O meni

Natasa_glutenfree

Pozdravljeni!  Moje ime je Nataša. Rada bi vam povedala, da sem glutenfree.

V zadnjih nekaj letih sem se bolj kot ne prebijala skozi dneve. Zelo težko, a je nekako šlo. Predvsem zaradi mojih čudovitih deklic in ljubečega moža, ki so razumeli moje utrujene trenutke.

Ves čas sem se počutila utrujeno. Zjutraj, ko sem odhajala v službo sem zbrala vso energijo, da sem se lahko prebila skozi dopoldan.  Vsem mojim znancem in prijateljem sem se zdela čisto OK, le moji domači so videli, da nekaj ni v redu z mano. Hčerki sta opazili,da je mami preveč zbita, da bi se lahko kaj igrala. Včasih sem slonela na pultu, preden sem bila dovolj pri močeh, da sem skuhala kosilo. Najbolj sem se veselila večera, ko sem lahko brez slabe vesti legla in zaspala.

Da ne razlagam o vseh slabostih po obrokih, ko nisem vedela kam naj se dam, tako mi je bilo slabo. Napihovalo me je brez konca in kraja, kljub temu, da sem bila suha oziroma vitka, kot mi je komplimentiral moj gastroenterolog, sem imela vedno velik trebuh.

Kljub telovadbi leto dni po porodu nisem dobila potrebnih mišic, ki bi moji hrbtenici dajale oporo in sem obležala z bolečinami v križu, nepokretna za nekaj dni. Nekaj časa sem po navodilu zdravnikov jedla protibolečinske tablete, ko pa so se mi začele tresti roke in bolečina v križu kljub temu ni popustila, sem se odpovedala vsem tabletam.

Začela sem s telovadbo, najprej nekaj let z jogo, nato s Pilatesom, nekaj časa sem celo hodila v Fitnes. Telovadila sem brez konca, delala trebušnjake, doma delala vaje, mojih hrbtnih, pa tudi ostalih mišic pa od nikoder. Bolečina je sicer izginjala in se vračala, nikoli pa nisem bila popolnoma brez nje. Nisem si znala razložiti kaj delam narobe.

Med tem časom, sem imela še vrsto drugih težav. Na kolenih in pod njimi sem dobila nerazložljive krastice, ki kljub vsem kremam, predpisanih tudi s strani dermatologov niso izginile. Na desnem stopalu sem imela bulico, za katero so mi razložili, da ni nič takšnega in da jo bomo opazovali. Nohti na nogah so dobivali nekakšen poprh po površini in so se debelili, kot pri okužbi z glivicami.

Če vam omenim še, da sem že pred 15 leti začela izgubljati lase, oziroma, da se le ti niso obnavljali, kot bi bilo treba. Med obema nosečnostima so bili kar lepi, po porodu so normalno izpadali, izpadanje pa se kar ni hotelo ustaviti. Moja žalost je bila vedno večja. Kaj se dogaja z mano sem se spraševala?

Imela sem redne težave s hemeroidi, boleli so me zobje, imela sem občutek, kot da so znotraj votli, postajala sem vse bolj utrujena…. Na koncu, pred testiranjem, sem imela kar nekaj mesecev stalne bolečine v predelu črevesja.

Prišel pa je lanski mesec maj. Ko sem se ponovno rodila v srečno življenje. Sončen dan in moj mož me je povabil na kavo v prijetno zunanjo kavarnico. Ko sem nič hudega sluteč prišla, je imel zame izvid, ki so mi ga poslali iz bolnišnice. ”Sem razmišljal, da boš želela vedeti zanj,” je dejal. Po opravljeni gastroskopiji in kolonoskopiji, kje so mi vzeli vzorce tankega črevesja me je sedaj čakala kuverta z rezultati.

Ko sem jo odprla in prebrala, sprva nisem točno razumela vsega. Na koncu pa je le pisalo Diagnoza: Celiakija po Marshu… ”Imam jo, sem rekla.” Bila sem malce zmedena, pa iskreno vesela, da smo končno prišli do nekakšnega zaključka. Od tistega trenutka dalje sem na prehrani brez glutena.

Prve pozitivne spremembe počutja sem čutila že po štirih dneh. Po štirinajstih dneh sem se počutila že veliko boljše. Izginile so bolečine iz predela črevesja. Po treh tednih so začele zginjate ranice pod koleni. Po enem mesecu nisem imela več težav s hemeroidi. Tudi bulica na desnem stopalu se je zmanjševala.

Po treh mesecih mi je mož dejal, da se mu zdi, da mi rastejo lasje. Ker je bilo izpadanje las zame velik problem, mu sprva nisem verjela. Ko pa me je na to opozorila še prijateljica, sem upala verjeti tudi sama. Lasje rastejo in se gostijo-to je nekaj neverjetnega. To je najlepše in nepričakovano darilo, ki sem ga bila deležna z uvedbo brezglutenske prehrane.

Poleg tega seveda, da se počutim vsak dan boljše, bolj polna energije. Da lahko tečem! Prej tega nisem zmogla- le kako bi brez mišic? Po 9 mesecih so se začele kazati pozitivne spremembe tudi na nohtih. Tudi zobje me ne bolijo več.

Resnično je to zahrbtna bolezen, ki vodi k različnim težavam, poslednično pa do različnih bolezni. Nekje so jo zelo pravilno poimenovali in sicer da je to Kameleonova bolezen. Kaže se z zelo različnimi znaki.

Vredno je začeti s prehrano brez glutena, če ste že diagnosticirani, oziroma vredno se je testirati, če imate več zdravstvenih težav. Pa še dedna je. Če jo odkrijejo vam, jo lahko imajo tudi vaši starši ali vaši otroci. Testirajte tudi njih. Pri nas smo se testirali.

Jaz sem tukaj! Že od leta 1970 , ponovno pa lahko rečem, da od maja 2009 z novo voljo do življenja in novo energijo. Z velikim veseljem jo delim tudi z vami.

