Predstavim se!

Glutenfree_puncaPozdravljeni!  Moje ime je Nataša. Rada bi vam povedala, da sem.

V zadnjih nekaj letih pa sem se bolj kot ne prebijala skozi dneve. Zelo težko, a je nekako šlo. Predvsem zaradi mojih čudovitih deklic in ljubečega moža, ki so razumeli moje utrujene trenutke.

Ves čas sem se počutila utrujeno. Zjutraj, ko sem odhajala v službo sem zbrala vso energijo, da sem se lahko prebila skozi dopoldan.  Vsem mojim znancem in prijateljem sem se zdela čisto OK, le moji domači so videli, da nekaj ni v redu z mano. Hčerki sta opazili,da je mami preveč zbita, da bi se lahko kaj igrala. Včasih sem slonela na pultu, preden sem bila dovolj pri močeh, da sem skuhala kosilo. Najbolj sem se veselila večera, ko sem lahko brez slabe vesti legla in zaspala.

Da ne razlagam o vseh slabostih po obrokih, ko nisem vedela kam naj se dam, tako mi je bilo slabo. Napihovalo me je brez konca in kraja, kljub temu, da sem bila suha oziroma vitka, kot mi je komplimentiral moj gastroenterolog, sem imela vedno veliko trebuh.

Kljub telovadbi leto dni po porodu nisem dobila potrebnih mišic, ki bi moji hrbtenici dajale oporo in sem obležala z bolečinami v križu, nepokretna za nekaj dni. Nekaj časa sem po navodilu zdravnikov jedla protibolečinske tablete, ko pa so se mi začele tresti roke in bolečina v križu kljub temu ni popustila, sem se odpovedala vsem tabletam.

Začela sem s telovadbo, najprej nekaj let z jogo, nato s Pilatesom, nekaj časa sem celo hodila v Fitnes. Telovadila sem brez konca, delala trebušnjake, doma delala vaje, mojih hrbtnih, pa tudi ostalih mišic pa od nikoder. Bolečina je sicer izginjala in se vračala, nikoli pa nisem bila popolnoma brez nje. Nisem si znala razložiti kaj delam narobe.

Med tem časom, sem imela še vrsto drugih težav. Na kolenih in pod njimi sem dobila nerazložljive krastice, ki kljub vsem kremam, predpisanih tudi s strani dermatologov niso izginile. Na desnem stopalu sem imela bulico, za katero so mi razložili, da ni nič takšnega in da jo bomo opazovali. Nohti na nogah so dobivali nekakšen poprh po površini in so se debelili, kot pri okužbi z glivicami.

Če vam omenim še, da sem že pred 15 leti začela izgubljati lase, oziroma, da se le ti niso obnavljali, kot bi bilo treba. Med obema nosečnostima so bili kar lepi, po porodu so normalno izpadali, izpadanje pa se kar ni hotelo ustaviti. Moja žalost je bila vedno večja. Kaj se dogaja z mano sem se spraševala?

Imela sem redne težave s hemeroidi, boleli so me zobje, imela sem občutek, kot da so znotraj votli, postajala sem vse bolj utrujena…. Na koncu, pred testiranjem, sem imela kar nekaj mesecev stalne bolečine v predelu črevesja.

Prišel pa je lanski mesec maj. Ko sem se ponovno rodila v srečno življenje. Sončen dan in moj mož me je povabil na kavo v prijetno zunanjo kavarnico. Ko sem nič hudega sluteč prišla, je imel zame izvid, ki so mi ga poslali iz bolnišnice. ”Sem razmišljal, da boš želela vedeti zanj,” je dejal. Po opravljeni gastroskopiji in kolonoskopiji, kje so mi vzeli vzorce tankega črevesja me je sedaj čakala kuverta z rezultati.

Ko sem jo odprla in prebrala, sprva nisem točno razumela vsega. Na koncu pa je le pisalo Diagnoza: Celiakija po Marshu… ”Imam jo, sem rekla.” Bila sem malce zmedena, pa iskreno vesela, da smo končno prišli do nekakšnega zaključka. Od tistega trenutka dalje sem na brezglutenski prehrani.

Prve pozitivne spremembe počutja sem čutila že po štirih dneh, po štirinajstih dneh sem se počutila že veliko boljše. Izginile so bolečine iz predela črevesja. Po treh tednih so začele zginjate ranice pod koleni. Po enem mesecu nisem imela več težav s hemeroidi. Tudi bulica na desnem stopalu se je zmanjševala.

Po treh mesecih mi je mož dejal, da se mu zdi, da mi rastejo lasje. Ker je bilo izpadanje las zame velik problem, mu sprva nisem verjela. Ko pa me je na to opozorila še prijateljica, sem upala verjeti tudi sama. Lasje rastejo in se gostijo-to je nekaj neverjetnega. To je najlepše in nepričakovano darilo, ki sem ga bila deležna z uvedbo brezglutenske prehrane.

