Tanjin kruhek brez glutena

 BGKTanja
Sestavine :
 
400 g BG moke Schar B
100 g ajdove moke BG
450 ml mlačne vode
1/2 žličke sladkorja
1 žličko soli
2 žlički oljčnega olja ( lahko tudi drugo )
1/2 svežega kvasa Fala
2 žlici mleka ali vode
 
Dodatek :
 
2 žlici sončničnih semen
1 žlici sezamovih semen
1 žlico lanenih semen
Po želji lahko daste tudi druga semena. Pomembno je, da le-ta ne vsebujejo glutena.
 
V skodeli zdrobimo kvas in ga zamešamo s sladkorjem in mlekom ( vodo ). Pustimo vzhajati 10 minut.
 
V večjo plastično posodo stresemo obe moki in na sredino ( v jamico ) vsujemo pripravljen kvas.
Pustimo vzhajati še 5 minut.
 
Dodamo sol zamešano v vodi, olje in semena. Z el. mešalnikom in metlicami za testo ( tiste vijugaste ), vse skupaj mešamo pribl. 10 minut. Več mešamo, boljši kruhek bo.
 
Maso vlijemo v namaščen pekač ( jaz uporabljam tistega za kolače ) in pustimo vzhajati na toplem, dokler se testo ne dvigne do vrha pekača.
 
Kruh pečemo v ogreti pečici pri 200°C pribl. 40-45 minut.
 
Kot veste, se ta kruhek že naslednji dan zelo poredno drobi, zato ga jaz narežem na rezine in zamrznem. Zvečer ga vzamem ven in si ga zjutraj v opekaču (toaster) malo pogrejem. Tako lepo hrusta in marmelada se kar razleze po njem.
Pripravila:  Tanja