152 Replies to “O meni”

 1. Ojla !

  Samo toliko, da se oglasim in sporočim moje rezultate. TSH je o,o65, T3 in T4 pa takšna kot zadnjič. Zdravnica je rekla, da je to zadovoljiv rezultat, ki ga želijo tirologi. Je nekoliko nizek, a ker sta ostala dva ok., se doza zdravil ne spremeni.
  Tako, to je zdravnicino mnenje. Jaz priznam, da sedaj spim nekoliko boljje in sem bila pred tednom dni verjetno tudi malo nervozna zaradi pregleda. Sedaj je utrip normalen. O tem, da bi se Haši zaradi zdravljenja Celije kaj spremenil, ali celo pozdravi, ni imela pojma. Februarja imam kontrolo pri diabetologu in takrat, dam ponovno kri na pregled. Mislim, da bi se v tem času že morala poznati kakšna manjša sprememba.

  Alo punce, jaz grem zdaj v nakupe in jutri se začne praznična peka.
  Upam, da mi uspe vsaj kakša dobrota in da ne bo vse romalo v koš ali ptičjo krmilnico 😉 .

  Tanja

 2. Helou,

  vmesni čas med žuri izkoriščam za pisanje tu. 😀
  Tanja, če se komu zdi, da je tvoj TSH OK, mi je čudno, ker ta vrednost je hudo na robu. Ampak če se dobro počutiš, potem juhuhu. 😉
  Kolilo imaš dnevni odmerek Eltroxina?
  Kaj je pa bilo s tvojim utripom? A ti je srcček preveč hitel?
  A ko imaš pregled pri diabetologu, ti pogledajo tudi druge vrednosti (razen HbA1c)?
  Kako je pa z izvidi za celiakijo?

  Kar se moje torte tiče…ma mi ni dvigne cukra nič več, kot recimo pire krompir in špinača. Meni temna čokolada ne dela težav, v testu ni moke, pomaranče in orehi so pa čist neškodljivi. Tako da je ta pomarančna tortica odlična tako in tako! 😛

  Če ti mož reče, da si hiper tečka, mu povej, da naj bo srečen, da nisi neko amorfno bitje, ki sedi v kotu in čaka na boljše čase. 😉
  Me hashi antiglutenke smo itak the best punce, tudi bivše hashi in sedanje antiglutenke, a ne, Nataša? 😀

  Pivo za 4 Ojrote kar naj imajo. Tudi jaz si parkrat na mesec privoščim kak požirek vinčka…danes na moji RD žurki v službi smo si privoščili rumeni muškat, sladek vinček, ki odlično paše k prigrizku. 😛 Več kot pol kozarčka mi pa ne gre, ker ima močitno tudi na alko slabo toleranco. Me začnejo pečt stegenske mišice, če spijem več, kot en kozarček. 🙁 Ne štekam ampak je že za kaj dobro. 🙂
  Sem pa pridna in se izogibam glutena, kar se da. Res pa je, da ne čekiram salam in ostalih mesnin…ne jem kruha, testenin, sladic s testom in ostalih lepljivih zadev, kjer je več kot očitno, da vsebujejo nam NEljube substance. 🙂

  Ta vikend žal ne bom uspela ničesar pečt, ker imam jutri…saj veste kaj in bom že dopoldne praznovala, zvečer grem na eno menda super večerjo (je še presenečenje), v nedeljo pa familiarno, pa starši in tako…žur na žur na žur. 🙂
  No, grem se naprej zabavat. 😛

  Mrazzzzz jeeee! Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 🙁

  Imejte se toplo,

  Lenča 😛

 3. Vse najboljše za te,
  vse najboljše za te,
  vse najboljše Lenka-freeglutenka,
  vse najboljše za te…
  Juhuhuuuuu!!!!!:) :): ;).

  Že voham tvojo pomarančno torto in ti ob tem želim še veliko lepih trenutkov, smeha, veselja in seveda zdravja :).
  Držim pesti, da bo presenečenje z večerjo uspelo in tudi nadaljno žuranje naj traja čim daljše. Mislim, da ne bo nič narobe, če si boš danes privoščila tudi kaj glutenskega, npr. čingum hi, hi, hi ;).

  Če ti je prav, bom tudi jaz naredila en šluk dobrega rdečega vinčka
  na tvoje praznovanje. Čin,čin ! ;).

  Tanja

 4. Tanja, HVALA, 😀 HVALA, 😀 HVALA, 😀 HVALA, 😀 HVALA, 😀 HVALA, 😀 HVALA, 😀 HVALA, 😀 HVALA, 😀 HVALA, 😀 HVALA, 😀 HVALA! 😀
  Komaj čakam večerjico in presenečenje, ki menda sledi. 😛
  Bom poročala.
  In le spij kaj na moje zdravje, ja! Bo koristilo…obema. 😉
  Gloten pa sam stran od mene!!!

  Uživaj v romantični zimski pravljici! 🙂

  Lenča 😛

 5. Lenča, tudi jaz ti še enkrat želim vse najboljše in najlepše.( Sem ji že voščila na Face-u; tole je za Tanjo). Upam, da uživaš v večerji in presenečenju.
  Naj se ti uresničijo vse želje, skrite in manj skrite, pa velikooooooo zdravja in dobrega počutja ti želim.

  Nataša

 6. Halo 🙂 !

  Jojjj…to pa je bilo presenečenje ! In kakšne dobrote. Že samo ob gledanju slikic so se mi pocedile sline in jedi izgledajo res izvrstno.
  Tisti gamberi in sladici se mi kar naprej sprehajo po možgančkih ( želodčku ) ;). Verjamem da si uživala in prav je tako. Sem pokazala fotke mojemu možičku za vsak slučaj, če se ne bi mogel spomniti, kam me ob podobnih priložnostih peljati hi, hi ;).

  Da ti še odgovorim na prejšnja vprašanja. Na diabet. pregledu mi enkrat letno pregledajo vse, tudi TSH. Vsaj do sedaj je bilo tako.
  Saj veš, prej sem bila na pediatriji, sedaj pa na Polikl. So se pa ravno ta mesec vse diabetološke ambulante preselile na pediatrijo, tako da sem spet tam ;).
  Glede TSH-ja – sedaj jemljem po tabletko Euthyroxa. To dozo imam že deset let. Prej sem jemala en dan celo, en dan pol, v drugi nosečnosti pa so mi dozo povišali.

  Lenča, uživaj še naprej na svojih žurih. Tu in tam si malo odpoči, saj veš, veseli december je šele na polovici, da ne boš šla v novo leto vsa skrokana in izmučena :).