Poleg tega seveda, da se počutim vsak dan boljše, bolj polna energije. Da lahko tečem! Prej tega nisem zmogla- le kako bi brez mišic? Po 9 mesecih so se začele kazati pozitivne spremembe tudi na nohtih. Tudi zobje me ne bolijo več.

Resnično je to zahrbtna bolezen, ki vodi k različnim težavam, poslednično pa do različnih bolezni. Nekje so jo zelo pravilno poimenovali in sicer da je to Kameleonova bolezen. Kaže se z zelo različnimi znaki.

Vredno je začeti z brezglutensko prehrano, če ste že diagnosticirani, oziroma vredno se je testirati, če imate več zdravstvenih težav. Pa še dedna je. Če jo odkrijejo vam, jo lahko imajo tudi vaši starši ali vaši otroci. Testirajte tudi njih. Pri nas smo se testirali.

Jaz sem tukaj! Že od leta 1970 , ponovno pa lahko rečem, da od maja 2009 z novo voljo do življenja in novo energijo. Z velikim veseljem jo delim tudi z vami.

3 Replies to “Predstavim se!”

 1. Pozdrav!
  Stara sem 20 let in pred dvemi meseci sem izvedela da imam celiakijo. Ko sem brala vas članek me je kar ganilo. tudi sama imam podobne težave. sedaj sem na dieti brez glutena, vendar me trebuh še vedno boli in je napet. sama ne vem več kaj storiti. zato bi vas rada vprašala, kako je bilo z vami,koliko časa ste potrebovali da so bolečine izginile, ali se sedaj počutite boljše, kakšen je vaš trebuh, vas še boli? res se opravičujem če sem vas zasipala z vprašanji, vendar ne vem več kaj naj storim. lepo bi prosila za odgovor.

 2. Pozdravljena Mojca!
  Hvala za komentar. Sprašujete me kako je bilo z mano. Razlika se je poznala že kmalu, po treh tednih, sem pa na brezglutenski prehrani že skoraj tri leta, pa še vedno ni vse tako v redu kot bi morali biti. Regeneracija je seveda pri celiakiji počasna. Najmanj 6 mesecev, do tudi kar nekaj let traja, da se črevesne resice obnovijo, pri nekaterih se nikoli v celoti, kar pa se pri vas po mojem ne bo zgodilo, ker ste še zelo mlada. V mlajših letih je seveda regeneracija hitrejša.
  V primeru, da tega še niste storili, vam priporočam, da se vsaj prvih 6 mesecev poleg glutena izogibate tudi laktozi. Naše tanko črevo je namreč poškodovano in v večini primerov ni sposobno proizvajati encima laktaze, ki sodeluje pri razgradnji sladkorja laktoze in nam to še vedno povzroča napihovanje in bolečine. Lahko pri svojem zdravniku tudi prosite za test na laktozo. Ko se črevo pozdravi, največkrat lahko uživamo laktozo, ker je tudi encima laktaze dovolj.
  Možno pa je, da še vedno nevede uživate gluten, ker ga v živilski industriji na veliko uporabljajo v proizvodnji, ker ima čudovite lastnosti, od vezivne, zgoščevalne do ohranjanja strukture… Pri izdelkih, ki niso deklarirana da so brez glutena ( to je prečrtan žitni klas v krogu) je treba biti pozoren na mnogo sestavin ( škrob, mododiciran škrob, slad, ječmenov slad, malt), vse te v večini primerov vsebujejo gluten in se jih moramo izogibati. Pozoren je treba biti tudi pri salamah, sladoledih, sadnih jogutih, sojinih omakah, ketchupih, dodatkih kot so kocke za juho, pudingih, pripravljenih jedeh…)Če želite, vam pošljem nekaj nasvetov, ki sem jih napisala posebej za ljudi, ki se na novo soočajo s celiakijo in boste mogoče ugotovili, da je v vaši prehrani še kakšen nezaveden prekršek. Vsekakor pa se bo stanje izboljšalo, nikakor ne obupajte, vaše telo je še zelo mlado in se bo hitro regeneriralo. Lahko se po mailu pomeniva tudi bolj individualno o načinih čiščenja črevesja, če boste želeli.

  Napišite torej kako vam lahko naprej pomagam in vse dobro vam želim!

 3. Živjo!

  Najprej moram pohvaliti vašo stran, saj sem pregledala in sem našla veliko novih informacij. Za odgovor in pomoč sem zelo hvaležna in bi prosila za nadaljno pomoč, zato vam posredujem moj mail, in sicer:
  mojca.zugelj@gmail.com
  na laktozo sem tudi sama pomislila, vendar tega nisem vedela, saj mi zdravnik ni nič povedal. kot ste ponudili da mi pošljete nasvete za ljudi ki imamo na novo celiakijo, pa bi tudi sama prosila če mi lahko pošljete na mail. rada pa bi se tudi pomenila o načinih čisščenja črevesja. pa še enkrat hvala lepa za vzpodbudne besede.
  Se slišiva, lep dan.

Comments are closed.