Spopad z brezglutenskim prehranjevanjem

Ko nas zdravniki seznanijo z diagnozo celiakija in brezkompromisnim ter doživljenjskim prehranjevanjem brez glutena kaj kmalu ugotovimo, da če bomo želeli jesti raznoliko in dobro, si bomo večino stvari morali pripraviti sami.

V večjih mestih in v tujini so restavracije, ki se že zelo dobro zavedajo potrebe vedno večjega števila ljudi po brezglutenski prehrani in ponujajo tudi jedi brez glutena.

Velikokrat pa smo prepuščeni sami sebi in če želimo jesti dobro in brez glutena se moramo lotiti kuhe in peke sami. Na tej strani boste našli mnogo koristnih nasvetov in receptov podkrepljenih s slikcami od same priprave do končnega izdelka, da vam bo šlo lažje od rok. 

Tudi če ste popoln začetnik v kuhi in peki se ne ustrašite in poskusite. Bolj spretni pa bodo vseeno veseli kakšnega novega recepta oziroma ideje za bolj raznoliko prehrano, ki je na tej strani 100 % glutenfree.

Nabava sestavin je na začetku malo bolj zamudna, vendar je ta čas dolgoročno gledano zelo dobra naložba. Poleg izdelkov na katerih je znak, da ne vsebujejo glutena (prečrtan žitni klas v krogu), pa sproti ugotavljamo, kje glutena ni in nam naslednjič ni treba več razmišljati.

Veliko proizvajalcev hrane ima tudi seznam, kateri njihovi izdelki ne vsebujejo glutena, oziroma, če je le teh manj kateri vsebujejo gluten.

Slovensko društvo za celiakijo dvakrat letno testira izdelke, ki jih predlagajo njihovi člani in ugotovitve objavlja v njihovih publikacijah. Ko postanete njihov član, vam pošljejo tudi nekaj teh publikacij za nazaj in tam lahko preverite izdelke, ki jih že uporabljate ali so bili le ti že testirani in kakšen je rezultat.

Ne ustrašite se torej nakupovanja in prehranjevanja brez glutena. Na to glejte kot na nov izziv ali podajanje v novo avanturo vašega življenja.Vaše telo pa vam bo neizmerno hvaležno.