  Joj punce, toliko različnih receptov sem si nakopala, da sedaj ne vem več katerega bi testirala. Bo treba kar začeti, preden se me poloti panika in mi posloči utrip na 100 !!!

  Pozdravček iz zasnežene Nove Gorice.

  Tanja

 7. Helou 😛

  sem že malce utrujena od vseh žurov. 😉 Tanja, zate še malo fotk s familijarnega praznovanja
  http://www.facebook.com/album.php?aid=87910&id=1002350700&l=377437ad86
  Nataša pa itaq visi na facebooku in je še hujša, kot jaz. A ne, Nataša?! 😀
  Tanja, tiste 3 bele posodice, ki so bile na desni zraven glavnih jedi…v njih so bili dodatki…sezam, čili in v eni celo palmin sladkor. 😀 Sem ga poskusila in mi je ful všeč okus. Kdaj ga dobim? 😉
  Kar se tiče pekarije…sploh ne vem, kdaj mi bo uspelo, ta teden še delamo, v petek gremo na božično večerjo k mojim staršem, v soboto bomo počivali, naslednji teden pa nimamo pacientov in ga bomo samo žurali, kofetkali, čvekali…ful bom zaposlena. 😉 No, vsekakor bom kaj spekla! Pa poročam.

  Tanja, ti imaš Euthyja…koliko pa dnevno? Le 50ug? Jaz sem na 100ug Eltroxina dnevno. Če imaš ti le 50 in tako nizek TSH, je res vprašanje, če sploh rabiš dodajat tiroksin?
  In res je čudno, da ti pri diabetologu izmerijo še TSH?! Pri nas se to ne more zgodit…samo tisto, kar je nujno! Vse ostalo si plačaj sam. 🙁
  Diabetološko so preselili na pediatrično? A to v Lj?

  No, še kavico spijem v miru in šibam v službo…pacienti kličejo. 😀

  Uživajte punce ta Veseli december ali Matiček se ženi…aja, ne ne, sem malo falila…sicer pa…tudi slepa kura ne pade daleč od drevesa. 😉

  Pozdravček,
  Lenča 😛

 8. Hjla punce !

  Lenčica, palmin cuker dobiš takoj, ko bodo palmice malo zrastle. Veš, v tem zimskem času rastejo bolj po polžje hi, hi ;).
  Ga dobiš ob prvi priliki !

  Saj sem ti napisala, da tudi jaz prejemam 100ug Euthyroxa dnevno. Se vidi da preveč žuraš in narobe vidiš – eni vidijo dvojno, ti pa polovično :).
  Diabetološka se je cela preselila na pediatrijo v Lj. Sem zadnjič brala članek v Delu, v katerem je Dr. Janež vse razložil. Tako da ja, sem spet pri otrocih ;).

  Malo sem žalostna punce, ker je ena od pujsk hudo zbolela in je na VF v Ljubljani. Danes jo bodo operirali in držite pesti, da se izmaže. Moji pujsi držijo že več dni tačke zanjo :).

  Danes ima moja hči baletni nastop in po tem se prične blaznaaaa pekarija. Včeraj so padle še zadje odločitve in recepti so že na mizi.

  Hvala za lepe užitkarske želje in tudi jaz želim enako. Kaj pa vem….morda se v novem letu le odločim odpreti ta vaš Facebook 😉 🙂 .

  Tanja

 9. Helou,

  Tanja, nisi mi povedala, da si na 100ug Euthyja. Rekla si, da si na eni tabletki dnevno. 🙂 Lahko bi bila le 50. ALi sem pa pozabila. O:)

  Pa daj malo bolj zalivaj palmice, da zrastejo! 😀 In hvala v naprej za cukrčka. Le sporoči, kdaj boš kje okrog mene.

  Joj, Činča! Bomo držali palce, tudi Feeby jih bo. Sem ga ravno prej čohala in mu povedala, kaj se dogaja. Upajmo na najbolje!

  A moj Janež je kje kaj razlagal? Nisem zasledila članka. No, sicer sem ga pa zapustila. 😀 Ampak morda ga bom še kdaj potrebovala, pa bom ostala v dobrih odnosih z njim. 😀

  Hči je baletka? WOW! Super. Jaz bi prišla samo na žur, ki bo po nastopu. 😀 Če bi jaz nastopala, bi najbrž bilo bolj zabavno in bi se vsi na smrt zabavali. Nimam prav nobenega smisla za te zadeve. Sem bolj traktor ali rovokopač. 😉 Skratka…speci kaj dobrega..pa saj ni dvoma! Mljask, mljask. 😛

  Ja, ja…le pridruži se nam na facebooku. Se bomo zabavale in definitivno ne bo dolgčas.

  Imejte se…
  Lenča 😀

 10. Pozdravljene punce!

  Lepe praznike in vse naj naj v letu 2011. Naj bo zdravo uspešno in pa seveda veselo.
  Te dni sem kar nekako preveč zaposlena -še vedno sem v službi, pa se nisem tako vključevala v pogovor.Na Facebooku se včasih pozabim odjavit, potem pa res izgleda, kot da visim gor ;).

  Torej uspešno peko-upam, da mi bo jutri končno uspelo kaj spečt, pa veliko lepega še enkrat želim vsem skupaj, tudi vašim družinam.

  Nataša

 11. Helou,

  pa so se prazniki res začeli. 😛 Pri meni se vlečejo že cel teden in se bodo še nadaljnji teden, jupi! 😀

  Naj vsem skupaj zaželim toliko lepih trenutkov v prednovoletnem tednu, da jih ne boste uspele sproti prešteti. Novoletno voščilo bo pa drugačno…ampak…počakajte. 😉

  Pozdravček vsem,
  Lenča 😛

 12. Ojla !

  Tudi pri nas se je veselo praznovanje začelo in sedaj uživamo :).
  Piškotki so spečeni in gredo zelo v slast. Tudi BG potička je okusna in se razen malenkost drobljivosti, skoraj ne razlikuje od običajne. Hvala Schar za recept ;).
  Včeraj sem sprobala tudi Scharovo listnato testo ( naredila sem zelenjavno-gobove žepke )in je ratalo extra ;).
  Veselo je tudi zato, ker je naša pujska Činča spet doma. Malo jo moramo še porediti, a saj so prazniki in bo tudi ona dobila kakšen priboljšek več :).

  Lepo se imejte drage BG prijateljice.

