljam, kako zoprno piha burja, pri nas pa sneži non-stop in čudovito izgleda. Prava pravcata zima. 🙂

  Rogljički s pehtranom? Upam, da se ti je vsaj malo zaletelo, ko si se sladkala z njimi, name pa nič pomislila. 😉

  Definitivno se moramo srečat, punce. To bo zabavno…klepet, klepete. Ko smo imele Metuljčice prvič srečanje, smo bile očitno vse hiper in smo tako čebljale, da je bilo kot v čebelnjaku. 😀

  Iščem fotke našega Feebyja, da ti jih pošljem. Pujsi, ja…so za požrt, so! Samo za požrt lušni, ne pa za v želodčka. 🙂

  Zadnja ugotovitev: Kako je enostavno živet brez glutena. Ko bi bilo še brez cukra (sladic) tako lahko. 😀
  V bistvu so problematične le malice. Za zajtrk itak vedno jem muslije in sadje, za kosilo meska 😛 in zelenjavo, pa kak riž in krompir (testenin ne maram), večerja pa…tudi nič močnatega. Tako da…juhuhu, ni panike. 😀
  Ampak…jaz ogromno potujem po svetu (5 do 6x letno + 2x počitnice) in to po vsem svetu, veliko službeno in malce manj privat…
  Mene samo zanima, kaj jeste, ko ste na potovanjih? Do sedaj so za malice “laufali” sendviči, kaj pa zdaj? Pa zajtrki v hotelu…hm, hm…
  V četrtek letim na Dunaj in bom tam uživačila cel teden…kak nasvet?

  Nočko,
  Lenča O:)

 17. Vzemi me s sabo, pa ti povem nasvet hi, hi ;).

  Kaj pa vem. Mogoče ne bi bilo slabo, če se takoj ko prispeš v hotel, pozanimaš, ali ponujajo BG hrano in če vedo za restavracije, ki jo.
  Tako kot pri nas, imajo najverjetneje tudi tam že vtečene prehrambene BG verige. Morda je še bolj poskrbljeno v tej smeri. Lahko pa tudi na kakšni njihovi spletni strani poiščeš, kar iščeš. Uf, kako pameten stavek ;).
  Lenča, ti samo uživaj v zimski idili in ne pozabi na naju z Natašo. Medve pa bova medtem dali v usta še kaj BG zate. Nocoj sem tudi sama bila zelo pekovsko navdihnjena in sem spekla eno slastno pecivce. Malo ga moram še preoblikovati zate, potem pa ga pošljem.

  Pujsa mi pa le pokaži, preden greš. Me prav zanima kakšen je ta vaš cartek 🙂

  Nočka in še enkrat, lep teden ti želim.

  Tanja

 18. Jutrček,

  pa je spet nov dan. 🙂 Ja, ja, te vzamem s seboj, ni problema. Samo jaz grem z letalom in bom 3 dni pred odhodom težko dobila karte. Pripelji se z avtom in ga greva žurat. 😛
  V ta hotel grem že tretjič ali četrtič in imajo super zajtrke ampak mi ni ostalo v spominu, da je kaj BG. No, bom pa za predjed koruzne kosmiče s sadjem, potem pa kakšen jajček in šunko, pa sirčka in bo. Glavni obroki pa niso problematični…splov NordSea…mljask, mljask…pa kakšna Japonska, sushi bo sigurno padel, pa kak curry s kurkumo in kokosom…jao, sem že lačna. Ne vem edino, kako se bom lahko bremzala pri Sacharci. 🙁
  Kaj to berem? Pri nas so BG verige??? Bom najprej za Dunaj pogledala…ti pa le povej, če je tudi v Slo kakšna restavracija, kjer ponujajo BG izdelke?! Prosim. 🙂
  Kaj si pa včeraj ustvarjala? Kaj dobrega? Je že recept na poti? 😛
  Poročilo o crkljivčku sem ti že včeraj poslala. 🙂
  Zdaj pa kavica…dopoldne sem namreč doma. Pri nas imamo super delavnik…ponedeljke popoldne, petke prej zaključimo tako da je vikend kar malo podaljšan. Oh, yeah. 😛

  Pozdravček,
  Lenča

 19. Dan dober !:)

  Veš, sem si premislila. Ne grem s tabo, ker bo drugače Nataša sama tu gor in ji bo straaašššnoooo…dolgčas. Jo bom raje še kaj ” pametnega ” vprašala, upam ;).
  Veš kaj Lenčka, si ti malo pozabila, da imajo skoraj vse salame prisoten – skrit gluten in tudi koruzne kosmiče je bolje nesti s sabo, kajti v veliki večini so s glutenom. Tudi sirčki so sporni in bo bolje zagristi v kakšen bolj trd SIR npr. emeltaler ali gavdo.
  Resno mislim, veš. Če se že greš BG dieto, potem je to takle ;).
  Sacharca je tako zanič torta in nekje sem slišala, da celo zelo strupena hi, hi :).Naj ostane kar v vetrini !
  Če sva že pri tem, veš po čem je meni najbolj hudo ? Po stoletnem kruhku in francoskih rogljičkih :(. Nasploh obožujem hrano narejeno iz listnatega, vlečenega testa. Še dobro, da se listnato da kupiti tudi BG.

  O restavracijah po slo. sem si jaz prebrala na društvu za celiakijo. Kar nekaj jih imamo, a v moji bljižini žal skoraj nobene. Še sreča, da rada kuham. Je pa fino kakšno soboto, ko si kje, priti domov in naročiti pizzo za vse. Bom šla malo na razgovor k pizzopekom in jih navdušila nad BG ponudbo. Morda pa….;).

  Recept še ni na poti. ” Na poti ” pa so mi trenutno vse sladkarije, ker imam te dni nemogoče cukre. Sem že sklenila, da bom letos pisala Božičku, če mi prinese kaj lepega, mu jaz dam v zameno velik koš cukerčka in ga lahko nese v tovarno slaščic ali revnim po svetu. Pametno ni kaj :).
  Danes zjutraj sem ga imela 13,5. To me jezi, ker mi potem skoraj do desete ne pade in prej ne smem zajtrkovati. Lačna pa kot volk !

  Dobila sporočilo. Ti kmalu odgovorim. Faca je :).

  Si si prebrala zadnji Natašin prispevek ? Zanimivo, koliko podobnih znakov je pri celiakiji in obolenju ščitnice. Zdaj sem skoraj sigurna, da so moje neznosne bolečine v ramenih, rokah, kot posledica
  revme. Saj sem naročena, a do maja je še dolgo, mene pa tako boli.
  Tudi s kožo imam probleme ( suha, lišaji ), a le, če pojem kaj na kar sem alergična – kazen ;).

  Kje pa se vidve zdravita za ščitnico ? Meni jo razen takrat, ko sem zbolela, še nikoli niso pregledali. No, razen po krvi in otipu.
  Lahko zaprosim za pregled krvi kar splošno zdr., ali mora izdati napotnico specijalist ?

  Tudi jaz imam super delavnik ! Doma sem dopoldan, popolnad in še vmes :).

  Pozdravček,
  Tanja

 20. Še nekaj glede mesnih prehrambenih izdelkov.
  V sparu se dobi kar nekaj vrst salam BG. Najdete jih na hladilnih policah. Nekaj je naših, večina italjanskih proizvajalcev. Dobi pa se v merkatorju tudi kraški kuhan pršut, ki je brez adetivov in glutena. Dobro se obnese za kakšne pizze, narastke… Narežejo ga oni, jih pa jaz vedno opozorim, prosim ( sedaj že vejo ),da rezilo prej vedno dobro obrišejo.
  Jaz sem prej zelo rada piknila kakšen suh pršutek, a žal prav vsi vsebujejo kar precej glutena. Sedaj sem se dogovorila s prijateljico, da ga kupim pri njej, ko ga bodo načeli. Izdelujejo ga sami in je BG.

  Nataša…..saj vem, da le-ti izdelki niso najbolj zdravi, a včasih si jih radi privoščimo. Še posebej za praznike, pri pripravi narezkov za obiske…Itd.

  Toliko.
  Tanja

 21. Hello punce!

  Upam, da ste opazile, da stran že od včeraj lepša recept za Tanjin kruhek. Lenča tvojega dodam čez kakšen dan ali dva.Naj se malce bohoti tale Tanjin kruhek na prvi strani 😉

  Ja potovanja so pa tako. Jaz vedno prej povem v hotelu da potrebujem BG prehrano. Ponavadi to ni problem, le da v nekaterih hotelih nimajo stalno na zalogi BG kruha in ga takrat nabavijo. Potem pa moraš biti kar skoraj malo pikolovski in siten. Razložiti jim je ponavadi treba, da se gluten skriva v kakšnih aditivih-Ejih-najbolje da si sprintaš seznam E-jev, ki jih morda vsebuje. Vsekakor se pozanimaj, da kuharji vedo za kaj se pri stvari gre. Nekateri to kar obvladajo nekateri te pa debelo gledajo. Sem prepričana, da na Dunajo vedo kako in kaj! Predvidevam, da odlično obvladaš nemško in da se boš s šefom kuhinje ali strežbe lahko pogovorila- Za tiste dežele, kjer jezika ne obvladamo tekoče, pa obstaja na internetu sran, kjer si lahko sprintaš kartice v večini tujih jezikov in jih potem pokažeš osebju.Tukaj je link: http://www.celiactravel.com/restaurant-cards.html

  Se strinjam, da so salame problem in da se nam jih ”zlušta” vsake toliko. Tudi prav je da si jih privoščimo tu in tam. Pomembno je le da pojemo tudi dosti žive-surove hrane ( ne mislim pršuta ampak sadje in zelenjavo)

  Lenča posebej vprašaj za vmešana jajčka če jim ni kaj dodano, trdi siri so ponavadi OK, prav tako maslo in navadni jogurti. Kosmiče, si raje nesi s sabo tako kot ti je predlagala Tanja.Tudi pri sojini omaki je potrebna previdnost. Ponavadi jo ljudje, ki imajo radi kitajsko in japonsko nesejo s sabo in prosijo, da jed pripravijo z njihovo omako.
  Dobila sem mail od ene gospe, ki je potovala na Finsko in sem ji prej svetovala za te kartice. Ko se je vrnila je napisala, da je tam raj za nas. Da je povsod vsaj nekaj BG že avtomatsko. To bo treba preverit, kaj pravite punce?

  Se kar nekako veselim s tabo Lenča da greš na Dunaj za cel teden, Wow.!To imaš pa res krasno službo! Uživaj vsekakor še za naju s Tanjo in potem pričakujeva full report kako in kaj BG na Dunaju, velja?
  Ja Tanja, za ščitnico sem jaz tudi dokler nisem imela težav bila samo enkrat pri tirologinji v LJ. Potem pa do teh težav nič več.
  Napotnico ti naj da osebnoi zdravnik, ker on ti lahko kontrolira le TSH ( tako so meni razložili) pT3 in pT4 pa protitelesa pa samo tirolog. Pa tudi UZ ti naredi… Jaz hodim k dr. Gaberšček Simoni na polikliniko v LJ.Naj ti napiše nujno pa ne se pustiti odgnati, ali pa se vsaj dogovori za en hiter datum, povej da imaš težave, da se boš posušila, če te hitro ne vzamejo 😉

  Nataša

 22. Hvala Nataša ! Moj kruhek se prav sveti :).
  Medve z Lenčo te bova zasipali z recepti, ti pa se ob branju in izbiranju oblizuj ;).

  Ja, potovanja znajo biti v naših primerih kar naporna, vsaj glede priprav. Jaz sem morala biti že sedaj na toliko stvari pozorna, da ne pozabim, sedaj pa še ta hrana. In takšna kot sem, ne bom tvegala in bom raje vzela eno vrečko več, z vso meni ljubo BG prehrano. Tako bo to….,lačna res nisem rada ;).
  Tisti link nam bo pa vsem še kako prišel prav. Hvala.

  Joj Nataša, na Finsko res ne bi šla rada. Vsaj v tem letnem času ne. Že tukaj me zebe in pogrešam več sončka, kaj šele tam ! Zame so poletja in le v tem času bi me zvlekla tja. Pa naša mediteranska kuhinja mi je tudi bolj pisana na kožo ;).
  Morda bo pa Lenča na Dunaju odkrila raj za nas in bomo šle na izlet tja. Lenča pohiti z novicami !

  Za ščitnico sem tudi jaz hodila pred štirinajstimi leti v Lj k Dr. Gaberšček. Od takrat mi jo enkrat letno pregledajo na diabetološki kontroli. Odvzamejo kri in otipajo. Kolikor jaz vem, se na to spoznajo vsi endokrinologi, saj spada obolenje ščitnice med eno pogostejših bolezni, ki se lahko pojavijo pri diabetikih. UZ ti naredijo, če opazijo kakšno spremembo ali kar tako, kot kontrola ?
  Vsekakor se bom pozanimala in ne boj se, ne bom se posušila. Ravno te dni imam ” hranomanijo ” in bi pojedla vse, kar se pokaže pred mojimi očmi 😉 🙂 !

  Tanja

 23. ‘čer 🙂

  šele zdaj prišla iz službe, pacienti do 22ih…se jih ne zmanjka.
  Fajn služba, a ne, Nataša? 🙂 Ne, saj je res super, veliko potovanj in v glavnem fajn pacienti. Pestro, mi paše.
  Tanja ima pa tudi super službo, doma je dopoldne, pa popoldne in še malo vmes. A potem delaš samo ponoči? 😀

  Nataša, super link, hvala. Pogledala sem tudi, kako zgledajo tisti listki v skoraj vseh nam poznanih jezikih. Sem še malo pobrskala po forumih in ljudje kar pohvalijo hotelske kuharje in osebje na sploh, da se potrudijo, če imajo ljudje diete.
  Tanja, ne štekam čisto dobro, kako tvoja taščica naredi kruh. Zakaj mora biti v modelu? A je masa tako “tekoča”, da ne stoji skupaj? Moj kruh je že kot testo kompakten in tudi lepo vzhaja. Ampak po dveh dneh se drobi in ni več tako dober.
  Pa nisi nič povedala, koliko ga lahko poješ, da ti ne dvigne cukra?! Je BG “slabši” glede tega, kot navaden bel kruh?
  In kako to, da si imela zjutraj cuker čez 13??? 🙁 A imaš ti morda že insulinsko črpalko?
  Menda obstajajo take, ki avtomatsko merijo sladkor in potem samo “brizgneš”, kolikor rabiš in se ni treba še posebej špikat, da vidiš vrednost. Poznaš?
  Mene cuker matra VEDNO pred menstro…takrat se mi vsi hormoni zmešajo in čisto nič ne pomaga, visok je ne glede na hrano. Po menstri mi pa tako pade, da je 4 in manj po hrani, pol sem pa čisto na tleh. Ne štekam čisto dobro ampak včasih kakšne zadeve pač niso razložljive.
  Tudi mene že cel teden tasladka daje…čokolada na milijon načinov, pomarančna torta, skutina strjenka…mljask, mljask. HALO! Preusmerit misli na kaj drugega! 😉

  Nisem vedela, da je gluten lahko tako skrit v aditivih, salamah in celo v pršutu??? Ja kaj za vraga pa ljudje delajo, da je v pršutu gluten??? Noro! Vmešanih jajčk ne jem, ker vedno vsebujejo moko in tega nikoli nisem marala. Bom pazila in poročala, kako bo šlo. 🙂
  Finska…lani junija sem bila 8 dni tam, v Helsinkih. Noro lepo, ob 2. zjutraj je še sijalo sonce, potem se je malce zmračilo za dobri dve uri, potem pa spet šajba. To bi bilo zame, cel 20 ur svetlo. V tem času pa…ni variante…mraz, tema…brrrrr. 🙁 Ampak poleti bo treba ponovit, ker je tam neskončno lepo in še BG hrano strežejo v restavracijah. 😛 Kdaj gremo? 🙂

  Punce, ful hvala za vse nasvete in opozorila.

  Kar se pa ščitnice tiče….v bistvu nam tirolog pripada le enkrat, v akutni fazi, ko bolezen ali motnjo potrdijo, potem pa te naprej zdravi osebni zdravnik (ki seveda v nulo obvlada sceno,a ne?!?!). 🙁
  Razen, če imaš velike težave ali se bolezen drastično poslabša, ali pa že ležiš od groze in obupa. Potem je nujno in se te usmilijo. če pa prideš peš, nimaš šans, da te spet vzamejo. Enostavno ti izmerijo TSH, vrednosti prilagodijo odmerek Eltroxina ali Euthyroxa in fajn se imej. 🙁 Tako je to pri nas. Ena od kolegic Metuljčic hodi na kontrole v Bruselj, ker so jo pri nas kar precej zašuštrali…zdaj je neprimerno boljša.
  Jaz sem bila samo prvič (10 let nazaj) pri tirologu, zdaj sem pa na svojem…kot samostojna podjetnica. 🙂 Tu in tam izmerim TSH, prilagodim odmerek (kar sama, ker sem prepričana, da sem na tem področju precej bolj doma, kot moja osebna zdravnica). Se pa sama tudi najbolje poznam, kar je res in točno vem, kaj mi ne štima, a me matra ščitnica ali cuker ali zdaj gluten…no, to zadnje še nisem prepričana ampak mislim, da še nisem tako daleč, da bi me ena navadna žemlja sesula. 🙂 Po moje imam samo slabo toleranco na gluten, tako kot na laktozo in mi ni za umret, če pojem en jogurt ali kak sir. In naj tako ostane. 😛

  Nataša, prebrala tvoj novi prispevek. Zanimivo, res. Kaj vse so lahko posledice ene G hrane, noro.

  Zdaj pa končno spat! Tanja, Feeby pošilja pozdravčke tvojim kosmatincem. 😛

  Punce, lepe sanje!

  Lenča 😛

 24. Jutro vsem !

  Lenča, kaj še nisi šla ? Ti kar pridno delaj, saj veš, pacientov ne bo nikoli zmanjkalo, kar nas si poglej ;).
  In ja, tudi ponoči jaz delam, kadar ne morem spati ali kadar mi mož ne da miru ;). Snoči sem brala kratke zgodbice iz zbirke knjig Antonya de Mella – žabja molitev. Nekaterim sem se nasmejala do solz. Poznata njegova dela ? Meni so super !

  Glede kruhka pa takole. Vsi naši, tako zvani ” presveti ( presneti )”
  kruhki se naslednji dan drobijo. Sestava je pač takšna, da je v njem bolj malo tistega, kar bi ga skup dražalo – lepka. Zato sem ti pa napisala, da ga moraš narezati na rezine, razdeliti na porcije in dati v skrinjo. Sproti ga jemlješ po potrebi in pogreješ v opekaču.
  V model ga dam zaradi oblike. Lažje ga je rezati na enake kose in še izgleda kot en kolač :).
  Cuker pa dvigne, ja ! Računati ga moraš bolj kakor beli kruh. Jaz ga jem le zjutraj, zvečer pojem raje tiste koruzne krekerje od Schara.

  Cukri me te dni oz. že kakšena dva tedna, ne ubogajo preveč. Nekaj je kriv prehlad, nekaj nepravilno doziranje ( se še lovim s to hrano ), sem pa tudi jaz sedaj v tistem nemilem PMS stanju, ki zahteva več moje pozornosti do sladke hrane, kot bi si v resnici smela dovoliti ;). Imam enak problemček kot ti. Najprej po lestvici gor, nato naglo dol – štala ! Pa še eno napako ponavljam že par dni. Zvečer ne smem jesti fižola, sira ali oreščkov, ker ta hrana začne delovati mnogo kasneje in posledično dvignejo cukerček ravno takrat, ko bi moral biti najbolj idealen ;).
  Če to veš Tanja, se tega drži ! Saj bom, obljubim :(.

  Insulinsko črpalko imam pet let, vendar pa nimam tiste, ki ti sladkor tudi izmeri. Kaj pa vem, eni jo hvalijo, drugi pravijo, da jim nonstop piska. Jaz sem z mojo zelo zadovoljna. Tudi moj HbA1C je od kar imam črpalko med 5,6 in 6,8. Seveda so tudi slabosti – ves čs si na nekaj priklenjen, na potovanja moraš nesti kovček več, za vso to robo, seti se večkrat zamašijo in potem gruntaš, zakaj imam tako visoke KS ? itd. V splošnem pa je fajn, ko se jo navadiš.

  Na Finsko pa, morda ? Bom šla mogoče prej v ” finsko savno “, da se malo pogrejem. Že samo ob izgovorjavi F-ja, me zmrazi. Zame je morje in pika. Saj veš, sem ribica ;).

  Pecivo, ki sem ga spekla včeraj, bo dobro tudi zate Lenča. Namesto sladke smetane, boš dala sojino ali riževo in zadeva bo rešena. Je zelo okusno in vabljivo. Sem ga skrila globoko v hladilnik, da ne zmanjka prehitro ;).

  Sedaj pa grem. Vsak dan namreč peljem svoje ožilje na enourni sprehod. To si zasluži, saj po tem pridno laufa in mi vedno reče, hvala :).
  Privoščita si tudi vidve danes kakšen snežni pohod, pa če tudi samo ogoli hiške !

  Pozdravček,
  Tanja

 25. Helou,

  Tanja, najprej prosim poročaj, kakšno pecivo si spekla, da bi bilo tudi zame??? 😛
  Ne, ne, nisem še šla…v četrtek grem in se vračam nasledno sredo zvečer.
  Kar se tiče BG hrane tam, ne kaže ravno obetavno. Ampak če po kupljenem ajdovem kruhu nimam težav, potem jih ne bo tudi po kakšni hrani, ki bo kak srobec glutena skrit. Imam občutek, da me bolj bela moka matra. Sem brala, da če slabo prenašaš izdelke iz bele moke, še ne pomeni, da si alergičen na gluten. Lahko si le na belo moko.
  No, če ne poješ dunajskega šnicla na Dunaju, potem si v resnem kazenskem postopku. 🙂 So tako dobri, da že naprej povem, da bom vsaj enkrat grešila. Tortic pa ne bom…nobenega drugega testa ali kruha. Skratka…bom poročala, kako in kaj.

  Ja, mi je jasno, da kruh iz BG moke še bolj dvigne cuker, saj je poln “krompirja in riža”. Mah, nič ni fajn tale poskočni cukerček, ki nama nagaja. Ampak ga krotiva, kaj ne? Tebi je menda lažje uravnavat, ko si z insulinom pomagaš, s tabletami ne gre tako enostavno. Pa se pač bremzamo pri hrani, če se le da. Ampak prekrški so tako sladki… 😛 Črpalka je menda kar fajn zadeva in če imaš tako odlično povprečje, ti zavidam.
  Kruh po tvojem receptu naredim, ko se vrnem.

  Ribica gor al dol, Finska pride na vrsto, saj imajo morje…ko boš videla, kako lepo je tam, boš ponavljala vajo. 🙂 Pa spomni se na BG restavracije…tam imajo tako dobro papico…mljask… 😛
  Če ti pa ne bo všeč, gremo naslednjič na Palmo de Mallorco…2x sem bila tam in mislim, da bom spet kmalu v tej smeri…tam boš uživala na ful, ribica. 😀

  Srečka, ko lahko svoje ožilje pelješ na sprehod. Jaz enostavno ne utegnem čez teden. Na srečo 2x tedensko igram badminton in tudi tako gibanje kar zaleže. 😀

  Še zdaj ne vem, kaj naj jem za malice, ko bom na Dunaju??? Pa ne mi rečt, da jabolka, ker sem po jabolkih tako lačna, da mi tudi dva dunajca pol ne zaležeta. 🙂

  Aha, poznam Anthonyja…moja najljubša njegova knjiga je ZAVEDANJE! Odlična, res! Ostale so pa tudi dobre ampak Zavedanje je zakon!

  Tanja, kako je zdaj s kosmatinci? Boste imeli kaj podmladka? A ste zato nabavili novi deklici? 🙂 A so vsi 4je v isti kletki?

  Mirno noč,
  Lenča

 26. Nataša, še nekaj bi vprašala. Brala sem, da je alergija na gluten nekaj povsem drugega, kot intoleranca na gluten.
  Mi lahko kaj več poveš o tem, prosim?
  Kot sem že napisala v prejšnjem postu, jaz bolj sumim belo moko kot gluten. Saj vem, da ga je največ v izdelkih iz bele pšenične moke in da je pšenična moka prisotna pri večini pekarskih izdelkov (razen seveda namensko pečenih BG izdelkih)…ampak zakaj potem nimam težav po kupljenem ajdovem kruhu z orehi, v katerem je definitivno primešana tudi pšenična bela moka?! Ali recimo musliji…velikokrat sem jedla take, ki so vsebovali ovsene kosmiče, pa nobene reakcije.
  Ja, saj vem, da bi morala na testiranje, da bi mi točno povedali, na kaj sem alergična in česa ne toleriram. 🙂

  Po pici ali po bureku je bila katastrofa od napihovanja in slabega počutja…pa razni zavitki, francoski rogljički…NAJHUJE…pa tortelini in špageti (govorim seveda o izdelkih iz pšenične moke). Bom pa še malo testirala, kaj me res najbolj “gane”.
  Morda pa mora biti koncentracija glutena precejšnja, da moje telo tako nesramno odreagira, na majhne “porcije” pa še ne štrajka. 🙂
  Prosim, če mi lahko razložiš, kakšna je res razlika in če se ti kaj sanja, zakaj imam take rekacije.

  Pozdravček tja na Štajersko. 😀
  Lenča

 27. Veseli december vsem skupaj !!!!! 🙂

  Lenča zmišljavka…..,če se ne boš držala stroge BG diete, te bova z Natašo vrgli is kluba zvestih hi, hi ;).
  Veš, saj tudi jaz nisem bila vedno enako občutljiva na hrano, ki naj bi vsebovala gluten. V določenih obdobjih mi je bilo grozno, potem spet bolje. Sem sprva mislila, da mi škodi kava z mlekom, ker sem imela močno kislino, v resnici je bil kriv kruh, rogljički. Hecno je, da sem letos poleti popila kar precej piva in ne spomnim se, da bi mi bilo po njem slabše. Hm…poleti me itak neha marsikaj boleti in iti na živce, pa četudi dežuje ;).
  Me prav zanima, kaj bo pokazala gastroskopija. Dva meseca diete menda ni stanje že bistveno spremenilo, kaj mislita ?

  Dunajski ti jaz odstopim, mene bolj mikajo Mozartove kuglice, pa kakšna druga predbožična slaščica ali pa kuhavo vince, če zmrzujem . Kar sama ga pojej, potem pa jokcaj :).

  BG hrana je za nas diabetike res malo težek oreh. Ima precej visok GI. Obroki zato zahtevajo tudi večje doze insulina. Črpalka je dobra zadeva, ko jo obvladaš, bi jo pa včasih najraje zabrisala….Seti se radi mašijo in če zadenem žilo, tudi inzulin ne deluje tako, kot bi moral. Vsaka stvar ima svojo prednost in slabost, tako pač je.
  Glede tvoje preobčutljivosti na gluten pa ne vem, kaj bi rekla. Zdi se mi, da tudi pri meni nekaj let nazaj še ni bila tako izrazita. Tudi na krvi se ni še nič videlo, je pa vrednost nekoliko zrastla. In prav na zadnjei kontroli, sem zdravniku omenila, da so se mi tipični znaki za celiakijo kazali že par let, kjub negativnim rezultatom. Je rekel, da ravno to sedaj ugotavljajo in bodo v bodoče poskušali ukrepati prej. UPAM !
  Morda se tudi tebi pojavljajo slabosti občasno, ker je bolezen še v zametu. Saj tudi jaz ne občutim posledic, če pojem en piškot, na črevesju se pa to hitro pozna, baje. Bo Nataša več vedela o tem :).

  Lenča, za malico na Dunaju si pa privošči eno veliko Viena Apfel hi, hi…morda ima pa tam drugačen okus ;).
  S seboj si nesi kakšne koruzne vafle, krekerje in jih pojej z jogurtom, banano, črno čokolado, tu so še oreščki, BG piškoti, tudi marmelado si lahko namažeš na krekerje itd. Lahko si pa preprosto govoriš nisem lačna, nisem lačna, nisem lačna…..;).

  Recept za pecivo dobiš. Malo moraš počakati, da ga preizkusim v tvoji, brezmlečni varianti in po tem, ti sporočim, če je užitno.

  Je Nataša štajerka ? Nisem vedela. Tudi jaz sem pol štajerka in pol gorenjka, a rojena primorka . Zmešanka ;).

  Pozdravček,
  Tanja

 28. Pozdravljene punce!

  Pa začnem kar pri koncu, ja Štajerka sem, no iz Velenja, ampak počutim se čisto Štajersko ( tudi po koreninah).
  Ja Lenča, takole napol ne vem če bo dolgo dobro, da se greš zadevo.
  Celiakij je več oblik in sicer je ena, ki jo imajo otroci že od rojstva in je nekako najbolj huda, potem pa so te atipične oblike, ki jih lahko dobiš kadarkoli v življenju ( začnejo se ponavadi s kakšnim stresom-ali je to študij, porod, ali kakšna druga življenska izkušnja, ki je pretresla telo). Je pa tu še takoimenovana tiha oblika, ki že lahko dela škodo v telesu, ni pa še značilna, da bi jo lahko diagnosticirali po značilnih znakih, razen z biopsijo tankega črevesja.
  Pri tihi obliki, ti gluten že dela škodo, ki pa je velikokrat navzven še nevidna. Je pa v tem primeru boljše da smo na brezglutenski dieti. Če se misliš dat testirat, je boljše da nisi na dieti, ker se sploh na krvi zelo hitro ne vidi več (protitelesa zelo hitro padejo), črevo pa rabi dlje časa da se popravi.
  Moje osebno mnenje je, da si na popolni brezglutenski prehrani ali pa je bolje, da se z njo sploh ne matraš v detalje, če ti škodi npr. samo pšenica. Sploh pri tebi ko si diabetik, ki ti sladkor te brezglutenske moke res hitreje dvignejo sladkor kot pa kakšne polnozrnate. Ajdov kruh je v večji meri iz pšenice, razen če ga pečeš sama potem tako veš koliko je daš notri. Ker ajda sama po sebi nima glutena, kruh pa je dosti težje speči brez glutena-ker nima enakih lastnosti ne pri vzhajanju, ne potem ko je pečen, saj veš da se hitro drobi-je v ”industrijsko pripravljenem kruhu kar nekaj več pšenične moke kot ajdove-potem pa je tu še barva in ostali dodatki, ki ti dajo občutek, da ješ skoraj samo ajdo. Pa verjetno si ga tu sama spečeš, tako da zate to tako ni pomembno.
  Alergija pa je čisto nekaj drugega kot celiakija. Pri alergiji se v telesu sproščajo kemikalije ( histamin), ki povzročajo alergične simptome, kot so rdečica, zabuhlostin druge alergične znake…
  Celiakija pa je avtoimuna bolezen, kot Hashimoto in diabetes, kjer telo začne napadati samo sebe. Pri celiakiji se to kaže tako, da atrofirajo torej se poležejo te resice v tankem črevesju, se zalepijo in je absorpcija hranil otežena.Tukaj je površina, ki jo drugače imajo resice v tankem črevesju vedno manjša in tako lahko telo prejme vedno manj hranilnih snovi ( tudi beljakovin, mineralov vitaminov…) vsega kar potrebuje za normalno delo.

  Torej,moje mnenje je, da če nisi testirana- nekaj časa ne jej BG npr. na Dunaju 😉 potem pa se daj testirati, da boš videla ali imaš celiakijo ali morda samo alergijo na pšenico, ki pa se s kakšno bioresonanco da pozdraviti. Celiakije se z bioresonanco po mojem mnjenu ne da odpraviti. Lahko pa seveda, da se tudi motim.
  Vsekakor pa po zadnjih dognanjih vsem ki imajo Hashimoto ( v tujini-pri nas še nekako ne vedo dosti o tem) priporočajo strogo BG dieto in znaki se jim zelo zelo popravijo-nekateri ne rabijo več tablet-upam, da bom tudi jaz ostala med njimi.

  Pa toliko zaenkrat. Srečno pot na Dunaj ti želim in uživaj, uživaj! Še dobro da greš z letalom, ker pri nas še kar sneži. Pa vseeno poglej ali je tam kaj za nas GF da bova s Tanjo vedeli kako in kaj;)

  Ja pa še nekaj, jaz pa nimam pujska-čeprav smo imeli že štiri( kupili eno-nismo vedeli da že ima dojenčka in glej naenkrat so bili štirje) -mi imamo eno luštno majhno psičko, ki ji je ime Mery.

  Lep sneženi pozdrav glej slikce na Face-u. Tanja ali si ti tudi na Face-u. Javi se kaj.

  Nataša

 29. Oj Nataša !

  Prav lepo si tole napisala in obrazložila potek bolezni. Jaz sem skoraj sigurna da jo imam, saj je sedaj, ko se držim diete, stanje bistveno boljše. Po krvnih izvidih sodeč, je sum potrjen, torej bi se kljub dieti moralo videti tudi na biopsiji, Kaj misliš ?
  Nekako si mi vlila upanje, da bi lahko s to dieto ubažila, če ne celo pozdravila Hashimoto. Poznam kar nekaj diabetikov, ki je z leti pridobilo ali H. ali C. in tudi oboje, nihče pa mi ni še rekel, da se da katero tudi ozdraviti. Rečejo doživljensko in to, je to.
  Prijateljica se zdravi že nekaj let in stanje je bilo stabilno. Se je pa pri nekaterih stvareh pregrešila in stanje se je poslabšalo, pa še tisto nevarno bakterijo je fasala.
  Zame je dieta veliko olajšanje, saj so me pestile preštevilne nevšečnosti, podobno kot tebe. Najhuše so bile in so delno še, bolečine v ramenskih sklepih. Bolijo me cele roke in tudi sedaj, v teh vremenskih razmerah, je stanje slabše. Maja me čaka pregled pri revmatologu in zadnjič sem bila kar šokirana, ko sem prebrala tvoj novejši članek, da so revmatska obolenja tudi pri celiakiji.
  Sem pa lahko srečna, da imam zlatega moža, ki me večkrat zmasira in omili bolečine ;).

  Štiri pujske ste imeli :), tudi jaz imam štiri. Lenči sem jih že predstavila. Mi smo nori na pujse ! V Mislinji imam prijateljico, ki ima tudi pujske in redno potekajo vsakodnevne debate okrog teh kosmatincev ;). Je pa kar precej dela z njimi. Tudi pojejo skoraj več kot jaz :).
  Ti imaš kužka. Kakšne pasme pa ? Tudi jaz bom nekoč imela kužka. Ne vem še kakšnega, a ko bo prišel pravi čas, ga bom imela, pa pika. Na žalost sem v bloku in za psa to ni najbolj primeren kraj.

  Nataša…na Face-u nisem. Ne me vprašat zakaj, ker ne vem. Tudi za to bo še prišel čas ;).

  Uživaj v snežni idili !
  Tanja

 30. Helou punce 😛

  Se še malo javim, preden grem uživačit. 🙂
  Nataša, hvala za vso razlago. Se strinjam, da je stres največji vzročnik naših težav.
  Glede na to, da so se mi v zadnjih mesecih nabrale kile (jao) in da mi ni dobro le po tistih najbolj belih izdelkih, sem in bom zaenkrat vseeno izločila vse, kar je očibučno zastrupljeno z glutenom. Živila, ki ga vsebujejo le ščepec ali sploh ne vem, da ga (kakšni aditivi), mi po vsej verjetnosti res (še) ne škodijo. Jaz bi malo shujšala…če imam C, potem bom hitro izgubila kile, če bom jedla G? 😀 Saj se hecam. Ampak res nimam tako očitnih znakov. Recimo po pohanem zrezku ni nobenih reakcij. Kot sem omenila tudi po kupljenem ajdovem kruhu ne. Po kornšpicu pa, hecno, res. Če pa pojem sosedovo štručko ali sosedov kruh, ki ga ima Tanja tako rada, pa čutim rahlo slabo počutje. Samo enkrat so mi delali test pa je bil negativen. Ampak to je bilo 10 let nazaj. 🙂
  Nataša, kot sama ugotavljaš, nam tasladkim BG izdelki delajo zgago, ker imajo RES VISOK GI. 🙁 Moram rečt, da mi je po visokem cukru slabše kot recimo po belem rogljičku. Simptomi so pa podobni po počutju le da me pri visokem cukru ne napenja. Pa ne morem rečt, da bi me napenjalo, v bistvu sem bolj napihnjena (trebuh). Zvija in črviči me le redko. Morda so pa krivi kakšni drugi hormoni. 🙂 Leta so že taprava…morda se pa peljem proti Teti Meni… kaj pravita? Ajoj…morda se pa zato redim, ker nikakor ne jem več, kot prej…ja, ja…leta bodo kriva.
  Vseeno si bom privoščila dunajski šnicel, ker je res greh, če tam to spustiš. Če bom imela težave, bom sama kriva. Ampak do sedaj jih še nisem imela. 😛 Bom pa v vsaki restavraciji (ki jih ne bo malo in bodo kot vedno same ekslkuzivne) povprašala, kako to gre pri njih. Tudi štacune bodo na udaru…pravi “risrč” bom naredila, pol pa poročam.
  In Nataša, praviš, da najbrž odlično obvladam nemščino…hmnja…znam le en stavek…ih mehte ajne grose pica und bir. 😀 To je vse, drugače znam pa samo angleško in vsaj to dobro obvladam. Ampak se vedno vse zmenim, ni dileme. 🙂
  O ekskluzivni hrani v raznih državah bi lahko napisala knjigo…kaj več o tem v bodočnosti. Naj samo omenim Katmandujsko in Vietnamsko, pa tipično Finsko in Japonsko (na Mallorci). Noro! 😛
  Nataša, kužka imaš….iiiiiiiiiiiii, jaz sem ga tudi imela, Snoopy mu je bilo ime in je bil super kuža, nemški lovski terier. Zdaj imamo Feebyja, ko bom pa malo več doma, bom pa definitivno imela mačko. Kot otrok sem jo imela dolga leta in si jo spet strašansko želim. 🙂
  Tanja, pujsi so zakon, res. In škoda, da ne boste imeli mladičkov. Jaz bi imela mešanico med Bliskom in Ilo. 😛 Ila je specialka! Noro mi je všeč.
  Še malo nazaj na Big G! Ja, Nataša, berem na tujih forumih, da vsem, ki so zaročene s Hashijem 🙂 najprej predlagajo BG hrano.
  Ampak, Nataša je rekla, da moram na Dunaju ful grešit, da se bo potem lepo videlo na krvi, a je gluten guilty ali ne. 😀
  Tanja, NE BOM apfel jedla, ker bom pol neprestano lačna! Bom pa kakšno mozart kuglo pojedla še zate. 😛
  Tanja zmešanka (Štajersko Gorenjska Primorka) 🙂 Nataša Štajerka in jaz Težka Štajerka! Lep trias, ni kaj!
  In Tanja, spravi se na facebook, no. S bomo malo zabavale. 😀
  Grem spakirat do konca. Bom mislila na vaju in se javim, ko se vrnem.

  Pozdravček,
  Lenča

 31. Hej Lenča….z Natašo te še pogledava ne, če ne boš ko prideš nazaj, naredila očiščevalno kuro svojega teleščka ;). Samo res ne vem, kje si ti prebrala, da dunajski sodi v shujševalno dieto ? To je pa nekaj novega ! Veš kaj, po jabolki si res lačna, po šniclu pa ” debela ” hi, hi….
  Ti samo uživaj in prav privoščim ti, če se izkaže, da nimaš celiakije. Torej….,misli na naju in si pridno beleži, okrog 18-ega pa zmenek-žur ;).

  Tanja

 32. A daj, Tanja, no!!! Ma ne bom zdaj hujšala na Dunaju. Bom pol, ko pridem nazaj. In z Natašo me bosta še dolgo gledali, ker se skupaj zabavamo tudi v resnih temah. Nataša, a ne, da me ne boš dol vrgla, če ne bom delala “čistilne akcije” mojega lepega zaobljenega teleščka? 😀
  Tanja, NE BOM JEDLA JABOLK! In Po šniclu NE BOM debela, ker šnicli ne redijo. Redi BG kruh. 😀
  Sicer pa…lahko vama, ko sta obe polovički, jaz pa ena konkretna dama. 🙂 Saj prideta na moje, še nekaj let… 😉
  18. pa žur definitivno! Častim z veseljem! 😀
  Pa da mi slučajno ne bosta delali kakšnih čudnih zadev medtem, ko me ne bo!!! 😛 Bom čekirala!

  Uživajta,
  Lenča

 33. Lenča uživaj na Dunaju, prečekiraj kako je z GF hrano, pa seveda te ne bom vrgla dol, če ne boš naredila čistilne akcije telščka.
  Po mojem je najbolje da nisi na GF sedaj na Dunaju, pa se opazuješ kako in kaj, potem pa se morda daš testirat, da boš vedela pri čem si.
  Torej pozdravi Dunaj in uživaj, kar se da!

  Nataša

 34. Živjo !

  Danes sem opravila znaten nakup BG prehrane in tudi ostale. Ma daj….saj bom še obubožala ob teh cenah !!!
  V Sanalaborju sem kupovala plenične podloge za moje pujske in videla, da imajo tudi tam kar precej BG izdelkov. Sem bila pa
  šokirana, ko mi je prodajalka svetovala, naj si kupim zdrave pirine kosmiče, ki so tudi BG. HALO !!! Razložila sem, da le-ta vsebuje gluten, ona pa, da so imeli predkratkim predavanje, na katerem so rekli, da je pira BG. Ne vem, a sem jaz narobe obveščena in se je pri tem kaj spremenilo, ali pa bo morala ona še na kakšno šolanje ;). Saj pira je najstarejša vrsta pšenice, ki jo na srečo še ne morejo gensko spremeniti, kajne. Torej vsebuje gluten.

  Nataša, imam dve vprašanji. Prvo se nanaša po moje bolj na ščitnico, kot pa celiakijo, a če imaš kakšen nasvet, bo super. Gre namreč za cirkulacijo. Pri meni je ta bolj na spodnjem rangu. Vedno me zebe in le s težavo se ogrejem. Se mi pa že dve leti dogaja ( le v zimskem času ), da mi včasih, ko grem ven, zamrznejo prsti na nogah. Ne vsi, bolj palec, kazalec. Postaneta bele barve in če se mi to zgodi, si takoj sezujem čevelj in pričnem z masažo. To je malo noro in sprva sem se zelo ustrašla. Zdravniki pa NIČ, pač cirkulacija. To vem tudi sama, toda ZAKAJ !

  Drugo vprašanje se nanaša na tvoj recept z ravioloi. V njem si navedla dve jajci za testo in eno za nadev. Ko si testo razvaljala in iz njega izrezala kroge, si ga tudi premazala z jajčkom. Si uporabila nov jajček, ali si dala v testo samo enega in drugega uporabila za mazanje ? Saj veš,čimveč stvari se moram naučiti narediti sama, ker bom le tako sigurna v pravilno kombinacijo sestavin in še v užitek mi bo. Seveda, če bo ratalo dobro ;).

  Za vikend ti bom poslala dva recepta za pecivo. Če se ti bosta zdela OK, ju prosim objavi. Saj veš…sedaj je ta-sladki december 😉 !

  Pozdravček iz sive NG,
  Tanja

 35. Pozdravljena Tanja!

  Včeraj sem imela službeno pot in se nisem utegnila oglasiti. Torej glede tvoje cirkulacije, jaz mislim, da je pri tebi kombinacija te ščitnice in diabetesa. Telo tako upočasni pretok krvi skozi telo, da te posledično potem zebe. Meni se ta TSH 0,055 zdi zelo nizek.Jaz prebiram tisto knjigo, ki sem ti jo omenila( tvoje krvne vrednosti imam kar na listku in jih vlačim s sabo kot nakupovalni seznam ;), pa nekako še nisem prišla do pravega zaključka zate. Ko bom ti takoj javim. Vsekakor pa mislim, da je zelo prav, da si na strogi BG dieti. Črevo rabi 6-12 mesecev, da se popravi in pri meni je točno po enem letu BG prehrane prišlo do te spremembe iz hipo v hiper. Torej v tej knjigi pišejo, da je BG prehrana prava pot do zdrave ščitnice in da od 6 skupin, ki jih on opisuje samo ena skupina ljudi potrebuje tablete. Vsekakor jih jaz na tvojem mestu ne bi nehala jemati bez zdravniškega nadzora ( tudi če mi na bioresonanci rečejo da mi jo lahko pozdravijo)-tudi za celiakijo nekateri pravijo, da je ozdravljiva, potem pa ljudje gredo nazaj na hrano z glutenom in se jim čez nekaj časa pojavijo čisto druge težave. Torej ko imaš enkrat celiakijo, je BG prehrana doživljensko. Za ščitnico pa sem jaz sedaj nekakšen poskusni zajček in bom sproti poročala kako in kaj. Trenutno sem brez tablet in se počutim krasno-naprej bomo pa videli.

  Za raviole, jaz dam 2 jajci v testo, tisto, ki jo dam v nadev pa malce razporedim -pol jo imam za premazati, pol jo pa dam v skutin nadev.
  Tudi mene so že za piro prepričevali da je BG , pa ni! Ima dosti manj glutena kot noe sorte prešnic, jo pa ima. Preverjeno na več koncih. Tako se ne daj zmesti. Pira ni za nas.

  Receptov se že veseli, takoj ko jih pošlješ jih objavim. Tačas pa bodi lepo in lep zasnegan pozdrav ti pošiljam

  Nataša

 36. Oj Nataša !

  Snegeca imate samo vi, pri nas piha močna, mrzla burja, ki seže do kosti.

  Glede cirkulacije bom morala poskrbeti kar sama. Z rednim razgibavanjem, primernim cukrom in malenkost bolj pikantno hrano ( vsaj čez zimo )bo stanje upam stabilno.
  Hvala da si tako pozorna glede mojega TSH-jčka ;). Res je nizek in tudi sama bom ( z moževo pomočjo 😉 malo pobrskala po zapiskih, ki si jih predlagala. Glede diete pa je meni čisto ok. Malo se še lovim pri cenah, E-jčkih, emulgatorjih…. :), vse ostalo pa se mi zdi super. Že prej nisem jedla kakšnih njokov, knedlov, pohanega, palačink, kruh le za zajtrk itd. Tudi raznih zabel v jedeh sem se izogibala. Mogoče pa je ravno zato bolezen izbruhnila bolj počasi, ker sem jedla zdravo ;).
  Dieta se pri meni že sedaj pozna. Bolje se počutim in verjamem, da se bom po letu dni, še boljše. Kar me trenutno matra je sklepna revma. Roke, ramena me tako bolijo, da le s težavo kaj postorim. Vem, da je sedaj tak čas, ki je za revmatična obolenja najslabši, a jesti tablete v nedogled – ne hvala !
  Morda se naročim na kakšno manualno terapijo ali kaj podobnega.
  Nataša, si na tem zadnjem predavanju izvedela kaj več o teh obolenjih pri celiakaših ? Bi se dalo to kje prebrati ?

  Recepti se že pišejo! Težava je le, da nimam še slikic. Bom videla, no :).

  Pozdravček,
  Tanja

 37. Helou punce 😛

  no, pa sem nazaj. Moram rečt, da bi bile ponosne name, tako malo sem grešila. Sem pa spremljala zadevo in definitivno mi škodijo izdelki iz bele moke. Pa še to mora biti koncentracija oz. količina kar zajetna. Recimo po dunajskem zrezku ni bilo nobenega efekta (razen brbončic, ki so žvižgale). 😛
  Tortic nisem jedla, Sacherco sem samo probala, pa ne morem rečt, da je bila slaba ampak testa (kakršnakoli že) mi nikoli niso šla. Raje imam kreme, predvsem pa izdelke iz temne čokolade, kar udi za moj cuker ni tako slabo.
  V trgovinah dobiš milijon različnih BG izdelkov in Tanja, NE, nisem jedla apflov za zajtrk 😉 ampak sem si kupila kar razne oreščke, pa banano in preživela. 🙂
  Zajtrki v hotelu…vsaj 15 vrst kruha vendar BG nobenega. 🙁 Pa saj so itak zanič tisti kupljeni. Muslijev vsaj 15 vrst (tudi BG), jajca na 4 načine, šunke vseh vrst, pršut, prekajen losos, en kup skutinih namazov, marmelad (en kup diabetičnih zadev…jupi) 😛 , celo palačinke…pa en kup zelenjave in sadja, raznih sokov…noro, res. No, jaz sem si privoščila nek zelo temen kruh z milijon semeni 😛 , majhen kos vsako jutro in nobenega negativnega učinka. Zdaj pa ne vem, da sem res tako malo pojedla ali mi res škodi le bela moka.
  Skratka…bom spremljala naprej in se glutena izogibala, kolikor se bo dalo. Doma je kljub vsemu lažje, pa še na dieto se moram spravit, ker me 5 novih kg preveč (v pol leta) hudo nervira. Sadje, zelenjava, meso in vse, kar ne redi in nima G. 😛
  Drugače pa Dunaj kot vedno že božično obarvan, drag pa kot pesjan (kava je 5 Ojrotov! 🙁 )
  Vreme je bilo lepo, 4 dni sonček, ostale 3 oblačno ampak deževalo ali snežilo je le na dan prihoda.
  Če bi napisala obnovo, kaj vse sem videla, bi morali vzeti dopust, da bi vse prebrali. 🙂
  Tanja, slaba cirkulacija…ja, tudi jaz sem v tem klubu. Sovražim zime, če je pod nulo, kar otrpnem, tako hudo je. Oblečem 3 flise pa še bundo, v noge me pa konstantno zebe. Pa ne vem, če je to zaradi ščitnice. Mojo mamo tudi hitro zebe, pa nima najinih težav, ne cukra, ne glutenskih ali ščitničnih težav. Slaba cirkulacija pač. Imava pač čisto tanke kapilare na okončinah, ki na mrazu ne funkcionirajo. Menda je treba precej migat, pa je bolje. 🙂
  Tvoj TSH tudi mene bega (Nataša že kar listek s tvojimi vrednostmi s seboj nosi 😉 ). Pri tako nizkem TSHju si definitivno HIPER in je res čudno, da sploh kaj spiš.

  O piri sem že pisala, kako mi jo ponujajo v tisti “zdravi” trgovini, kjer v bližini živi Tanjina sestra. Zagotavljajo, da jo lahko jejo tudi bolniki s celiakijo, da je dokazano, da jim ne škodi. Sem jim rekla, naj se še enkrat prepričajo in pozanimajo.
  Jaz imam še en kup pire doma, najbolje, da jo zmeljem, si spečem kruh in stestiram svoje reakcije. 🙂
  Zdaj sem pa en mičkn utrujena, polet je bil adrenalinski (nekam čudno grda cesta je bila tam nad 9.000m. 🙂 ) ampak cel teden božansko lep, pester in nepozaben. Jutri pa spet v službico…jupi! 🙂

  Pozdravček,
  Lenča 😛

 38. Oj !

  Včeraj sem pol ure porabila za pisanje sporočila in ga je zopet odneslo….:(.

  Lenča…dobrodošla nazaj v veseli december:). Sem vesela, da si se imela lepo in hvala za poročilo o BG kulinariki, pri naših sosedih. Glede restavraciji pa itak vemo kako je to. Tisti, ki se trudijo za pestro izbiro in goste, bodo priskrbeli tudi BG obroke, ostali pa je lahko žal, ker nas ne bo k njim hi, hi ;).

  Če ti res škodi le bela moka in to le v večjih količinah, potem si srečka. Se pa bojim, da je to le začetek daljše kalvarije, ki lahko sledi. Jaz še upam, da se mi zgodi tako kot Nataši. Saj veš, da mi bo dieta prinesla ozdravitev Hašija ;).
  Moj TSH je res niskoten in ga bo treba spraviti v red. Sem občutno bolj naspidirana in se še kar zbujam sredi noči. No, sem pa zato bolj živahna :).
  Jutri imam gastroskopijo in malo se mi šibijo kolena. Saj veš Lenča, bele halje pa to. Upam, da bom zadevo hitro opravila in bom za nagrado dobila kakšen čokolatinček. Če bo stanje še bolj pozitivno, celo rogljiček. V to slednje dvomim, pustimo se presenetiti ;).

  Recept peciva je že pri Nataši v obdelavi. Z malo spremembe, zamenjave bo zadeva primerna tudi zate. Pri nas smo eno rundo že pomljackali. Uganite kdo je bil pri tem najbolj priden ? ;).

  Pozdravček,
  Tanja

 39. O, Tanja, hvala! Ja, Dunaj je res lep, zdaj že nekaj let hodim v začetku decembra (vsako letni ortodontski kongres) in do sedaj še ni bilo slabo. 🙂
  Zdaj bom dala na facebook slikce…pa daj, Tanja…spravi se na facebook! 😀

  Nataša, sem videla, da si objavila moj recept za kruh. Super, hvala. Upam, da bo kdo izkoristil in da mu bo seveda uspelo, kot je meni. je res precej drugačna peka, če uporabimo BG moko.
  Zdaj pa počasi pride na vrsto Tanjin recept za neko božansko sladico, ki bo tudi zame…mljask, mljask 😛 se mi že sline cedijo. In jasno vem, kdo je bil pri Tanji večkrat na obhodu okrog hladilnika. 😛

  Tanja…Bele halje…jao….pri nas se tu in tam oblečemo v belo uniformo ampak v glavnem imamo pisane, jaz obožujem rdečo barvo, nosim pa tudi zelene in modre. 😀
  In jutri imaš gastroskopijo. Gulp, gulp…pa se požre “šlauh”. 😉 Nisem še bila, sem pa nekajkrat peljala očeta na to in tudi mama je bila že parkrat in ne boš verjela, oba sta preživela in ni bilo kakšnih strašnih težav. Lepo pošpricajo grlo, da ni občutljivo in ti boš prav lepo sproščena…vse bo potekalo BP in jasno bodo ugotovili, da NISI alergična na gluten. 🙂
  Pol pa začnemo tvoj TSH rihtat. Jaz bom jutri malo povišala odmerek, se nekaj čudno redim in nimam več tiste naspidiranosti, ki sem je navajena. No, bom videla.
  Joj, če ti pa uspe Hashija skinit z BG dieto, te peljem na pico…tako iz bele pšenične moke, da proslaviva. In s seboj jasno vzameva Natašo, ki naju bo z lahkoto krotila. 😀
  Po moje mene res le večja količina bele moke matra. Lahko je pa le začetek celiakije…ah, neeeee, brez veze. 🙂 Smo že toliko skoz dale punce, da bo šlo samo še na bolje!!!
  Danes sem bila po celem tednu “počitnic” v službi, en mali milijon pacientov je bilo, jutri smo si pa punce vzele prosti dan in gremo na plavanje in masažico. 😛 Si zaslužimo!
  Tanja, drži se jutri in poročaj!

  Pozdravček,
  Lenča

 40. Pozdravljene !

  Evo mene na tapeti :).
  Ja Lenča, sem preživela, a komaj. Tokrat mi ni bilo prijetno in tudi bolelo me je malček. No, sedaj je že pase in poroćilo je sledeče.
  Takoj mi je povedala, da je fino ker sem na dieti, po drugi strani pa se je zadeva prav zaradi tega lahko že pozdravila, izginila. Na ekranu ni videla nič, sedaj bo treba počakati na rezultate odvzetih vzorcev.
  Krasno, a ne. Hočeš narediti dobro, pa narediš slabo :(. Saj so mi dohtarji sami rekli, da je super če sem že na dieti. Res pa je tudi, da so bili krvni izvidi pozitivni in glede na to, da se je z dieto stanje takoj izboljšalo, bo to, to.Malo so krivi tudi oni, ker so izgubili poslano napotico in bi morala imeti pregled že pred mesecom. Zdr. je rekla, naj se kar držim naprej diete, če sem se jo že navadila ( kaj je za njo navadila, ne vem. Jaz bi tu in tam še dala kakšen rogljiček v usta 😉 ). V kolikor bodo rezultati negativni, bom šla za kakšen teden nazaj na gluten in se bo takoj poznalo. Hm, no ja. Imam pa itak v januarju še alergološki pregled pri njej in bomo videli.

  Lenča, moj sladki recept je že objavlje. Kaj praviš, bo tudi zate ?
  Bo, bo….le malo zamenjave:).
  Hvala za objavo Nataša.

  Hej, hej…da ne boš pozabila na pomarančno torto in nas. Smo si zapomnile, veš ;).
  Včeraj se zavila v slaščičarno Zvezda v Lj in si kupila dve tortici.
  Mnjjaaammmaaaaa!!! Za moj okus in stanje malo presladke, a okusne.

  Pozdravček,
  Tanja

 41. Helou,

  Tanja, najprej te moram nakurit!!! Bila si v Lj in se nisi oglasila??? GRDO! 🙁 Veš, jaz bi te rada spoznala in z veseljem šla tudi na tortico v Zvezdo! Katero si pa vzela??? Kaj pa gluten??? 😉
  Gastro…hja…čestitam, da si tako dobro prenesla. Ja, saj je jasno, da se stanje hitro izboljša, če ne ješ “lepila” 😉 ampak testi bodo najbrž vseeno pokazali oz. potrdili, a si al nisi Glutenka! 🙂
  Tvoj sladki recept sem že v detajle naštudirala in…aja, spravi se na facebook…tam sem že vse poklikala in naštudirala. Nič ne bom menjala, no, edino cuker bom spustila. Saj jaz jem mlečne zadeve tu in tam, smetano res uporabljam Hulala, ki je rastlinska in meni zelo ugaja, je pa žal kar precej cukrana. Ampak včasih pa kar navadno kravjo 😀 sladko smetano upičim.

  Ja, ja…že pošiljam Nataši recept za pomarančno torto…mnjami…ampak je ne moreva tako zasuvat z recepti, da jih potem komaj uspe objavljat. Te bova malo šparali, Nataša. 🙂

  V Atlantisu je bilo užitkarjenje do konca, potem je padla še Tajska papica in dan je bil SUPER!

  Držte se punce,
  Lenča 😛

 42. Pozdravljene punce!

  Tanja, če si na dieti šele dva meseca, bi morala mikoskopska preikava pokazati vseeno pozitino, če imaš celiakijo. Črevo namreč potrebuje 6-12 mesecev, da si opomore,pri težjih poškodbah tudi več. Tudi meni na uč niso videli, da bi bilo kaj narobe, potem pa je bilo na mikrokopiji pozitivno. So pa mene tudi enkrat na Bledu zelo namatrali in sicer sem imela ezofaglni UZ, ki je kot gastroskpija, s tem da ti noter napihujejo tak balonček in UZ gledajo notranje organe. Sem rabila teden, da me je nehalo vse bolet. Držim pesti, da boš hitro v redu.
  Punci nič me ne šparajta z recepti, sedaj je predbožičn čas, lahko vsak dan objavim novo sladico ni nobenega problema, tako da z veseljem pričakujem recepte. Tudi sama bom ta teden začelo peko in kaj objavim.

  Lepo nedeljo vama želim
  Nataša

 43. Živ-žav !

  Prispela domov iz Štajerske prestolnice. Za mano je krasen vikend in skoraj sem že pozabila na tisto debelo cev, ki me je drgnila in raziskovala po želodcu, brez usmiljenja ;).
  Ja Lenča, tudi jaz sem bila sigurna, da se zadeva ne more po dveh, treh mesecih diete pozdraviti, zdravnica pa je bila drugačnega mnenja. Saj ne, da si želim potrdilni izvid, a lažje bi bilo, če se celiakija dokaže. Vsekakor me gastroskopija lep čas ne vidi več ;).
  Nataša, tudi meni so napumpali trebuh in tista cev mi je kar skakala v notranjosti. Njen konec sem čutila vsepovsod. Je rekla zdravnica, da je to zato, ker sem bolj drobna. Booo….zdaj sem že dobra, poleti pa sem bila res drobižek :). Sem vprašala tudi glede Hašija in Celike in je rekla, da se Haši z dieto morda izboljša, nikoli pa pozdravi. To bomo še videli ;)!!!

  Lenča…,veš da sem te imela res namen poklicati in iti na kavico, a sem bila po pregledu tako slaba, da sem samo ležala. Pa ne samo zaradi preiskave. Zaštrajkala mi je ins. črpalka in mi ni dovajala insulina. To sem ugotovila po pregledu, ko je bil cuker že 14, 8. Sem rabila cel popoldan, da sem ga uštimala. Zvečer pa smo že šli za MB. Se mi pa ta teden morda obeta obisk prestolnice in te o tem, prej obvestim. Tortice v Zvezdi so zakon, le preveč sladke zame, ki mi je vedno vse presladko. So BG. Jedla sem orehovo in ultra temno čokoladno ! Mislim da jih je pet vrst BG.
  Itak se moramo enkrat dogovoriti še z Natašo, potem pa napad na ZVEZDO ;).
  Nataša, recepti te bodo obsipavali, ne skrbi :). In veseli me Lenča, da boš moj recept lahko uresničila v celoti. Boš videla, da je mnjami ;).

  Pozdravček,
  Tanja

 44. Helou,

  pa je spet ponedeljek in jaz uživam doma in srkam božansko kavico. 😛 Danes delam popoldne.
  Nataša, ko berem tole o gastroskopiji, me vse mine. 🙁 In Tanja, jao…tudi tvoja preiskava…po vsem tem sem prepričana, da nimam celiakije. 🙂
  Ampak sta preživeli. Tanja, tudi mene zanima, kakšni bodo tvoji izvidi. Sem pa malo pobrskala še glede tvojega TSHja. Vsetako kaže, da si kar precej hiper. A ne bi malce zmanjšala odmerka Eltroxina?
  Jaz si kar sama določim odmerek glede na TSH in pa predvsem počutje. Pa zamnjšam recimo za četrtinki in je hitro bolje. A se tebi večkrat zamaši iglica pri insulinski črpalki? ZAKAJ?
  Tanja, razumem, da nisi bila ravno v dobri koži po posegu. 🙁 Ampak za vsak slučaj kar sporočam svojo cifro 041 867 800 in punce, ko boste v Lj, me pokličite in gremo na tortico in eno čvekarijo. In Zvezda je 10 minut stran od mene, živim namreč v centru. 🙂 Tako da… 😛 Samo kak dan prej mi le povejte, da se organiziram glede pacientov. Tisti teden po božiču sem pa prosta in ne bo problema. 🙂
  Receptka bom zdaj poslala, ja, ja, tistega za pomarančno torto, ki je nesramno dobra. 😛
  Uživajte punce in pazite nase!

  papa
  Lenča

 45. Ku-ku !

  Kakšna zima, kakšen mraz !!! To ni za moje zmrzljive ude ;). Ma nič ne bom jamrala, pred nami so prazniki in po tem….pomlad ! :).

  Lenča jutri si grem izmiriti TSH in bomo videli v kakšnem stanju je. Jaz si še nikoli nisem sama spremenila doze zdravil. Enkrat mi je rekla zdravnica, da je včasih bolje pustiti dozo takšno, kot je, ker če preveč zaniha, jo težko spraviš na željeni rezultat.No, bomo videli.
  Ja, črpalka se mi večkrat zamaši oz. kanila. To je tudi zato, ker nisem ravno obilne konstitucije in imam malo maščobnih zalogic. Tako pri vbodu hitro zadenem žilo ali mesto, ki ni tako prehodno. Včasih si tudi po petkrat zamenjam in seveda ZNORIM !;).
  Stanje od pregleda se počasi umirja, le v predelu žličke me še tišči in sem še polna nekega zraku. Upam, da se do praznikov zadeva ” pogliha ” ;).

  Nataša, nisi mi odgovorila, če se da glede sklepnega revmatitisa, ki si ga omenila v prispevku, kje prebrati. Hvala v naprej :).

  Punce, lep dan vam želim in pogrejte se kje s kakšnim čajčkom ali kuhanim vinčkom. Pivo – prepovedano Lenča ! Hi, hi ;.

  Tanja

 46. Helou,

  Nataša, hvala, da si objavila moj recept. Naj vam uspe punce. Definitivno se splača poskusit, ker je res božansko dobra. 😛

  Tanja, meni je moj tirolog (samo 1x sem bila pri njem, saj veš, da ti pripada le en obisk, če nimaš večjih težav), rekel, da naj se opazujem, spremljam in poslušam svoje telo in sama priredim odmerek. Res je, da se že dobro poznam in točno vem, kdaj sem hiper in kdaj hipo. No, kako mi je moj tirolog to povedal…Lani enkrat je klical, če lahko za svojega sina dobi termin obiska, pa sem takoj izkoristila gužvo in ga pobarala…pol sva pa malce počvekala in marsikaj sem izvlekla iz njega… 😀
  Tanja, piva ne pijem od trenutka, ko sem se začela izogibat glutena. Me je skoraj sezulo, ko sem videla, koliko glutena vsebuje pivo. :O
  Ampak ni problema…pivo sem itak pila le ob pici…pice pa tako ne smem jest zaradi cukra in…eh!
  Ti si suhica in nimaš kam zapičit iglice…S črpalko pa potem jaz ne bi imela težav, ker sem prav lepo “obložena”. 😀

  Zdaj moram pa ven, na mraz. Tejo peljem na nek razgovor za prakso. Jao…bom krznene nogavičke nataknila. 😀

  Topel večer,
  Lenča 😛

 47. Mrzlo jutro ! 🙂

  Pa kaj ta mraz bo kar vstrajal, ali kaj ? Mene zebe do kosti in ožilja. Najraje bi si kakšnega polarnega medveda nabavila in si ga ovila okoli teleščka….vsaj do pomladi ;).

  Lenča ti sebe res poznaš v nulo. Morda se jaz premalo opazujem ali pa se nočem kaj preveč ukvarjati s sabo v smislu, kaj mi je spet ?
  Že tako skozi nekaj jamram. Če moža vprašaš bo rekel, da sem ” hipeerrrr tečka včasih “, hipo imam pa tudi večkrat, v smislu nizkega cukra :). Danes sem žrtvovala deci krvi in jutri bo že razvidno ali sem hip ali hop ;).

  Pivo je res ena glutenska bomba. Jaz sem si ga večkrat privoščla poleti, ko mi je bilo prevroče in ker itak pijem premalo, je moje telo reklo ” hvala ” za vsak deci tekočine. No, pivo smo zdaj črtali in rekli dober dan vinčku hi, hi :).
  Imajo pa v trgovini tudi pivo brz glutena. Stane 3 ali 4 evre ena mala flaškica – kar naj jo imajo !

  Lenča, tale tvoja torta izgleda katastrofalno dobra ;). Verjetno moraš po zaužitju vzeti dopust in se hitro odpraviti na Šmarno goro ali kakšeno višjo gorco, da ti cuker pade nazaj na realna tla :). Ma veš da jo bomo isprobali, pa naj bo, kar če !

  Nataša, ta vikend bomo torej tekmovale v peki prazničnega peciva. Le glej, da boš vse pofotkala in naložila sem gor. Držim pesti za dobro peko ;).
  Prejšnji teden sem spekla tiste tvoje čok. piškote in so super. Mogoče bom zmanjšala količino sladkorja in pecilnega praška, pa bodo zame ravnopravšnji.

  Pozdravček,
  Tanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *