Sacher torta brez glutena.
Uganili ste. Tudi sladicam se nam ni treba odreči. Tole je moja čisto prva sladica, ki sem jo pripravila iz brezglutenske moke. Pravzaprav lahko večino svojih receptov priredite v brezlglutenske. Pozorni morate biti le na to, da je vedno dovolj sestavin, ki vežejo. Gluten je kot veste lepek ali lepilo, ki nekako drži vezi v testu skupaj, mi pa moramo ustvarjati brez tega lepila. Sacher torta ala cimra sem jo poimenovala že v študentskih časih, ko mi je recept zaupala moja cimra Nataša. Sedaj pa veselo na delo, sledi recept za Sacher torto, ki pa je tudi zelo enostaven, torta pa božanska. Preverite sami.
Sacher torta
Sestavine:
- 4 jajca
- 50 g olja ali 1/3 cup (ameriške merice, če jih kdo uporablja)
- 140 g sladkorja ali 3/4 cup
- 1 vanili sladkor
- 3 žlice vode
- 10 žlic kakava (jaz uporabljam Nesquick)
- 140 g moke brez glutena npr.Dr.SchärMixC oziroma 1 in 1/2 cup
- 1/2 pecilnega praška ali sode bikarbone
- 300 g marelične marmelade
- Za preliv: 10 dkg temne čokolade in 2-3 dkg olja
V olje zamešajte sladkor in vanili sladkor, dodajte rumenjake, vodo, moko s pecilnim praškom, kakav in na koncu še sneg beljakov. Vse skupaj vlijte v namaščen in pomokan pekač okrogle oblike. Pecite pri 180°C 30 minut.
Ko se torta malce ohladi jo prerežite na polovico (jaz jo prerežem z zelo dolgim nožem, lahko pa jo tudi z nitko) in spodnji del po sredini namažite s polovico marelične marmelade, zgornji del pa obrnite, ga položite na spodnji del torte in namažite z drugo polovico marmelade. Preliv segrevajte na vodni kopeli in ko se čokolada stopi in zmeša z oljem jo prelijte čez pripravljeno Sacher torto. Okrasite po vaši želji, pustite da se ohladi, potem pa preprosto uživajte v harmoniji okusov te čudovite torte.