  Tanja

 13. Tanja, tudi Feeby je držal tačke za Činčo in Teja me je kar nekajkrat vprašala, kako je z njo. Ful smo veseli tukaj, da je že doma in da je OK!
  Joj, moram ti še na mail odgovorit…tista kletka je pa tak luksuz, sweet apartma. 😛
  Žal je nimam kam dat, drugače bi jo takoj vzela. Pa naš pujs nič ne hodi naokrog…samo v moje naročje zlezle in se pusti crkljat. A tvoji pujsi tudi takoj zaspijo, ko jih v naročje vzameš? Feeby se kar ugnezdi, zvije v kupček in gode od ugodja, ko ga čoham. 😉
  Pekla nisem še nič, ker smo imeli včeraj božično večerjo pri mojih starših, pa je bilo toliko dobrot, da je še za danes ostalo. 😛 Jutri pa malo bolj lahka hrana (kakšna župca), pol pa res kaj spečt. 😛

  BG potička…mljask…super, da je uspela! Jaz nič kaj dosti OH ne jem. Je toliko drugih dobrot…mesenih… 😛

  Grem pokukat v hladilnik, če je kaj dobrega… 🙂
  Pozdravček,
  Lenča 🙂

 14. Pozdravljene!

  Upam, da ste lepo preživele prve praznike. Moram vama povedati da sem spekla medenjake brez glutena in da so ostali, ki še lahko jedo gluten rekli, da so zelo okusni.
  Vedno dam stvari poskusit tudi ostalim, ker meni se vse zdi kar dobro, verjetno pa sem že zgubila malce občutka, ker že leto in pol ne jem glutena. Jih bom poslikala in dala na stran, če bo še koga zanimalo. Upam Tanja da je tudi s tvoj prašičko sedaj vse v redu in da skupaj uživate v prazničnih dneh.
  Kaj ste pa ve vse spekle? Jaz sem poleg keksov s čokolado naredila tudi rumove kroglice brez glutena-pa so kar hitro izginile in jih nisem uspela poslikat. Bom ponovila vajo.

  Lepe prednovoletne dni želim vsem

  Nataša

 15. Drage moje…..Ne vem ali bi vriskala od veselja, ali bi se tolkla po glavi ;). Danes sem namreč prejela izvid gastroskopije, kjer piše, da ni vidnih znakov za celiakijo in tudi drugo je vse Bp.
  Po eni strani sem vesela, a kaj, ko se bojim, da sem z dieto prekrila vse simptome, oz. začasno pozdravila bolezen. Kako naj sedaj vem ? Ne morem biti vesela, ko pa se spomnim, da mi je dieta pokazala, da nekaj ni bilo vredu. Splošna zdravnica mi je svetovala, naj se sedaj ne držim tako stroge diete in naj jem glutensko hrano le v manjših količinah. In kakšna je ta količina po treh mesecih popolnega BG stradanja ? :(. Pravi, da je bolezen izbruhnila lahko zaradi takratnega stresa, ko mi je umrl oče. Kaj pa vem, jaz se že prej nisem počutila stoprocentno. Saj vesta, ni mi tako hudo na BG dieti, a veliko raje bi pojedla kakšen polnozrnat kruhek in bila ob tem sigurna, da mi ne povzroča škodo.
  Kaj mi svetujeta ? Res sem v veliki dilemi in ali je res možno, da je že po slabih treh mesecih diete, stanje tako izboljšano, da ni o celiakiji ne duha, ne sluha ?
  Vprašanje sem poslala tudi svojemu diabetologu in upam, da mi bo posvetil kakšno minutko pisarije ;).
  Seveda je res, da o vsem, kar se dogaja z mojim teleščkom, odločam sama, a kakšen nasvetek mi bo sedaj prav prišel, drage prijatelice :).

  Pozdravček,
  Tanja

 16. Nataša, izgleda, da sva pisali istočasno :).
  Naj povem, da sem jaz spekla kar nekaj BG dobrot. Veliko jih je čokoladnih, saj le v teh receptih ni bilo prisotne bele moke. Nekaj sem jih pa kar sama priredila in uspeli so izvrsto ;). No, skoraj preveč izvrstno, saj se jim ne morem upreti in potem moram vse kar je viška, hitro potrošiti :). Zelo dober recept za božične piškotke sem dobila na Schar strani in res so okusni. Izvrstni so tudi Ajdovčki, katerih recept sem dobila na Kulinarikanetu. Se splača probati. V njih so orehi, grenak kakav, rjavi sladkor, ajdova moka in nekaj navadne, ki pa sem jo jaz nadomestila z BG-sko. Bom malo poslikala in vam jih pokazala ;).
  Ja….spekla sem kar deset vrst piškotkov in vsi so mnjami ;). Pa da ne boste rekle , da se važim, sploh ne hi, hi, hi :).

  Tanja

 17. Helou,

  Tanja, nimaš pojma, kako sem vesela zate, da so rezultati negativni. 😀 Imam občutek, da bi tudi moji bili, če bi se šla testirat…ampak…ni mi prav nič hudega, če glutena ne jem oz. le v kakšnih manjših količinah. Zdaj sem poskusila s pirino moko…sem spekla žemljice iz pirine moke z olivami in origanom. ZELO dobre, moram rečt. 😛 Pa s putrčkom namazane in pršutka zraven…mljask. 😛 Oprosti Nataša, saj vem, da ti ne smeš takega kruha. Ampak zdaj sem že na večih koncih slišala, brala, da ljudje s celiakijo jejo prinie izdelke in nimajo nobenih problemov. Tudi jaz jih nisem imela. Ne vem, kaj naj si mislim…hm, hm.
  Tanja, morda ti pa samo bela moka škodi (meni definitivno). In morda je povezano s pankreasom, ki nama obema štrajka?! Jaz se po beli moki počutim natanko tako, kot opisuje Nataša…nesramno zoprni simptomi. In simptomi so res taki kot pri celiakiji. Kdo bi res vedel, kaj se dogaja. Najbolje je, da jeva čim manj glutena. Saj ni tako težko, a ne? 🙂
  Ko takole pišeta, kaj vse sta pekli, mi sline kar curkoma tečejo. 😛
  Nataša…medenjaki…si predstavljam, kako so dobri. :p
  In PROSIM te lepo…kako si pa naredila rumove kroglice BG??? A ni po navadi zdrobljnih keksov notri? Aja, si vzela tiste BG? Prosim za receptka. 😛
  In Tanja…10 vrst piškotov???? Pa ajdovčki??? Mislim, da bom morala tipkovnico zamenjat, ker je polna sline. 😉

  Jaz pa divjam naokoli in nisem imela časa še ničesar spečt (razen kruha). 🙁 Jutri grem spet plavat, popoldne pa malo delat, pa kak kofetek bo padel…pa bo zadnji december tu. Pa spet žur in dobra papica…mnjami. 😛

  Nataša, še malo razvajaj svoje brbončice in prosim deli z nami receptke.
  Tanja, ti pa počohaj Činčo, Feeby ji pošilja poljubčka (aja, Feebyja je pod jelko čakalo darilo…to je bil hec). 😉
  Punce, pazite nase in pišite! Pa na receptke ne pozabite. 😛

  Pozdravček,
  Lenča 🙂

 18. Lenča, še vedno je čas, da spečeš kaj dobrega, sladkega za svoje brbončice in prosim brez izgovorov ;).
  Ja veš, saj sem res malo vesela, a sama bom morala probati, kje je meja moje občutljivosti na gluten. Tako kot si rekla, izogibala se bom velikih količin glutena, tu in tam, pa bom kaj pojedla, npr. kruh v kateri bo tudi nekaj pire in bom videla, kakšna bo reakcija.
  Ne razumem, kako si je črevo tako hitro opomoglo. Morda sem jaz skozi na tisti meji, ki je včasih višja, včasih nižja.
  Mi je pa včeraj zvečer odgovoril po meilu tudi moj diabetolog in čestital za dober rezultat, a tudi dejal, da naj se še naprej držim stroge diete, če mi le-ta koristi.No, lepo od njega, a to žal ni popolen odgovor, ki sem ga jaz hotela. Se bo moral malo bolj potruditi in mi določene stvari pojasniti. Držati se stroge BG diete ni mačji kašelj in hočem vedeti, ali IMAM celiakijo, ali NE !

  Joj…tudi meni so se sline pocedile ob mislih na tiste tvoje slstne pirine žemljice z maslom ;). Jih bom tudi sama spekla in sprobala – reakcijo sporočim. Vem, da bodo oči zadovoljne, kaj bo pa rekel želodček….Veš, da sem tudi jaz brala, da pirino moko lahko je veliko celiakašev in nimajo nobene reakcije ? Seveda ne vem, če se to kasneje kje pozna kot negativno. Mah….Nataša, saj si tudi sama rekla, da je treba poslušati svoje telo in ga ubogati.

  Moji piškotki so vsi po vrsti božanski :). Tudi jaz sem naredila rumove krogljice, a gredo bolj v slast Bačo kupčki. Če imata radi čoko-lešnik varianto, je to super zadevica ;.

  Činča si je lepo opomogla in je že taglavna v haremu. Neprestalno naskakuje Bliska, da je revež čisto hin :). Tudi naši pujski so dobili darilce pod dreveščkom. En velik tunel iz tistih drvic. So bili tako veseli :).

  Punce….tečem v trgovino kupit PIRO hi, hi, hi in še par drugih reči.

  Pozdravček,
  Tanja

 19. Helou,

  že pripravljam papico za najdaljšo noč v letu. 😛
  Same dobrote in NIČ glutena. Trenutno je v fazi izdelave riževa solata s papriko. 😛
  Punce, zdaj pa nekaj hudo resnega! NUJNO rabim recept za rumove kroglice…PROOOSIIIIM!!!

  Šibam premešat rižka… 😀

  Kaj kuhate oz. pripravljate???

  Pozdravček,
  Lenča 😛

 20. Hi, hi Lenča…..ravno brskam po receptih in si izmišljam takšno varianto slavnostne večerje, ki bi bila všeč vsem. Strela, kar je dobro meni, ni otrokoma, mož pa tu nima besede ;). Bo padla verjetno kakšna gobja gibanica ali popečena ajdova kaša z zelenjavnim nadevom in pršutkom. Pa solatka seveda, ki jo itak jem samo jaz ;).
  Težko ti pomagam pri rumovih krogljicah, ker mi niso tako uspele in jih tudi sicer manj maramo. Sem pa poslala včeraj Nataši recepte nekaterih mojih mojstrovin, a jih še ni utegnila dati sem gor.
  Ti bom pa na mail napisala moj recept za krogljice in morda bodo tebi bolj uspele.
  Nič hudega, če se ti bo rižek malo sprijel. Meni je takšen, majčkeno zažhan na dnu, še boljši :).

  Tanja

 21. Helou,

  Tanja, rižek se ni nič prijel in solatka je izvrstna. Delam jo že dobrih 20 let, enkrat ali dvakrat na leto. Vsi jo obožujejo in tudi tisti, ki ne jedo majoneze, jejo mojo riževo solato. Recept je povsem enostaven in ga dobiš. 🙂
  Joj, kakšne dobrote pišeš…gobja gibanica…če se bom še dolgo dopisovala s Tanjo, bom res m orala tipkovnica zamenjat, ker je že poplavljena. 😛

  Naš novoletni jedilnik bo pa tak:
  Imeli bomo Raclette (Rekle), namizni žar, pravzaprav dva, ker nas bo 6 odraslih. 🙂
  Raclette je narejen tako, da je polovica iz marmorja, druga polovica pa litoželezna. Gor se bo pa pekel piščanček, pujsa, gobice s sirčki (gorgonzola in podobno), škampovi repki, mortadela, brokoli, bučke, sirčki…skratka…ogromno različnih zadev. Zraven pa same dobre solatke…riževa, francoska, pisana (vse doma narejeno). Pa še en kup omak…hrenova, redkvičina…
  Skratka…požrtija bo super, kot vedno. 😛
  Sladkarij pa ne bom omenjala, ker se še vedno odločam, kaj naj naredim. 😀

  Poročam…

  Pozdravček,
  Lenča 😀

 22. Joj prejoj….! Kakšne dobrote ! Še izgovoriti jih ne znam, kaj šele pripraviti ;). In tiste solatke. Nalašč zame ! Receptke obvezno ;).

  Pri nas bo bolj simple, a se bom potrudila, da bo za vsakega kaj dobrega :).

  Pozdravček,
  Tanja Dihace ;).

 23. Mi je jasno, da bodo vsi Tanjini dragi mljaskali in vzdihovali ob dobrotah. Ni bojazni, da bi kaj manjkalo, a ne? 😛
  No, Lenča kroglice gotove, hladijo in trdijo se v hladilniku, okusne so pa tako nesramno, da sem na krožnik dala tablico z napisom “Tudi gledanje prepovedane, ne samo okušanje”. 🙂

  Receptke pa pridno spravljam in pripravljam sproti.

  papa
  Lenča

 24. SREČNO, SREČNO, SREČNO !!!

  Veliko sončka, zvezdic in svetlih dni,

  naj se v Letu 2011 zgodi ! 🙂 🙂 🙂

  Tanja

 25. Helou punce!

  Upam, da ste lepo v stopile v dvajsetenajst 😀 in da se vam dogaja kaj prijetnega, ker nimate časa nič pisat. Ups, najbrž spet iz sebe izhajam. 😉
  Skratka…kaj počnete?
  Naj povem, da so moje kroglice odlično uspele in s(m)o uspešno degustirali moje dobrote, seveda pa tudi dobrote drugih. Smo se vse punce potrudile, da je bilo res dobro in nekaj posebnega… se splača.
  Zdaj pa spet resno delo.
  Danes nikjer niso imeli muslija BG in me to precej znervira. Pri nas smo res še zadaj, kar se tega tiče. V tujini imajo praktično v vseh trgovinah police z BG hrano, pri nas pa samo v večjih centrih. 🙁
  No, saj bo nekoč bolje…tolažba ostane. 🙂

  Torej…kaj je novega?

  Pozdravček,
  Lenča 😛

 26. Oho, pa je le še nekdo živ tu gor :).
  Sprašuješ kaj delam ? Ja čakam, da se katera spomni priti na splet in vošči srečno hi, hi…
  Tudi pri nas so prazniki že skoraj mimo in vse je bilo super uspešno.Včeraj sem naredila težko nalogo. Peciva, piškotkov je bilo še precej in ker se jim le s težavo uprem, sem jih po hitrm postopku razporedila v vrečke in dala zamrznit. Uh vem, že jutri bom zadevo obžalovala. No ja, nekaj sem jih pa še pustila za h kavici ;).
  Spekla sem tudi čudovito čokoladno torto in če bo katera želela recept, ga z veseljem dam. Je čisto simple :).
  Ja Leča, v navadnih trgovinah verjetno res ne boš dobila BG izdelkov. Boš mogla kar v kakšen Center ali Bio-Eko trgovinco. Tudi v Maxiju dobiš kar precej tega.
  Jaz imam doma BG muslije, a kaj ko mi to zimo sploh ne potegne. Sem kar malo žalostna :(. Včasih so šli za med pri meni.

  Naj povem še, da je naša pujsa Činča spet pri močeh in že preganja vse po vrsti. Danes sem ji naredila novo frizurico in je prava lepotička :).
  Glede BG-ja nič novega. Spekla sem kruh delno iz pirine moke in nič ne opazim kakšne razlike v počutju. Bom videla kaj bo na to rekla zdravnica na Bledu, ki mi je delala preiskavo. Naslednji teden imam namreč alergološki pregled prav pri njej.
  Tako punce, przniki so mimo in jaz se že veselim pomladi. Pač nisem ravno zimski človek in zato že pozorno opazujem na sprehodih, če so slučajno pokukali zvončki in trobentice. Ja, ja saj vem, da je še prezgodaj, a to me pomirja in vliva upanje na toplejše čase ;).

  Pozdravček,
  Tanja

 27. Helou,

  no, pa sem jo spoznala tudi v živo…Tanjo! 😀
  Super je bilo, a ne Tanja??? 😉 Kako ura in pol mine…v trenutku. Še začeli nisva dobro, pa je že bilo treba it. 🙁 Ampak ni ovir…v kratkem spet! 😀
  Zdaj samo še tebe, Nataša, čakava, da se sestaviš in družno užgemo eno dolgo čvekarijo…

  Kuham škampe na buzaro, joj, kako diši 😛 …še dobro, da imam BG drobtine. 😀

  Pozravček iz pomladne in sončne Ljubljane

  Lenča 😛

 28. Ku – ku !

  Ja Lenča, najino srečanje je bilo res super in čas je kar prehitro minil. Še dobro, da sva uspeli povedati vsaj dva stavka o celiakiji, kajne ;).
  Tudi jaz upam, da se kmalu ponovno srečamo in boš tudi ti Nataša lahko z nama. Za čvekarijo si je pač vredno vzeti čas :).

  Joj, škampi !!!!! A moraš, ali kaj !
  Mi smo včeraj jedli ribice. Jih je Andrej lepo namokal z BG mokco in so bile super hrustljave ;).

  Pozdravček,
  Tanja

 29. Helou,

  Tanja, dajva nekaj paketkov pozitivne energije poslat Nataši, da se čim prej sestavi!
  Evo, Nataša, čutiš??? Res delaj na tem, da boš spet fit čimprej!
  Pol pa akcija in zabava. 🙂
  Naj povem, da sem včeraj naredila super špica pecivo ali tortico po Tanjinem receptu. Odlična je, res! Vsi naokrog mljaskajo…jasno je GF! Mnjami! :p

  Ja, Tanja…škampi so bili FENOMENALNO dobri! Današnje kosilo pa…sploh ne bom omenjala, ker najbrž do Gorice in še po celi Štajerski diši! :p

  Spet imamo sonček, zato hitim kuhat, da potem smuknem v pomladno vreme, na čvekarijo, kavico in še kaj. 😀

  pozdravček,
  Lenča

 30. Pozdravljene punce!

  Očitno je vajina energija delovala. Najlepša hvala! Danes sem v bistvu prvi dan brez večjih bolečin in mislim, da se rana celi. Jutri imam kontrolo. Je pa ogrožen še sosednji in lahko da bo tudi ta moral ven. Ampak ta je manjši in naj ne bi delal toliko težav.
  Kako so me tile zobje zdelali, ne morem vama povedat. (minus 4kg).V bistvu zoba ni bilo več, bolela pa je cela desna stran glave in uho pa še kaj. Na srečo je moj mož prevzel kharijo in odlično gospodinjil. Sedaj pa bom morala nadoknadit, ker gremo v soboto za en teden na smučanje, da ne bom čisto puhasta in me bo vsak vetrček odnesel.Bomo imeli internet, tako da ne bomo odrezane ;). Potem pa se v februarju vse tri sestanemo na enem luštnem srečanju.
  Upam, da ste ve dobro in da ste vsi zdravi. Torej hvala še enkrat za energijo in vse spodbudne besede.

  Lep nedeljski večer želim

  Nataša

 31. Oooooooooooo, Nataša 😀 Super, da si bolje! Držim palce, da bodo na kontroli rekli, da je vse OK.
  Zdaj pa hitro kaj dobrega pojest, da te res ne odpihne na smučišču. 😉
  Tanja, kam si se pa ti skrila? Najbrž ob kavici uživaš v kakšni odlični poslastici??? 😛

  Jaz sem ravno dobro vstala in kavica že tako prijetno diši iz kuhinje…pa še košček “Tanjine” tortice zraven in mljask mljask mljask 😛

  Lep ponedeljek obema!

  Lenča :p

 32. Pozdravljene!

  Kako ste kaj? Upam, da v redu? Jaz sem sedaj že veliko boljše-smučanje je bilo koristno in super. Sedaj pa bomo objavile še kakšen recept ali ne? Upam, da sta še tukaj z mano in da se imata lepo.

  Javita se kaj.

  Pozdravček

  Nataša

 33. Helou punce,

  jaja, še smo tu in skrbimo za zdravo prehrano. 😛
  Nataša, si se nasmučala, odlično! Paše sprememba, kaj ne? 😀
  Upam, da so se ustne neprijetnosti poslovile.
  Tanja pa nima časa pisat, ker samo še sanjari o belih kepicah in odkar je na Bledu izvedela informacije, je poleg sanjarjenja še zmedena. 🙂 Ampak zdaj smo vse super, ni dvoma!

  Receptki pa…seveda. Samo da porihtamo paciente, pa izberem kaj mnjami mnjami. 😛

  Pozdravček,
  Lenča 😀

 34. Lenča pozdravljena!
  Hvala lepa za post! Ja ustne neprijetnosti se še vedno celijo, sem pa veliiiiko boljše. Hvala za vse nasvete in pomoč.
  Smučanje je bilo odlično. Res paše sprememba.

  Tudi jaz se bom lotila peke, potem pa se moramo tudi kaj srečati.
  Tanja upam, da si v redu in da se boš kaj javila.

  Prijeten vikend vama želim

  Nataša

 35. Ojla Nataša !

  Ker so dnevi vedno toplejši, jaz pa po naravi zelo snadkosneda, me zanima, če ti morda veš, ali je pri nas kakšen sladoled varen, torej BG. Tu mislim predvsem na te iz trgovin, zapakirane.
  Vem, da se da kupiti kornete od Schara, ampak mene bolj mikajo naši ;).

  Hvala in lep pozdravček :).

  Tanja

 36. Pozdravljena Tanja!

  Ja topli dnevi se bližajo in sladoled nas mika. Torej se še vedno držiš brezglutenske prehrane? Me zelo veseli. Jaz sem preverjala pri Ljubljanskih mlekarnah in so mi poslali seznam izdelkov KI VSEBUJEJO GLUTEN, saj je le ta krajši. Ugotavljam, da imamo na izbiro veliko sladoledov. Razen okusa tiramisu pa piškotka pa seveda kornetov je vse varno. Tukaj pa je še njihov seznam. Bom ga dala tudi pod priporočila. Pa veselo sladkanje ti želim.

  SEZNAM IZDELKOV, KI VSEBUJEJO GLUTEN

  IME IZDELKA
  MU sadni jogurt breskev z žitnimi zrni 3,2% m.m. 160 g
  MU sadni jogurt breskev z žitnimi zrni 1,3% m.m. 160 g
  Maxim Premium jogurt vanilja s čokoladno žitnim krispijem 150g
  Maxim Premium jogurt jabolčni zavitek 150g
  EGO jogurt sveža sliva / figa / muesli 150g
  EGO jogurt sveža sliva / figa / muesli 2 x 125g
  EGO jogurt z žitaricami 2 x 125g
  EGO Slim&Vital malina z žitaricami 250g
  Maxim Premium sladoled tiramisu 1000 ml
  Piran sladoled kornet jagoda 125 ml
  Piran sladoled kornet vanilja 125 ml
  Piran sladoled kornet čokolada 125ml
  Banjica sladoled tiramisu 4000ml
  Maxim Premium sladoled kornet limona ingver / čokolada 125ml
  Maxim Premium sladoled kornet mentol / čokolada 125ml
  Maxim Premium sladoled piškotek 750g
  Maxim premium čokoladni puding s smetano 150 g
  Bio probiotični jogurt sadje / muesli 2,8% m.m. 150 g
  Piki čokoladni puding s smetano 125g
  Piki vaniljev puding s smetano 125g
  Panirani sir 800 g

  11.2.2011

  Vodja razvoja:
  Mateja Juvančič

 37. Pozdravljena,

  seveda se držim diete, saj mi drugega ne preostane, kajne ;).
  Hvala ti za poizvedbo glede sladoledov. Sem prav vesela, da ne dajo že v vsako stvar kaj glutenskega in tako, se bo našel kakšen dober mrzel zalogajček tudi za nas. Seveda sem si že lani ( kot, da bi slutila )nabavila aparat za izdelavo sladoledov in tako, bom probala še kaj sama spackati :).

  Pozdravček,

  Tanja

 38. Zdravo Tanja!

  Poleg teh sladoledov sem izvedela, da imajo tudi nekateri Sparovi sladoledi v banjicah napisano da so glutenfree. Nisem pa še bila v trgovini da bi to preverila. Ko bom izvedela še kaj se bom takoj objavila. Seznama od Ljubljanskih mlekarn še nisem dala gor, ker so mi tudi za sezname od Pivke rekli, da so le za interno uporabo in sedaj čakam na dovoljenje ali lahko to na strani objavim ali ne. Na novo pa je nekaj povezav naših podjetij, ki imajo testirane in označene izdelke, da so brez glutena.

 39. Hvala, zlata si ;).

  Tudi sama te dni na veliko raziskujem in pregledujem vse mogoče izdelke in se čudim, kam vse ne vtaknejo gluten. Morda le v majhni količini, a tam je, kar pomeni….
  V Merkatorju so v dobavi EKO hkenovke, ki so tudi BG. So kar drage in ko sem jih prvič jedla, so bile še kar, danes pa ne več tako.

  Bi bilo pa res fino, če bi objavila seznam, spisek proizvodov in proizvajalca, ki garantira, da so le ti res BG. Prijetneje je, če prideš v trgovino, vzameš kar potrebuješ in greš ;).

  Pa še vesela novica iz našega konca. Sredi meseca maja, bo v Šempetru pri NG odprta pekarna in slaščičarna le z BG izdelki in za diabetike. Kot sem lahko ugotovila, jo bo odprla družina, v kateri imajo vsi celiakijo. Starša in otroka. Gospa, bo imela tudi predavanja za gostince, da bodo lahko v svojo ponudbo vključili tudi BG prehrano, menie. Seveda bom tam med prvimi, ko bo otvoritev in vam takoj sporočila, kako bo :).

  Lp

  Tanja

 40. Nataša živio !

  Ker mi ne odgovoriš na gmail, te bom še tukaj malo povprašala in sicer me zanima ali poznaš vrsto žita, imenovano Piruška. To naj ne bi bila pira in je tudi BG. Vsaj tako mi je povedal prodajalec, ki jo ponuja v svoji BIO trgovinici, kjer večkrat kopujem.
  Si že slišala zanjo ? Rada bi jo kupila, a prej se moram prepričati, če je res BG, kot pravi on ;).

  Pozdravček iz vroče primorske,

  Tanja

 41. Živijo !

  Še vedno nisem uspela izvedeti kaj je s tisto takozvano ” Pirico ” in ne piruško, kot sem ti napisala, bom pa še poizvedovala naprej.
  Sladoledov je res kar precej BG in se nam ni treba bati, da bomo v vročih dneh prikrajšani za ledeno-sladko dobroto ;).
  Nataša, tam kjer si pisala o svareh, ki jih lahko jemo in zraven dodala like, mi noče odpreti strani od Klasja. Bi morda pogledala kaj je narobe ?

  Pozdravček,

  Tanja

 42. Pozdravljena Tanja!

  Sem odpravila napako, sedaj pri meni deluje. Hvala lepa za opozorilo:;)
  Ko pa kaj izveš v zvezi s piro, se le javi.
  Želim ti lepe sončne dni.

  Lep pozdrav

  Nataša

 43. Pozdravljena,

  zelo sem vesela, da sem naletela na tvoj blog – sigurno bom našla nove ideje in informacije. Tudi jaz ne jem glutena že skoraj 2 leti. Sem imela pa kolonoskopijo šele 8 mesecev po dieti, tako da mi celiakije niso potrdili – a mi je najbolj pomembno počutje – vem, da ne smem jesti glutena, če se hočem dobro počutiti.

  Srečno!

 44. Hvala lepa za pohvale. Res je bolj pomembno počutje in vam priporočam, da nadaljujete s prehrano brez glutena, saj je to resnično nepotrebna sestavina v naši prehrani.
  Vse dobro vam želim

  Nataša

 45. Aloha punce 😀

  dolgo se nisem javila in je že čas, da spet kaj napišem.
  Kako je zdaj s to piro? Jaz se trudim jesti kruh, ki ga sama spečem in je izključno iz pirinega zrnja, ki ga seveda sama zmeljem. Glede na 2.letno opazovanje sem ugotovila, da mi pira NE škodi. Ko se recimo po izdelkih iz pšenične moke zelo neprijetno počutim (napenjanje, napetost, potenje, slabost…), mi pirin kruh povzroči le prijetne občutke. 😛 V večini trgovin z zdravo prehrano tudi trdijo, da izdelke iz pirine moke lahko jejo ljudje s celiakijo, kar je pa najbrž napačna informacija? Torej kakšne so vaše izkušnje glede nato, da pira VSEBUJE gluten?
  Uživajte praznike in vse dobro,
  Lenča 😛

 46. Pozdravljena Lenča!

  Hvala lepa za komentar. Ja pira ima višjo vsebnost glutena kot je dovoljena za bolnike s celiakijo torej 20mg/kg in je zato bolniki s celiakijo ne smemo uživati. Jaz je ne jem, verjamem pa, da marsikomu , ki ni ravno diagnosticiran in jo uživa ne škoduje (vsaj ne tako da bi opazil) kot klasična pšenica, saj vsebuje bistveno manj glutena. Ljudje me velikokrat sprašujejo za to piro, saj jim poleg trgovcev tudi nekateri zdravniki pravijo da je OK.
  Jaz sem bila med tem časom na enem evropskem gastroenterološkem kongresu, kjer je bila tema celiakija in so tudi ti strokovnjaki povedali, da pira ni primerna za bolnike s celiakijo.
  Toliko torej z moje strani.
  Tudi jaz želim vsem lepe praznike in vse dobro v letu 2013.

  Nataša

 47. Pozdrav,

  mene pa zanima če morda kdo ve kako je s poljubljanjem pri celiakiji. Če recimo naš partner je kruh in podobne stvari, ki vsebujejo gluten. Se to prenaša potem na nas, je možno da nam škodi, ali kako je s tem?

  Hvala za odgovor 🙂

 48. Pozdravljeni,
  Pri meni so pred enim letom odkrili celiakijo.Tudi sama sem bila vesela,da so mi odkrili.Ne zato,ker mi je všeč,ampak,ker verjetno moje telo ne bi zdržalo več.Že celo življenje se borim z slabokrvnostjo in drisko po jedi.Pred dvemi leti sem začela še zatekat,boleli sklepi,brez energije,…Sedaj po enem letu diete morem rečt,da se super počutim.Spet sem polna energije,kili gredo dol,nič me ne boli,…
  Hrano kupujem pa zmeraj v Mercatorju.Imajo največ testirane hrane.Vsekakor se je treba izogibati pšenice,rž,ječmen,oves,pira,kavni nadomestki,ki vsebujejo ječmen,pivo,viski,vodka,gin,žgane pijače ter grenčice,sojina omaka,vse pecivo in kruh z glutenom,instant juhe,omake,…In še bi lahko naštela.
  Lep pozdrav,
  Klavdija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *